Pratite nas

Info

Profesor Petar Kočović o kraju epidemije: OVO SU KRITIČNI I DOBRI “KORONA” DATUMI

Published

on

Srpski profesor informatičke tehnologije Petar Kočović na osnovu matematičkih modela izračunao je, kaže, tačan datum kad bi Srbija, a samim tim i region, mogli da proglasei kraj borbe s epidemijom korone i da bi to trebalo da bude nedjelja, 15. avgust.

Matematičke prognoze ovog profesora uvijek su do sada privlačile mnogo pažnje javnosti. Kočović je već ranije rekao da će vrh epidemije u Srbiji biti 5. decembra, sa 7.500 zaraženih u jednom danu, a da će od tada broj lagano padati.

“Posljednjih dana primijetan je pad novozaraženih u Srbiji i, ako se ovaj trend nastavi, možemo očekivati da ćemo 23. ili 24. decembra izaći iz crne zone, odnosno napokon ćemo imati manje od 1.000 novozaraženih na 100.000 stanovnika – kaže Kočović.

Slijedeći važan datum po njemu je 20. februar.

“Ako budemo poštovali sve propisane mjere, posebno za predstojeće praznike, završetak trećeg talasa korone u Srbiji možemo očekivati oko 20. februara. Tada ćemo moći malo da odahnemo – rekao je ovaj profesor.

Uz kombinaciju mjera i vakcine koja pristiže, kao konačan datum iznioo je 15. avgust kada će moći da se proglasi kraj epidemije korone u Srbiji, prenijeli su mediji. (Naj portal)

Info

Neobična kazna: NEMAŠ MASKU – RADI 30 SKLEKOVA!

Published

on

Strance koje na Baliju uhvate bez zaštitne maske čekaju neobične kazne, dok vlasti na ostrvu nastavljaju da se obračunavaju sa ljudima koji krše mjere uvedene zbog koronavirusa.

Na snimcima koji se šire na društvenim mrežama vide se kako zvaničnici tjeraju strance da rade sklekove nakon što su ih uhvatli bez maski.Nema oprosta dok se ne uradi 30 sklekova, ali su dozvoljene pause.

Regija Badung je dom turističkih meka Kuta i Seminjak i tamo su zvaničnici zabilježili najviše kršenja zdravstvenih protokola na ostrvu. Do ove nedelje prijavljeno je oko 8.860 prekršaja.

Mnogi od tih prestupa bili su ljudi koji maske nisu nosili pravilno ili uopšte, i preduzeća koja su se kosila sa zdravstvenim protokolima. Oko 80 posto prekršaja napravili su stranci.

“Neki stranci uhvaćeni su kako bez maski šetaju plažom, voze bicikl ili sjede u restoranu – rekle su vlasti.

Mnogi su kažnjeni zbog toga, ali su neki zbog manjih grešaka kao što je nepravilno nošenje maski terani da rade sklekove na ulici.

“Ne kažnjavamo one koji priznaju greške – istakli su nadležni.

Većina stranaca koji krše mjere je iz Evrope, a mediji prenose da jedino Australijanci nisu do sada kažnjeni.

Bali je u septembru počeo da piše kazne zbog nenošenja maski, ali zvaničnici razmatraju povećanje kazni jer, kako kažu, kazna od oko devet dolara ne pogađa puno strance.

Na ostrvu ima oko 900 potvrđenih slučajeva koronavirusa, ali uticaj pandemije na turizam, koji je glavni izvor prihoda na Baliju, pogodio je na hiljade drugih. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending