Pratite nas

Kućni ljubimci

Otkrio više od 200 mina od početka rata: ZELENSKI ODLIKOVAO PSA PATRONA

Published

on

Predsjednik Vladimir Zelenski odlikovao ukrajinskog psa tragača za minama, Patrona i njegovog vlasnika, medaljom u znak priznanja za njegovu posvećenu službu od početka ruske invazije.

Ovaj Džek Rasel terijer je zaslužan za otkrivanje više od 200 eksplozivnih naprava i sprječavanje njihovog aktiviranja od početka rata 24. februara. Vrlo brzo, Patron je postao pas simbol ukrajinskog patriotizma.

Zelenski je uručio medalje na konferenciji za novinare održanoj u Kijevu zajedno sa kanadskim premijerom Džastinom Trudom, koji je u nedjelju boravio u nenajavljenoj posjeti Ukrajini.

Patron je tokom ceremonije ponosno lajao i mahao repom, izazvavši simpatije i smijeh okupljenih.

“Danas želim da nagradim one ukrajinske heroje koji već čiste našu zemlju od mina. A zajedno sa našim herojima i ovim divnim vojnikom, Patronom, koji ne samo da pomaže u neutralisanju eksplozivnih naprava, već i našu djecu uči bezbjednosnim pravilima u dijelovima u kojima u zemlji postoji opasnost od mina”, rekao je Zelenski poslije ceremonije.

Nagrada je pripala i vlasniku Patrona, majoru u Službi civilne zaštite Mihailu Iljevu. (Naj portal)

Kućni ljubimci

Vlasnik je odglumio da je mrtav: Pogledajte kako su reagovale mačke, a kako pas (Video)

Published

on

Oni koji dom dijele sa psima i mačkama najjasnije mogu vidjeti razliku među njima. Dok mačke bije glas da im nije stalo do ljudi, psi su poznati kao odani stvorovi. Jasno, nije istina uvijek takva: mnoge mačke mare za svoje ljude, samo to ne pokazuju na isti način kao i psi, dok ima pasa koji se neće pretjerano uznemiriti kad im se vlasnik uplaši.

Jedan je muškarac odlučio na zabavan način još jednom pokazati razliku između ovih životinja. U ruci je nosio zdjelu s hranom kad se naglo srušio i umirio.

Mačke su odmah došle do njega i počele jesti hranu, a nisu se libile malo mu gurnuti prste kako bi se dočepale keksića koji se sakrio ispod njih. Nijedna mačka nije posvetila pažnju činjenici da se njihov čovjek nalazi u neobičnom položaju niti je odlučila istražiti što se događa.

Pas je, s druge strane, posve ignorisao keksiće koji su se prosuli po podu. Njega je zanimalo šta se događa s voljenim mu vlasnikom i je li dobro.

Jasno, obje vrste životinja imaju vrhunski sluh i jasno čuju da on diše, ačo pas je svejedno odlučio da provjeri da li je sve u redu. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending