Pratite nas

Naj recepti

Prekrasan prilog: KUGLICE OD KROMPIRA (RECEPT)

Published

on

Prednost ovog specijaliteta što se može napraviti u većim količinama, te ostaviti u zarzivač

POTREBNI SASTOJCI: 500 g krompira, 2,5 dl vode, 80 g maslaca, 120 g brašna, 2 jaja, malo soli i naribanog muškatnog oraščića, ili još nešto po vašoj želji ulje za prženje

Krompir oljuštiti, isjeći na kockice i skuhati u slanoj vodi, zatim ocijediti i ispasirati. Zagrišati vodu i staviti maslac da se otopi. Kad provri, dodati brašno i miješatii sve dok se tijesto ne odvoji od ivica posude i napravi kao kugla (slično kao za princes krofne).

Pomjeriti sa ringle i dodati ispasirani krompir, jaja, so i naribati malo muškatnog oraščića. Sve fino izmiješati da se smjesa izjednači. Kad se malo prohladi, oblikovati kuglice veličine zrna grožđa.

Zagrijati ulje i spustati pripremljene kuglice. Pržiti u dubokom ulju 2-3 minuta dok fino ne porumene sa svih strana. Izvaditi rupičastom kašikom na kuhinjski papir da upije višak ulja. Poslužiti ih tople kao prilog uz pečeno meso ili povrće.

Napomena:
Kuglice se mogu zamrznuti sirove i poslije samo kratko ispržiti u ulju kad nam zatrebaju kao prilog za ručak. Najbolje ih je poredati na ravan tanjir, koji smo prethodno malo posuli brašnom, pa tako zamrznuti. Kad se kuglice sasvim stegnu, mogu se prebaciti u kesice. Ne treba ih odmrzavati prije prženja, samo spustiti u zagrijano ulje. (Naj portal)

Naj recepti

Ukusan kolač: MEDENO SRCE (RECEPT)

Published

on

Idealna poslastica, koja će opduševiti asve ukućane, ali i goste.

POTREBNI SASTOJCI: 200 ml. kisele vode, šolja brašna od 200 gr., 1 kašičica cimeta, 200 gr čokolade, 1/2 tegle džema od kajsija ili nekog drugog, 1 prašak za pecivo, 50 ml ulja, 50 gr sjeckanih oraha, 100 gr suhog grožđa

U činiju sipati vodu, dodati ulje, 6-7 kašika džema pa žicom izjednačiti. Dodati brašno sa praškom za pecivo, cimet, sjeckane orahe i suho grožđe. Sve dobro izjednačiti.

Pleh dobro podmazati uljem i posuti brašnom i izliti pola smjese i izravnati. Peći na 180 stepeni C oko 10 min da se malo zapeče. 100 gr čokolade omekšati pa izmiješati sa džemom.

Izvaditi kolač pa ga preliti čokoladom i džemom i vratiti na trenutak, 2-3 min. Ponovo ga izvaditi i sipati ostatak tijesta. Lijepo poravnati i staviti da se peče još 40 minuta. Pečen kolač preliti glazurom čokolade. Dobro ohladiti, pa sjeći. (Naj portal).

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending