Pratite nas

Kućni ljubimci

Prava dresura je ključna: OVAJ STAFORD, UMJESTO BRNJICE, NOSI VESNIN NOVČANIK I NE ISPUŠTA GA

Published

on

Staford Klea i njegova „mama“ Vesna svakodnevno šetaju sremskomitrovačkom pijacom i okolinom u ranim jutarnjim satima, bez povoca i brnjice. Naime, Klea u ustima nosi ili igračku ili novčanik svoje gazdarice i ne ispušta ih ni po koju cijenu, te se prolaznici nimalo ne plaše, iako se značajan broj ljudi naježi kad se spomene rasa pasa američki staford.

“Klea je izuzetno inteligentna, hrabra i vjerna čuvarka našeg doma – kaže Vesna, napominjući da je prava dresura ključna i ukoliko ih vaspitate pravilno, stafordi postaju prave mazulje. Dodaje da je Kleu najviše dresirao njen suprug, ali da sluša i nju bez pogovora.

Inače, rasa staford je u direktnoj vezi sa bul terijerom i boston terijerom i potiče od stare bul i terijer mješavine, koja je postojala u Britaniji i SAD-u početkom XIX vijeka. Bul i terijer su prvo postali poznati u Engleskoj tokom ranog XIX vijeka, kada su buldozi odgajani isključivo zarad borbe sa bikovima. Nekadašnji buldozi, za razliku od sadašnjih, bili su veoma brzi i spretni psi, noge su im bile prave, njuška dugačka i često su imali dugačke repove.

Oni podsjećaju, s izuzetkom glave, više na pse koji su kasnije postali poznati kao američki stafordski terijer. Miješanje ranijih buldoga i starih engleskih terijera sa eventualno drugim linijama terijera proizvelo je pse koji su nazvani stafordski bul terijeri. Psi iz ovog perioda veoma su bili popularni među rudarima i radnicima u teškoj industriji u oblasti Stafordšir, po kom su i dobili ime.

Stručnjaci kažu da je riječ o rasi pasa koja ima nepokolebljivu i odlučnu narav, za šta mogu da zahvale terijerskom naslijeđu, dok ljubav prema članovima porodice i izuzetna pouzdanost u odnosu sa djecom doprinose da imaju vrlo izražen šarm.

Izrazito je orijentisan prema ljudima i uživa u kontaktu sa svojom porodicom, ali i nepoznatim ljudima, koji su dobronamjerni. Klea je mirno i strpljivo stajala sa svojom vlasnicom kada je potpisnica redova zamolila da ih fotografiše. (Naj portal)

Kućni ljubimci

Vlasnik je odglumio da je mrtav: Pogledajte kako su reagovale mačke, a kako pas (Video)

Published

on

Oni koji dom dijele sa psima i mačkama najjasnije mogu vidjeti razliku među njima. Dok mačke bije glas da im nije stalo do ljudi, psi su poznati kao odani stvorovi. Jasno, nije istina uvijek takva: mnoge mačke mare za svoje ljude, samo to ne pokazuju na isti način kao i psi, dok ima pasa koji se neće pretjerano uznemiriti kad im se vlasnik uplaši.

Jedan je muškarac odlučio na zabavan način još jednom pokazati razliku između ovih životinja. U ruci je nosio zdjelu s hranom kad se naglo srušio i umirio.

Mačke su odmah došle do njega i počele jesti hranu, a nisu se libile malo mu gurnuti prste kako bi se dočepale keksića koji se sakrio ispod njih. Nijedna mačka nije posvetila pažnju činjenici da se njihov čovjek nalazi u neobičnom položaju niti je odlučila istražiti što se događa.

Pas je, s druge strane, posve ignorisao keksiće koji su se prosuli po podu. Njega je zanimalo šta se događa s voljenim mu vlasnikom i je li dobro.

Jasno, obje vrste životinja imaju vrhunski sluh i jasno čuju da on diše, ačo pas je svejedno odlučio da provjeri da li je sve u redu. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending