Pratite nas

Naj recepti

Preukusno jelo iz tave: PRŽENIJA ILI TURSKI MENEMEN (Recept)

Published

on

Obično se jede za doručak, poslužen sa hljebom!

POTREBNI SASTOJCI: 1 glavica crnog luka, 3 paradaiza, 3 paprike, 1 ljuta papričica, peršun, nana (po uusu), 4 jaja, 2 dcl ulja, so (po ukusu)

U dubokoj i širokoj tavi ugrijte ulje i kašiku maslaca. Dodajte glavicu luka, nasjeckanu na sitno, i prodinstajte ga nekoliko minuta dok ne omekša. Kad je luk malo omekšao dodajte papriku, nju zajedno propržite sa lukom. Kad i paprika omekša dodajte paradajz nasječen na kockice i sve zajedno dinstajte.

Dodajte peršun, nanu i na umjerenoj vatri ostavite jelo dok ne ispari tečnost. Kašikom napravite udubljenja u smjesi (napravite mjesta za jaja) i dodajte jaja da se isprže. Ovo jelo se jede iz tave sa hljebom (topka se). (Naj portal)

Nastavi čitati

Naj recepti

Hrskav odozgo, a unutra mekan i pun fila: TIKVENJAK (Recept)

Published

on

Izuzetno ukusna poslastica, koju ćete poželjeti češće da imate na svojoj trpezi.

POTREBNI SASTOJCI: 500 gr gotove kore za pitu, 700 gr rendane bijele tikve, 400 gr šećera, 4 kesice vanillin šećera, 200 ml tople vode, 150 ml ulja, šećer u prahu (po ukusu)

Razdvojiti kore za rolate. Po 4 kore za jedan rolat. Pomiješati toplu vodu i ulje. Staviti prvu koru, pa premazati uljem i vodom. Inače, moguće je da ćete dobiti 4 rolata.

Preko staviti drugu koru. Posipati rendanom tikvom, posuti sa 4-5 kašike šećera i posipati malo vanil šećera (za svaki rolat po jedna kesica vanil šećera). Ponoviti postupak sa trećom i četvrtom korom.

Umotati rolat. Ponoviti postupak sa preostalim korama. Rolate redati u pleh na pek papiru. Premazati rastvorom vode i ulja. Peći na 250 C oko 30 minuta. Rolate prohladiti. Po ukusu posipati prah šećera prije služenja. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending