Pratite nas

Naj recepti

Ovo jelo je obožavala Jovanka Broz: VIŠEGRADSKI KUPUS (Recept)

Published

on

Od recepta u kojima su uživali Tito i njegova supruga Jovanka Broz, evo jela koje je Jovanka obožavala.

POTREBNI SASTOJCI: 800 g svježeg kupusa, 800 g junećeg buta, 100 g crnog luka, 100 g svježe paprika, 200 g krompira, 1 veza zeleni za supu, 40 g soli, 1 g bibera u zrnu, 2 lista lorbera, 2 kašike bijelog vina, 5 ml ulja,

Kupus isijecite na 8 kriški. Meso isijecite na krupne kocke i stavite u lonac. Na meso poredajte kupus, a odozgo dodajte na kriške isječen crni luk, paprike isječene na kocke, po dužini isječen krompir, paradajz izrezan na kriške, grubo isječen peršun, so, biber u zrnu, lorber, bijelo vino i ulje.

Dolijte vodu da pokrije sastojke i kuhajte 2 sata na tihoj vatri. Poslužite u posudi u kojoj se jelo kuhalo. (Naj portal)

Naj recepti

Hrskav odozgo, a unutra mekan i pun fila: TIKVENJAK (Recept)

Published

on

Izuzetno ukusna poslastica, koju ćete poželjeti češće da imate na svojoj trpezi.

POTREBNI SASTOJCI: 500 gr gotove kore za pitu, 700 gr rendane bijele tikve, 400 gr šećera, 4 kesice vanillin šećera, 200 ml tople vode, 150 ml ulja, šećer u prahu (po ukusu)

Razdvojiti kore za rolate. Po 4 kore za jedan rolat. Pomiješati toplu vodu i ulje. Staviti prvu koru, pa premazati uljem i vodom. Inače, moguće je da ćete dobiti 4 rolata.

Preko staviti drugu koru. Posipati rendanom tikvom, posuti sa 4-5 kašike šećera i posipati malo vanil šećera (za svaki rolat po jedna kesica vanil šećera). Ponoviti postupak sa trećom i četvrtom korom.

Umotati rolat. Ponoviti postupak sa preostalim korama. Rolate redati u pleh na pek papiru. Premazati rastvorom vode i ulja. Peći na 250 C oko 30 minuta. Rolate prohladiti. Po ukusu posipati prah šećera prije služenja. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending