Pratite nas

Naj recepti

Preliven sosom od bijelog luka: HRSKAVI OSLIĆ KOME JE TEŠKO ODOLJETI! (Recept)

Published

on

Prema riječima stručnjaka, ribu treba jesti makar jednom nedjeljno, jer je izuzetno zdrava i prija našem organizmu.

Vrsta ribe koju uglavnom voli većina ljudi je oslić, jer ima neutralan ukus i miris, pa s njim možete da eksperimentišete kako god želite. Iako postoje brojni recepti za pripremu ribe, mi vam donosimo najljepši i najjednostavniji.

POTREBNI SASTOJCI: 1 kg očišćenog oslića, 200 gr brašna, 100 gr prezli, kašičica začinske paprika, kašičica soli, 2 dl ulja, 1 limun

SATOJCI ZA SOS: 1 limun, 2 kašike sirćeta, pola vezice svježeg peršuna, 50 ml ulja, 3 čehne bijelog luka, so

Ribu očistite, pa je isijecite na krupnije komade. Svaki komad presijecite na sredini. Dobro je usolite i prelijte limunovim sokom, pa je ostavite da odstoji pola sata.

U tanjir pomiješajte brašno, prezle i začinsku papriku, pa uvaljate svaki komad ribe sa obje strane.

U zagrijanu tavu sipajte ulje, pa pažljivo spuštajte komade oslića da se prže. Kad riba dobije zlatno žutu boju okrenite je na drugu stanu.

Kada je gotova, vrijeme je da pripremite preliv od bijelog luka. Peršun i bijeli luk isjeckajte sinto, pa ih stavite u malu činiju. Dodajte so, ulje, sirće, limunov sok i sve dobro promiješajte, pa prelijte preko ribe. Oslić poslužite uz bareni krompir i uživajte. (Naj portal)

Naj recepti

Hrskav odozgo, a unutra mekan i pun fila: TIKVENJAK (Recept)

Published

on

Izuzetno ukusna poslastica, koju ćete poželjeti češće da imate na svojoj trpezi.

POTREBNI SASTOJCI: 500 gr gotove kore za pitu, 700 gr rendane bijele tikve, 400 gr šećera, 4 kesice vanillin šećera, 200 ml tople vode, 150 ml ulja, šećer u prahu (po ukusu)

Razdvojiti kore za rolate. Po 4 kore za jedan rolat. Pomiješati toplu vodu i ulje. Staviti prvu koru, pa premazati uljem i vodom. Inače, moguće je da ćete dobiti 4 rolata.

Preko staviti drugu koru. Posipati rendanom tikvom, posuti sa 4-5 kašike šećera i posipati malo vanil šećera (za svaki rolat po jedna kesica vanil šećera). Ponoviti postupak sa trećom i četvrtom korom.

Umotati rolat. Ponoviti postupak sa preostalim korama. Rolate redati u pleh na pek papiru. Premazati rastvorom vode i ulja. Peći na 250 C oko 30 minuta. Rolate prohladiti. Po ukusu posipati prah šećera prije služenja. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending