Pratite nas

Poznati

Plemenito srce Šemse Suljaković: PODIGLA NIŠANE SVOM DJEDU ALIJI, KOJI SE SMRZNUO NA ŠARIĆA PLANINI

Published

on

Šta sve naše planine, vrleti i putevi – to nikad nećemo imati priliku istražiti.

Šerićka planina,, kako je zovu mještani sela Šerići, koje se smjestilo u podnožju ove planine,nalazi se, takoreći, preko puta planine Vlašića i planinskim stazama povezana je sa Liscem. Kad se dođe na vrh ove planine, lijepo se vidi Vlašić sa svojim relejima. Mještani sela Šerići su vrijedni zemljoradnici i stočari. Poznati su po proizvodnji dobrog krompira. Bave se i voćarstvom, pčelarstvom, a važna privredna grana im je stočarstvo.

Preko ljeta izvode stoku na planinu. U katunu ostanu cijelo ljeto, a ujesen sa stokom silaze u selo. ( KATUN je neka vrsta stočarskog naselja u planini. ) Nekad su Šerići bili pojam zaostalosti i neukosti, ali sada je to dosta napredno selo: djeca se školuju, pa i ženska, poneko radi u rudniku ili željezari u Zenici, ima urednu autobusku liniju sa gradom, a mještani su počeli uklanjati divlje deponije i brinuti se o okolišu. U blizini su i lijepa bosanska sela JASTREBAC, VUKOTIĆI i ORAHOVICA, te poznato zeničko izletište BISTRIČAK.

Ovo je zapis Afana Abazovića, jedna lijepa zavičajna priča iz koje saznajemo neke nove detalje o životu u vIh.

Kad smo, prije dvije i pol godine, babo mi Amir i ja planinarili nepoznstom nam turom od Jastrepca kod Zenice preko Šarampova do Mehurića kod Travnika, bio je februar. Napadao je snijeg na Šerićkoj planini, nastavku grede Lisca, brat – bratu metar i po. Zahvaljujući babinom iskustvu, turu od 24 km prošli smo tako što nijednom nismo ugazili u snijeg – otopio je, pa naglo zaledio. Bili smo kao Legolas u “Gospodaru prstenova”, kao da hodamo po tvrdoj podlozi.

Približavajući se početku pomenutog Šarampova, niže staze na 3 metra, blizu jednog grma, skoro u potpunosti prekriven snijegom, nazirao se bijeli nišan. Bespuće i bjelina oko nas, najbliže selo Vukotići, ispod nas na 3 kilometra i oko 500 metara visinske razlike, put koji povezuje Doglode i Orahovicu sa Mehurićem. Razgrnemo snijeg i vidimo natpis: SULJAKOVIĆ ALIJA, ZV. ŠEHERAC, PR. NA AHIRET U TOKU II SVJ. RATA

Proučimo Fatihu i nastavimo dalje.

Protekle nedjelje, naše udruženje “Azimuth 135” opet je planinarilo sličnom turom. Sada, umjesto snijega, svakojakog poljskog bilj, cvijeća i bosanskog ljiljana – do pasa. I ponovo prođosmo kraj mezara, sad sa dva nišana. Pretpostavljamo da drugi, one zime, nismo vidjeli od snijega.

Pošaljem upit Facebook grupi Orahovica u prošlosti koju revnosno i znalački vodi Sead Luzic o samom mezaru i dobijem nevjerovatne informacije.

Radi se o lokaciji koja se zove Poljana i o mezaru trgovca Alije Suljakovića iz Novog Šehera kod Maglaja, koji je jedne zime išao poslom u Travnik, vjerovatno preko Šarampova, Mehurića, Han-Bile i Guče Gore. U povratku, na Poljani, zadesila ga je mećava i tu se smrzao. U narodu se čak pričalo da je pronađen u položaju kao sjedi na koljenima, što je indikacija da je, a Bog najbolje zna, smrt dočekao u toku namaza, islamske molitve.

Ispostavit će se da je to rođeni djed naše folk-pjevačice Šemse Suljaković, koja je finansirala izradu nišana, a koje su postavili Vehid Patković i Safet Patkovic iz Orahovice. (Naj portal/Foto: Dženis Skopljak i Rešid Hadžić)

PROČITAJTE I OVO:

Dani dugi ko godina: EVO KAKO ŠEMSA SULJAKOVIĆ PJEVA SEVDAH

Poznati

Prošlu godinu pauzirao iz opravdanih razloga: ČOVJEK OD MERAKA RASTURIO NOVOM PJESMOM

Published

on

Još uvijek nadam se i nikom nedam da mi uzme to, jednom će doći suđena meni da od kuće napravi mi dom – u prvoj strofi pjeva Kemal Hasić u njegovoj novoj pjesmi, koja već na prvo slušanje sluti da će biti ovogodišnji hit.

U Hasićevom provjerenom stilu, na koji nas navikao decenijama unazad, pjesma budi poriv za dobar provod i provjerenu atmosferu koja karakteriše ovog pjevača kojeg s pravom nazivaju ‘čovjek od meraka’.

Pjesma ‘Nema dana moja draga’ nastala je u saradnji sa Elvisom Bećarom, autorom muzike i aranžmana.

Foto: Hayat

– Ovo je Elvisovo prvo muzičko ostvarenje i jako sam sretan što je baš mene odabrao da otpjevam ovu pjesmu. Volio bih da ova pjesma naiđe na pozitivne kritike, koliko zbog mene, još mnogo više zbog Elvisa. On je idejni tvorac i krivac za sve u ovoj pjesmi – kazao je Hasić.

Tekst pjesme govori o neostvarenoj ljubavi i nadi koja blijedi, želji jednog muškarca da i u javi i u snovima vidi svoju dragu i uz nju ostvari dom. Napisao ga je književnik Nijaz Turković.

2023. Hasić nije snimao iz opravdanih razloga, no obećao je sebi i već počeo sa realizacijom da će 2024. biti izuzetno plodonosna, jer osim pjesme ‘Nema dana moja draga’ uskoro će publici pokloniti još jednu fantastičnu pjesmu autora Dilvada Felića Dade, koja govori o Sarajevu i nosi posebne emocije.

– Bit ću vrijedan ove godine, imam dosta toga ponuditi čak i kao autor – dodao je Hasić koji osim snimanja bilježi i veliki interes za nastupima, kako u BiH, tako i regionu i svijetu.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending