Pratite nas

Razglednice

Prava uživancija: OVO EKO SELO U CRNOJ GORI MORATE POSJETITI

Published

on

Znate onaj osjećaj kada vidite slike nekog mjesta i jednostavno se poželite teleportirati?

Upravo to se nama dogodilo kada smo vidjeli slike prelijepog eko sela Nevidio. Eko selo Nevidio se nalazi u selu Pošćenje koje je udaljeno 22 km od Žabljaka, turističkog centra Crne Gore. Nalazi se u prostoru kojim dominiraju stjenovite litice, oštri vrhovi, klisure, kanjoni, livade i pašnjaci. Krase ga dva lednička jezera i rijeka Komarnica koja se gubi u mistično uklesanom kanjonu Nevidio.

Ovo eko selo je prvi nosilac eco certifikata Europske unije na sjeveru Crne Gore. U ovom kompleksu eliminisana je upotrebe jednokratne plastike, ima svoj sistem za reciklažu, a sve namirnice su lokalne.

Eko selo Nevidio je prava stanica za sve koji požele da prođu i istraže ovaj čuveni kanjon. Ljubitelji alpinizma imaju mogućnost uspona na Boljske grede gdje se nalazi i 29 isklinčanih stijena predviđenih za sportsko penjanje. U okolini se nalazi više biciklističkih staza, a iz eko sela se može poći i u ostvajanje najljepših vrhova Durmitora.
Na svakoj slici koju smo vidjeli vidi se kako se u ovom eko selu doista pridaje važnost svakom detalju. Iako nam se doslovno sve sviđa, moramo priznati kako nas je posebno oduševila kućica za knjige.

Sagrađeno je u ambijentalnom stilu i raspolaže sa pet manjih i četiri veće kolibe, za četiri odnosno šest osoba. U centralnom dijelu nalazi se restoran u kojem možete probati specijalitete pripremljene od lokalnih namirnica. Uz to imate mogućnost vježbanja Yoge u prirodi, uz naravno biciklizam, planinarenje na Durmitoru, rafting, jahanje konja… (Naj portal)

Razglednice

Ovdje je moguće svakim danom pronaći dragi kamen: KO PRONAĐE, NOSI GA SA SOBOM!

Published

on

Krater dijamanata u Arkansasu je javni rudnik dijamanata i kao takav, rijedak u svijetu. Njihovo geslo je „ko nađe, njegovo“ i svako može ući ako plati ulaznicu koja košta 10 dolara (za djecu ispod 6 godina ulaz je besplatan).

Prvi dijamant je ovdje pronađen 1906. godine, a pronašao ga je lokalni farmer koji je posjedovao dio današnjeg parka. Pokušaji da se park pretvori u komercijalni rudnik trajali su dugo i završavali neuspješno, sve dok ga 1972. godine nije kupila savezna država Arkansas i pretvorila u javni rudnik, prenosi punkufer.hr.

Čak i zastava Arkansasa ima u sebi oblik dijamanta, a dijamant se nalazi i na kovanici savezne države. Tokom predsjedničke inauguracije 1994. godine, Hillary Clinton na ruci je nosila žuti dijamant pronađen upravo ovdje.

U parku postoje redovni rudari od kojih su se neki čak i preselili kako bi bili bliže parku. Neki već imaju i zavidnu kolekciju dijamanata, a upitani šta će s njima, odgovaraju kako ih čuvaju za penziju.

No, koliko dijamanata se uopšte pronađe ovdje? U prosjeku, neko ga pronađe svaki dan. Otkako je ovaj rudnik otkriven, pronađeno je preko 30.000 dijamanata. Od toga čak 10 njih spada u najveće dijamante ikad pronađene u SAD-u, a njih hiljadu imalo je više od jednog karata.

U sklopu parka nalazi se i centar u koji možete odnijeti kamen koji pronađete. Tu će vam ga izvagati i identificirati. Premda vode statistiku pronalazaka i redovno objavljuju podatke o pronađenim dijamantima, ukoliko pronađete dijamant s više od jednog karata, upozorit će vas da to ne objavljujete na društvenim mrežama.

Kako kažu, „Ako pronađete dijamant, ljudi će pronaći vas.“ Možda biste pomislili da s obzirom na otvorenost i bogatstvo dostupno svakome, ovaj park izgleda poput američkih shopping centara na Crni petak. No broj ulaznica dnevno je ograničen na oko hiljadu dnevno, a u idiličnoj prirodi vlada prilično pitoma atmosfera.

Ovdje možete uživati i u jahanju konja, vožnji čamca po rijeci, ribičiji, planinarenju, igranju golfa, planinskom biciklizmu, plivanju i ronjenju… Za mnoge je boravak u prirodi ljepši i vrjedniji od pronalaska dijamanta, a ima i onih koji to vide kao win-win situaciju:

„To je poput igranja lutrije s boljim šansama, a dobro je za tijelo i zdravlje.“ (Naj portal)

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending