Pratite nas

Razglednice

Planina Vrtača – skriveni dragulj Fojnice: UŽIVANJE NA IZVORIŠTU VRBASA

Published

on

Fojnicu je priroda obdarila brojnim prirodnim ljepotama. Jedno od njih je i katunsko naselje Vrtača, koja se nalazi na istoimenoj planini sjeverozapadno od Prokoškog jezera.

Tu se nalazi sedamdesetak katuna čiji su vlasnici većinom iz naselja Prokos u Fojnici. Katunsko naselje je udaljeno oko 13 kilometara od Fojnice, a do kojeg se dolazi preko Tovarišta asfaltnom trakom, a dalje makadamskim putem uz pjenušavu bistru riječicu Borovnicu do Vrtače.

Vrtača i vrhovi oko nje se teritorijalno naslanjaju na opštinu Gornji Vakuf pa je ovo i mjesto susreta brojnih ljudi u potrazi i branju borovnice, brusnice i drugog ljekobilja kojim ova planina obiluje.

Ekipa portala „Mahala.ba“ predivan sunčani dan je iskoristila da posjeti ovo mjesto, a domaćin im je bio Enver Bašić, šef uslužnih djelatnosti Šumarije SBK-a koji je, možda, i najzaslužniji za održavanje puta prema Vrtači i što je moguće stići na istu i malim automobilima.

Enver nas je proveo okolnim vrhovima i upoznao nas s toponimima poput Sikire, Derala, Tikve, Drcelja, Kraljevog guvna, Vitreuše…

Interesantno je da sa ovih lokacija koje se nalaze u krugu od dva kilometra možete vidjeti dijelove Sarajeva, Konjica, Gornjeg Vakufa, Prozora, Travnika.

Na granici opština se nalazi i izvor rijeke Vrbas za kojeg možemo samo kazati da manjeg izvora, a veće rijeke na svijetu nema. Ipak, da se vratimo Vrtači…

Vrtača je doživjela svoju ekspanziju u posjeti posljednjih godina osposobljavanjem putne komunikacije. Brojni ljubitelji planine i čistog zraka ovdje dolaze kako bi uživali u šetnji, branju plodova, ali i u ukusnoj hrani koje lokalno stanovništvo sprema.

Enver nam i pokazuje prelijepi hladnjak sa ognjištem kapaciteta 20 sjedećih mjesta koji je otvoren za sve putnike namjernike.

Karakterističnost ovog naselja se ogleda i u tome što veliki broj vikendica ima solarne panele pa samim time imaju struju te su uprilici imati svjetlo u vikendicama, frižidere i drugu elektronsku opremu.

Kod vrijedne hanume Sabahete Omerčević smo svratili da popijemo kahvu, a ona nam je iznijela i domaći hljeb, domaći mladi sir, domaći kajmak, džem, borovnice pa se sohbet odužio. A opisati ukus hrane i ljepotu ispijanja kahve na 1500 metara nadmorske visine je nemoguće, to se može samo doživjeti.

Sabaheta na Vrtači boravi od početka jula do kraja septembra, a usvome vrtu ima posađen luk, krompir, tikvice, mrkve, repu, grah, ali i raznoliko cvijeće.

Sabaheta drži i krave pa pravi svoj sir i ostale mliječne proizvode, a posebna delicija u kojoj gosti uživaju je Sabahetina pita zeljanica i vareni krompir sa domaćim sirom. (Naj portal)

Razglednice

Znate li koji je površinom najveći grad u Hrvatskoj: VEĆI JE OD PARIZA I BARCELONE, A NIJE ZAGREB

Published

on

Teritorijalno najveći hrvatski grad je Gospić koji se prostire na čak 967 kilometara kvadratnih, dok je glavni grad Hrvatske površine od 641 km kvadratnih.

U površinu Gospića nadodano je čak 50 naselja koja mu pripadaju, kao i prostor između njih, te ovaj faktor čini Gospić najvećim gradom u Hrvatskoj.

Osijek je površine od 169, a Split nešto manje od 80 km2, Pariz 105 km2, Berlin 892 km2, Madrid 604 km2, Amsterdam 219 km2, Barcelona sa 102 km2 broji 1,62 miliona stanovnika, a Gospić nešto manje od 13.000, piše portal Direktno.

Ovaj lički grad veći je i od najmanje hrvatske županije, Međimurske, koja površinom zauzima samo 729 km2. To znači da bi Gospić bio veći od Međimurske županije i kada bismo Međimurju pridodali površine Osijeka i Rijeke. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending