Pratite nas

Razglednice

Predstavljen promotivni spot o ljepotama Krajine: ODMOR NA TENANE NA UNI I U BIHAĆU

Published

on

Turistička zajednica Grada Bihaća predstavila je promotivni projekt pod nazivom “pUNA života” usmjeren na predstavljanje turističkih atributa koje ovaj grad nudi svojim gostima od avanturističkih i adrenalinskih do relaksirajućih aktivnosti na otvorenom.

“pUNA života” je kampanja koja je trenutno namijenjena prvenstveno domaćem tržištu, a s kojom se želi podsjetiti potencijalne goste na atraktivne domaće destinacije i mogućnost da opet putujemo i otkrivamo neistražene predjele s naglaskom na vlastitu zemlju prvenstveno grad Bihać”, kazao je direktor Turističke zajednice Grada Bihaća Armin Amidžić.

Mnoge vikendice za odmor, turistička naselja, seoska domaćinstva, hoteli manjeg kapaciteta, kampovi uz ponudu Nacionalnog parka Una su okosnica turističke ponude Bihaća i ove godine imaju veliku priliku, jer će se sigurno tražiti mjesta s manje ljudi, mjesta na kojima ljudi imaju potpuni mir i privatnost što ovoj destinaciji daje prednost i odgovara uslovima koji su trenutno traženi na tržištu.

Koncept “pUNA života” razvila je Turistička zajednica Grada Bihaća, u saradnji s Adnanom Suljkanovićem, Akademskim grafičkim dizajnerom, dok je za produkciju zadužen studio LegeArtis iz Bihaća.

Iz Turističke zajednice Grada Bihaća su pozvali sve Bosance i Hercegovce da ove godine za odabir mjesta svog odmora razmotre ovaj grad jer će im sigurno pružiti novo iskustvo i nezaboravne i sigurne trenutke na Uni.

Nastavi čitati

Razglednice

Mostarske razglednice: ZNATE LI DA JE KRIVA ĆUPRIJA BILA PRETEČA STAROM MOSTU?

Published

on

Svaka priča o Mostaru prvo asocira na Stari most, a onda na “Velež”, Eminu…, najpoznatije simbole bisera sa Neretve. Međutim, malo ko zna priču od maloj ćupriji iznad Starog mosta, poznatijoj kao Kriva ćuprija. .

Kriva Ćuprija je, zapravo, najstariji jednokrilni kameni most u Mostaru. Sagrađen je u vrijeme osmanske vlasti, 1558 godine, a sagradio ga je arhitekta Ceyvan Ketoda. Visok je 4,15 metara a širok 8,42 metra. Do njega se može doći kamenim stepenicama a od Starog mosta udaljen je 30-tak metara zapadno. Originalni kamen od kojeg je prvobitno sagrađen, uništen je u poplavi 2001 godine ali nedugo zatim, pod UNESCO-vom zaštitom je ponovno sagrađen.

Za vrijeme osmanske vladavine preko ovog mosta se odvijao jako gust saobraćaj jer je most predstavljao jedini povezni objekat za prelaz preko Radobolje u njenom donjem toku. Sve do uspostavljanja željeznice u Mostaru 1884 godine, ovaj se most nalazio na glavnom drumu koji je vodio od juga prema sjeveru i obratno. Kasnijom izgradnjom brojnih željezničkih mostova Kriva Ćuprija je izgubila tovarni ali i pješački saobraćaj.

Kriva ćuprija je izgrađena na tradicionalan način. Spoj je ručno klesanog Tenelija kamena i maltera, a ograde su napravljene od krečnjaka. Preživjela je i posljednji rat, ali ne i poplavu nekoliko godina nakon njega. U zimskim poplavama, 31. 12. 1999. godine, Kriva ćuprija se srušila. Što je rat započeo poplave su dovršile. Postoje predaje da je prema njegovom planu sagrađen Stari most. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending