Pratite nas

Naj recepti

Prave se za 5 minuta, a imaju fenomenalan ukus: 3 SALATE KOJE NAJBOLJE IDU UZ ROŠTILJ, A JEDNA JE ODLIČNA I ZA MAMURLUK:

Published

on

Donosimo vam recepte za prelijepe 3 salate koje se savršeno kombinuju uz roštilj, te su idealan izbor za prvomajske praznike!

Bijela salata sa tjesteninom

Sastojci: 500 g tjestenine (školjkice, mašnice ili sitniji makaroni), 300g praške šunke, 100 g pečenice ili suhog vrata, 150 g sira (gauda, ementaler ili kačkavalj), 3 kuhana jajeta, 500 g pečuraka, 10 kiselih krastavčića, 2 dl kisele pavlake, 250 g jogurta, 100 g majoneza, 1 kašika svježeg origana, 1 kašičica bijelog bibera, soli po ukusu

Priprema:
Skuhati tjesteninu u posoljenoj vodi, procijediti i prohladiti pod mlazom hladne vode, pa dobro ocijediti. Napraviti preliv od pavlake, jogurta i majoneza, začiniti po ukusu i dodati toplu tjesteninu. Sjeckane pečurke prodinstati na malo putera. Šunku i suhi vrat isjeckati na kockice. Sir izrendati na krupno. Barena jaja i krastavčiće isjeckati na kockice. Sve dodati tjestenini i lagano izmiješati. Salatu staviti u frižider da se dobro ohladi prije posluživanja.

Salata treba da je sočna. Računajte na to da će tjestenina vremenom upijati sokove iz salate, tako da uvijek pred služenje treba dodati jogurta (ako volite kiseliji ukus) ili neutralne pavlake.

Salata protiv mamurluka
Sastojci: 2 mrkve, 1 korijen hrena, 1 celer, 1 glavica crnog luka, 1 kašika maslinovog ulja, 1 šoljica jabukovog sirćeta

Priprema:
Sve se očisti, sitno narenda i izmiješa pa prelije kašikom maslinovog ulja i šoljicom jabukovog sirćeta. Jede se odmah po spremanju.

Safari salata
Sastojci: 100 gr majoneza, 1 kašika senfa, 1 kašika hrena, 2 kašike kečapa, peršun, Vorčester sos (opciono), limunov sok, 1 čehna bijelog luka (sitno rendan)m 1 čašica viskija, 200 gr pečenica ili bijelog mesa ili praške šunke

Priprema:
Sve, osim mesnatog dijela, mutilicom lijepo sjediniti u kompaktni sos. Mesnati dio ili isjeckati na kockice ili usitniti u blenderu pa dodati u sos. Služiti uz tostirani hljeb. (Naj portal)

Naj recepti

Sve sastojke za ovo jelo već imate u kuhinji: PILEĆE GRUDI PUNJENE SIROM I PARADAJZOM (Recept)

Published

on

Punjene pileće grudi predstavljaju izuzetno popularno i voljeno jelo koje se može pronaći u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ovo jelo kombinuje sočnost pilećeg mesa sa bogatstvom raznovrsnih punjenja, što ga čini savršenim izborom za svečane večere, porodične obroke, ali i kao elegantnu opciju za večere udvoje.

Punjenje za pileće grudi može biti izuzetno raznoliko, uključujući kombinacije različitih sireva, povrća poput špinata ili pečene paprike, sušenog voća, orašastih plodova, pa čak i finih nadjeva od mljevenog mesa ili raznih začinskih biljaka koje dodaju dubinu ukusa.

Priprema ovog jela ne zahtijeva preveliku vještinu, a kako biste osigurali da će vam punjenje ostati unutra tokom pečenja, možete ga fiksirati čačkalicama. Pileće grudi se obično blago tucaju kako bi se izravnale, što omogućava lakše punjenje i ravnomjerno pečenje. Začini igraju ključnu ulogu u ovom jelu, sa mnoštvom varijacija koje se mogu prilagoditi individualnim ukusima, od blagih i aromatičnih do pikantnih i intenzivnih.

Ovo jelo možete servirati sa raznim prilozima, poput svježih salata, pečenog ili kuhanog povrća, raznih vrsta tjestenina, ili čak laganih žitarica poput kuskusa ili kinoje, čineći ga izuzetno svestranim jelo. Osim toga, punjene pileće grudi mogu se pripremati unaprijed, što ih čini odličnim izborom za zabave i okupljanja, omogućavajući domaćinima da impresioniraju svoje goste sofisticiranim i ukusnim obrokom bez posljednjeg trenutka stresa u kuhinji.

POTREBNI SASTOJCI: 2 kom. pilećih grudi bez koske, 1 paradajz, 200 g kačkavalja u komadu, ulje, italijanska mješavina, začinska paprika, so, biber

Priprema:
Pilećim grudima skinite kožu i zasijecite ih kao knjigu da dobijete 2 fileta. Izlupajte ih malo kuhinjskim čekićem.

Oštrim nožem isijecite paradajz na kolutove.

Sir isijecite na šnite širine oko 2 cm.

Piletinu posolite i pobiberite pa dodajte začine (origano, italijanska mješavina…)

Redajte na jednu začinjenu stranu piletine kačkavalj i paradajz.

Preklopite piletinu i oštrim nožem zasijecite gornju stranu.

Vatrostalnu posudu namažite uljem i stavite meso. Pospite odozgo so, biber i papriku, te obilno zalijte uljem.

Četkicom razmažite ulje i pecite na 180 stepeni oko 50 minuta. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending