Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Pažnja: ZBOG OVE ČETIRI NAVIKE BRŽE STARIMO

Published

on

Starenje je neizbježno i kako godine prolaze, razne funkcije našeg tijela smanjuju se što dovodi do različitih bolesti. Način na koji naše tijelo apsorbuje hranjive materije takođe se mijenja tokom vremena kako se proces varenja mijenja. Bilo da se radi o našim plućima, bubrezima ili srcu, njihova prirodna funkcija postaje ugrožena kako starimo, izlažući nas zdravstvenim problemima u starosti, piše Hindustan Times.

Evo nekoliko svakodnevnih navika koje uzrokuju da prerano starimo i koje, ako se pravilno koriguju, mogu učiniti da se osjećamo (i izgledamo) mlađe, produžavajući naše zdrave godine.

Stres
Glavni uzrok prijevremenog starenja je svakako stres – on povećava rizik od srčanih tegoba, visokog krvnog pritiska i drugih hroničnih patologija. Štaviše, može imati direktan uticaj na starenje naših ćelija. Istraživanje koje je sprovela medicinska škola Harvard otkriva da hronični stres skraćuje telomjere, strukture unutar ćelija koje sadrže našu DNK: ako tjelomeri postanu prekratki, ćelija takođe može da umre. Smrt ćelija može dovesti ne samo do ubrzanog starenja, već i do većeg rizika od srčanih problema i raka.

Jedete previše crvenog mesa
Ishrana takođe igra važnu ulogu u prevremenom starenju. Konkretno, čest unos crvenog mesa bi skratio godine života. Nedavno istraživanje sprovedeno u Sjedinjenim Državama na više od milion ljudi analiziralo je korelaciju između konzumiranja crvenog mesa i pojave ishemijske bolesti srca (uzimajući u obzir ne samo ishranu, već i faktore koji nisu povezani sa ishranom). Pacijenti koji su konzumirali čak i minimalne količine crvenog mesa (posebno prerađenog, kao što su suhomesnati proizvodi i kobasice) imali su veći rizik od razvoja patologije u odnosu na one koji ga nisu konzumirali (zamjena unosa mesnih proteina hranom biljnog porijekla).

Konzumiranje alkohola
Konzumacija alkohola takođe podstiče prerano starenje naših ćelija jer dehidrira tkiva i izaziva upalu kože (crvenilo lica, polomljene kapilare i otok) zbog čega koža izgleda starije nego što jeste. Studija sprovedena na 3.200 žena istakla je da konzumiranje alkohola podstiče starenje lica: žene koje piju velike količine alkohola (više od osam pića nedjeljno) imaju više bora, podočnjaka i vidljivih kapilara u poređenju sa onima koje piju umjereno ili uopšte ne piju.

Krećete se malo
Konačno, neaktivnost i sedentarni način života takođe mogu doprinijeti bržem starenju. Nije tajna da nam aktivan život i stalna fizička aktivnost (čak i umjerena) mogu pomoći da sačuvamo zdravlje i produžimo životni vijek za mnogo godina. Čak i samo 15 minuta dnevno je dovoljno za mnoge zdravstvene prednosti. Nedavne studije su pokazale smanjenje rizika od prerane smrti za 28% kod ljudi koji stalno treniraju najmanje 150 minuta nedjeljno. (Naj portal(

Zdravlje i ljepota

Kako smanjiti apetit prirodno: OVAJ UKUSAN ČAJ TJERA GLAD I UBRZAVA MRŠAVLJENJE

Published

on

Piskavica (Trigonella foenum-graecum), koja se još naziva i grčkom djetelinom, grčkim sjemenom, kozjim rogom i grohotušom, čest je sastojak u azijskim kuhinjama. Ona se često koristi prilikom pripreme hrane u Etiopiji i Egiptu, a u Evropi se uglavnom koristi čaj od piskavice, koji se posebno preporučuje ženama.

Vijekovima se piskavica koristila u alternativnoj medicini za liječenje različitih stanja, od dijabetesa do povišenog holesterola, a proteklih godina se sve više priča o njenoj moći da smanji apetit i pomogne u procesu mršavljenja.

Doduše, nema mnogo naučnih istraživanja o uticaju piskavice na kilažu, ali je nekoliko studija uspjelo da poveže sjemenke piskavice s s gubitkom kilograma, i to uz pomoć više mehanizama!

Kao prvo, pokazalo se da piskavica može da pomogne da se snizi unos masti i kalorija. Kako je utvrđeno 14-dnevnim istraživanjem Centra za klinička istraživanja u Monpeljeu, zdravi muškarci koji su koristili dnevno 1,2 grama ekstrakta sjemena piskavice snizili su unos kalorija za skoro 12 odsto.

Drugo, biljna vlakna u piskavici produžavaju osjećaj sitosti, što su dokazali naučnici Univerziteta u Minesoti 2009. godine. U studiji u kojoj je učestvovalo 18 zdravih i gojaznih ljudi, učesnici su uz doručak konzumirali 8 grama vlakana iz piskavice, poslije čega su za slijedeći obrok jeli znatno manje.

Uz to, u maloj studiji korejskog Univerziteta Kjung He, koja je obuhvatila devet zdravih žena s prekomjernom težinom, pokazalo se da uživanje u čaju od piskavice smanjuje apetit, ali ovog puta stručnjaci nisu primijetili niži unos kalorija.

Šta sadrži piskavica?

Ova biljka obiluje hranljivim materijama — u 100 grama sadrži 67 miligrama natrijuma, čak 770 miligrama kalijuma, 25 grama vlakana, 23 grama proteina, a tu su ogromne koncentracije vitamina A, gvožđa, kalcijuma, zasićenih masnih kiselina…

Ova biljka smatra se narodnim lijekom za regulisanje poremećaja menstrualnog ciklusa, ublažavanje simptoma menopauze i koristi se kao prirodno sredstvo za povećanje grudi. Ništa od toga ne može se reći sa sigurnošću, ali nauka jeste dokazala da čaj od piskavice pomaže u laktaciji.

Odjeljenje za neonatologiju Medicinskog fakulteta u Ankari sprovelo je 2011. godine istraživanje u kom je učestvovalo 66 mama. One su podijeljene u tri grupe, od kojih je jedna dobila čaj od piskavice, druga placebo sredstvo, a treća nije koristila ništa. Istraživanje je pokazalo su na kraju žene koje su pile čaj od piskavice povećale količinu ispumpanog majčinog mlijeka na 73 mililitra, dok su žene u kontrolnoj i placebo grupi ostale na 34 mililitra.

Pored toga, utvrđeno je da piskavica pomaže kod dijabetesa tipa 1 i 2, a na ovu temu je sprovedeno više studija. Jedna od njih je ona iza koje stoji Odsjek za biohemiju Medicinskog koledža u Basri i koja je pokazala da su ljudi s dijabetesom uspjeli da snize šećer u krvi za 13,4 posto četiri sata nakon korištenja piskavice. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending