Pratite nas

Razglednice

Ova mjesta su napuštena, ali privlačna za turiste: UPOZNAJTE SELO LUTAKA ILI MAČAKA, ZAVITITE U GRAD DUHOVA

Published

on

Napušteni gradovi duhova, jezivi muzeji, podvodne skulpture nalik ljudima, sela gdje žive lutke u prirodnoj veličini, samo su neka od najbizarnijih mjesta na svijetu za koja možda niste čuli.

Pjegavo jezero u Kanadi

Pjegavo jezero pojavljuje se samo ljeti, kada isparavanje iza sebe ostavlja 300 grupisanih vodenih pjega. Pjegavo jezero sadrži najveću količinu minerala na svijetu, magnezijum-sulfat, natrijum-sulfat i kalcijum, kao i brojne druge supstance, kao što su srebro i titan. Jedinstveni sastav velike količine minerala stvara na jezeru predivne raznobojne mrlje. Jezero Kliuk već dugo se smatra svetim mjestom, čije vode su korištene za liječenje svega, od bolova u tijelu do borbenih rana.

Grad duhova u Namibiji
Nekada grad dijamanata, danas grad duhova bez ijednog stanovnika. Grad je imao sve sadržaje i institucije, bolnice, škole, elektranu, pozorište, čak i prvi tramvaj u ovom dijelu svijeta. Nakon Prvog svjetskog rata zalihe dijamanata su potrošene, a grad je konačno napušten 1954. godine. Dio napuštenih građevina se urušio ili je zatrpan pijeskom. Ipak, turisti su i danas radoznali da istraže sablasni grad duhova i saznaju više o njegovoj istoriji.

Podvodni muzej u Meksiku
Na dnu Karipskog mora u blizini Kankuna, 500 skulptura u prirodnoj veličini našlo je svoj dom, zahvaljujući preduzimljivom vajaru Džejsonu de Kaires Tejloru. Namjena skulptura je da one čine svojevrsni greben i tako privlače morski svijet. Posjetioci su pozvani da dožive nezaboravno iskustvo na monumentalnoj podvodnoj izložbi dizajniranoj za promociju kolonizacije morskog života, bilo na brodu sa staklenim dnom ili na ronilačkoj ekskurziji.

Selo lutaka u Japanu
U zamjenu za stanovnike, malo selo Nagoro u Japanu jezivim lutkama privlači turiste sa svih strana svijeta. Smješteno 550 kilometara jugozapadno od Tokija, mjesto je postalo poznato kao dolina lutaka, otkako je Cukimi Ajano počela da postavlja strašila na ulice kako bi selu „udahnula život“.

“U selu nas živi samo 27, a strašila je deset puta više – kaže Ajano.

Lutke lokalne umjetnice mogu se vidjeti pored puta, kako sjede u školskim klupama, čak i kako obavljaju poslove u njivama ili vrše radove na putu. Da bi strašila bila što sličnija ljudima, nanosi im šminku. Tako se umjetnica prisjeća svog djetinjstva, kada je u selu bilo živo. Mještana je tada, kaže, bilo nekoliko stotina.

Muzej kose u Turskoj
Muzej je formiran tako što je grnčar Galip Korukću odsjekao pramen kose Francuskinji koja je 1979. godine posjetila njegov atelje. Kosu je okačio na zid, i od tada bi od svake žene koja bi posjetila atelje sjekao po pramen kose i kačio na zid. Atelje je s vremenom pretvoren u muzej. Danas zidove i plafon podzemnog muzeja „krasi“ više od 16.000 pramenova kose.

Pepeljugina crkva na Tajvanu
Staklena crkva u obliku Pepeljugine cipele izgrađena je na Tajvanu prije pet godina kako bi privukla više ženskih vjernika. Smještena u gradu Budaiju, crkva je u potpunosti napravljena od stakla i sadrži 320 staklenih dijelova. Visoka je 16, a široka 11 metara. Spomenik drži Ginisov svjetski rekord kao najveća svjetska konstrukcija u obliku cipele sa visokom potpeticom.

Ostrvo mačaka u Japanuofimedia
Malo japansko ostrvo Taširođima nazivaju i ostrvom mačaka, kojih ima šest puta više od stanovnika ostrva. Doselile su se prije četiri vijeka, a doveli su ih ostrvljani kako bi od miševa zaštitili svilene bube koje su uzgajali za tekstilnu industriju. Ostrvo Taširođim,a na kojem živi oko 100 ljudi i 500 mačaka, postalo je svjetski poznata destinacija. (Naj portal)

Razglednice

Mostarske razglednice: ZNATE LI DA JE KRIVA ĆUPRIJA BILA PRETEČA STAROM MOSTU?

Published

on

Svaka priča o Mostaru prvo asocira na Stari most, a onda na “Velež”, Eminu…, najpoznatije simbole bisera sa Neretve. Međutim, malo ko zna priču od maloj ćupriji iznad Starog mosta, poznatijoj kao Kriva ćuprija. .

Kriva Ćuprija je, zapravo, najstariji jednokrilni kameni most u Mostaru. Sagrađen je u vrijeme osmanske vlasti, 1558 godine, a sagradio ga je arhitekta Ceyvan Ketoda. Visok je 4,15 metara a širok 8,42 metra. Do njega se može doći kamenim stepenicama a od Starog mosta udaljen je 30-tak metara zapadno. Originalni kamen od kojeg je prvobitno sagrađen, uništen je u poplavi 2001 godine ali nedugo zatim, pod UNESCO-vom zaštitom je ponovno sagrađen.

Za vrijeme osmanske vladavine preko ovog mosta se odvijao jako gust saobraćaj jer je most predstavljao jedini povezni objekat za prelaz preko Radobolje u njenom donjem toku. Sve do uspostavljanja željeznice u Mostaru 1884 godine, ovaj se most nalazio na glavnom drumu koji je vodio od juga prema sjeveru i obratno. Kasnijom izgradnjom brojnih željezničkih mostova Kriva Ćuprija je izgubila tovarni ali i pješački saobraćaj.

Kriva ćuprija je izgrađena na tradicionalan način. Spoj je ručno klesanog Tenelija kamena i maltera, a ograde su napravljene od krečnjaka. Preživjela je i posljednji rat, ali ne i poplavu nekoliko godina nakon njega. U zimskim poplavama, 31. 12. 1999. godine, Kriva ćuprija se srušila. Što je rat započeo poplave su dovršile. Postoje predaje da je prema njegovom planu sagrađen Stari most. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending