Pratite nas

Astrologija

Proročanstvo o papama: HOĆE LI PAPA FRANJO BITI ZAISTA 112. (ZADNJI) PAPA?

Published

on

Sveti Malahija irski je svetac iz 12. stoljeća, nadbiskup u gradiću Armaghu koji se danas nalazi u Sjevernoj Irskoj, te jedan od najvećih reformatora irske Katoličke crkve. Bio je poznat kao sjajan propovjednik i crkveni obnovitelj, a pripisuje mu se i nekoliko čuda. Umjesto keltske liturgije uveo je rimsku, a u svećeničke redove zaveo je red i disciplinu.

Za svoj rad imenovan je za izaslanika za Irsku, no tokom svog drugog putovanja u Rim razbolio se i umro 2. Nove,bra 1148. na rukama svetog Bernarda. Papa Klement III. proglasio ga je svetim 1199. godine, a spomendan mu je 3. novembra da se ne kosi s Dušnim danom koji se slavi dan prije.

No sv. Malahija danas je najpoznatiji po nizu proročanstava koja je navodno napisao 1139. godine, a odnose se na budući niz papa. Njegov popis započinje s njegovim savremenikom, papom Celestinom II. te se nastavlja s posljednjih 112 papa.

Proročanski popis

“Proročanstvo o papama” napisano je u obliku popisa 112 kratkih latinskih fraza za koje se tvrdi da predstavljaju svakog papu. Tako prva fraza glasi “Ex castro Tiberis”, što znači “Iz zamka na Tiberu”, a odnosi se na papu Celestina II. koji je rođen u gradiću Città di Castello na rijeci Tiberu.

Druga glasi “Inimicus expulsus” što pak znači “Protjerani neprijatelj”, a odnosi se na papu Lucija II. čije je svjetovno prezime Caccianemici što na talijanskome doslovno znači “lovac neprijatelja”.

Treća glasi “Ex magnitudine motis”, tj. “S velike planine”, a ukazuje na sljedećeg u nizu poglavara Katoličke crkve, papu Eugena III., za kojega se od 16. vijeka navodi da je rođen u talijanskoj porodici Montemagno, što doslovno znači “Velika planina”.

Naročito je zanimljiv popis posljednjih pet fraza. Papa Pavao VI., koji je vladao od 1963. do 1978., opisan je kao “Flos florum”, tj. “Cvijet cvjetova”, a to bi moglo ukazivati na činjenicu da se na njegovom ličnom grbu nalaze tri ljiljana. Njegov nasljednik, papa Ivan Pavao I., označen je frazom “De medietate Lunae”, tj. “(Od) pola mjeseca” ili “(Od) polumjeseca”. On je, naime, izabran 26. avgusta 1978., na dan nakon Mjesečeve zadnje četvrti, kada se na nebu uistinu vidi polumjesec.

Nadalje, papa Ivan Pavao II. opisan je kao “De labore Solis”, što pak znači “(Od) porođaja Sunca”. Analitičari kažu da se to odnosi na potpunu pomrčinu Sunca koja se zbila 18. maja 1920., upravo na dan kada je rođen Karol Wojtyła.

Njegov nasljednik bio je papa Benedikt XVI., a s njime cijelo proročanstvo postaje zamršenije. Naime, fraza “Gloria olivae”, što znači “Slava masline”, ne može se tek tako dovesti u vezu s njime. Neki smatraju da se to odnosi na Olivetanski red koji je zapravo ogranak Benediktinskog reda koji je 529. zasnovao sv. Benedikt iz Nursije po kojemu je Joseph Ratzinger i uzeo papinsko ime. Doduše, postoje i druga, jednako neuvjerljiva, tumačenja.

I tako smo došli do zadnjeg u nizu prorečenih papa. Njegova je fraza najduža i glasi ovako: “In persecutione extrema S.R.E. sedebit Petrus Romanus, qui pascet oues in multis tribulationibus: quibus transactis ciuitas septicollis diruetur, & Iudex tremêdus iudicabit populum suum. Finis”. To znači: “Usred golemog progona, na prijestolje Svete rimske Crkve sjest će Petar Rimljanin koji će napasati svoje stado tokom mnogih stradanja, nakon čega će grad sedam brda biti uništen, a strašni Sudija sudit će svome narodu. Kraj”.

Rješenje zagonetke
Sve je to teško dovesti u vezu s aktualnim papom Franjom, no američki pisac i radijski voditelj Thomas Horn uvjeren je da je riješio zagonetku. On i njegov pokojni kolega Cris Putnam 2012. objavili su knjigu “Petrus Romanus: Zadnji papa je ovdje”, koja i danas izaziova veliki interes javnosti.

Za vrijeme posljednje konklave, neki su pobornici Malahijina proročanstva najavljivali da će za papu biti izabran kardinal iz Gane Peter Turkson. On je naime crnac, njegovo je ime Petar, studirao je u Rimu, a u Gani ga zovu upravo “Petar Rimljanin”. Ali, to se nije dogodilo.

Ipak, Jorge Mario Bergoglio papinsko je ime uzeo po sv. Franji Asiškom čiji se otac zvao Pietro, dakle, Petar. “To je nešto što svakako treba uzeti u obzir”, ističe Horn i zaključuje kako bi to mogla biti odrednica koja upućuje na to da je papa Franjo uistinu zadnji prorečeni papa.

“Tokom naše istrage proročanstva o papama, otkrili smo knjigu koja je napisana 1951. godine. Napisao ju je katolički učenjak koji je vjerovao u Malahijino proročanstvo i činio svakakve mistične proračune”, naveo je Horn za britanske medije.

“Računajući sve te matematičke jednačine, odredio je da prosječni pontifikat traje 11 godina. Smatrao je da autentični dio proročanstva počinje 1572., što znači da je od tog trenutka na popisu ostalo 40 papa. Prema tome, 40 puta 11 puta iznosi 440 godina. 1572 plus 440 daje 2012. Učinio je to na pet ili šest različitih načina i došao do istog datuma – aprila 2012. Po tome je posljednji papa, Petrus Romanus, trebalo da stigne u aprilu 2012. godine”, objašnjava Horn.

Autor knjige iz 1951. promašio je godinu i mjesec dana. Naime, Franjin pontifikat započeo je 13. Marta 2013., što i nije preveliko odstupanje na tolikom vremenskom rasponu.

Uništenje Rima?
Spominjanje progona i uništenje Rima u Malahijinu proročanstvu, neke je analitičare navelo na zaključak da će posljednji papa biti Antikrist ili Lažni prorok koji se spominje u Bibliji, Otkrivenje 19:20. Drugi pak smatraju da se u navedenom proročanstvu zapravo pretkazuje dolazak “crnoga pape”.
Papa Franjo pokrenuo je lavinu komentara kada je bio rekao: “Imam osjećaj da će moj pontifikat biti kratak… Imam neki osjećaj da me je Gospod odabrao samo za kratku službu”.

“Komentari pape Franje o mogućem atentatu ili povlačenju i tome kako njegova služba neće dugo trajati navode na zaključak da on vjeruje da je upravo on posljednji papa koji će dovesti do uništenja Rima”, smatra Horn i citira riječi sv. Franje Asiškog koje je izrekao prije smrti: “U vrijeme konačnog suda, čovjek koji neće biti kanonski izabran postat će papa i svojim lukavim naporima povest će mnoge u grijeh i smrt… tih dana, Isus Krist neće poslati pravog pastira nego razaratelja”.

Horn vjeruje da Franjo smatra kako je njegova sudbina da bude ispunjenje posljednje od triju “Fátimskih tajni”. Sestra Lúcia dos Santos, kojoj se Gospa u Fátimi ukazala 1917. godine, ovako je zapisala “treću tajnu”:

“…lijevo od Gospe i malo poviše, vidjeli smo anđela s plamtećim mačem u lijevoj ruci. Bljeskajući je ispuštao plamenove koji su izgledali kao da će zapaliti svijet. Ali plamenovi su se gasili u doticaju sa sjajem koji je Gospa isijavala iz svoje desne ruke. Pokazujući na Zemlju svojom desnom rukom, anđeo je vikao snažnim glasom: ‘Pokora! Pokora! Pokora!’. I vidjeli smo u neizmjernoj svjetlosti koja je Bog nešto slično kao što izgledaju ljudi u ogledalu kad prolaze ispred njega, biskupa odjevena u bijelo. Imali smo dojam da je to bio Sveti Otac. Ostali biskupi, svećenici, redovnici i redovnice uspinjali su se na strmu planinu, na čijem je vrhu bio križ od grubo obrađenih trupaca, poput hrasta plutnjaka s korom.

Prije no što je dospio onamo, Sveti je Otac prošao kroz veliki grad napola u ruševinama. Napola se tresući, isprekidanim korakom, pod dojmom boli i žalosti, molio je za duše leševa koje je sreo putem. Došavši na vrh planine, dok je klečao na koljenima kod podnožja velikog križa, ubila ga je grupa vojnika koja je ispalila metke i strijele na njega. I na isti način, ondje su umrli jedan za drugim biskupi, svećenici, redovnici i redovnice, i razni laici različitih staleža i položaja. Ispod dviju prečki križa bila su dva anđela, svaki s kristalnim škropilom u ruci, u koje su skupili krv mučenika i njome škropili duše koje su se kretale k Bogu.”

Horn smatra da postoji velika šansa da je riječ o zavjetu koji su dali pripadnici tzv. Islamske države. “Zakleli su se da će osvojiti Rim do 2020. godine.

No, službeni komentar Vatikana pri objavi tajne bio je taj da se ubojstvo pape iz proročanstva odnosi na neuspjeli atentat na papu Ivana Pavla II. iz 1981. godine, a da su progoni Crkve iz proročanstva zapravo nedaće kroz koje je Katolička crkva prolazila u 20. vijeku. Dakle, službeni je stav Vatikana da su se događaji opisani u sklopu Treće tajne već odigrali. Činjenicu da papa nije ubijen tumači se intervencijom same Gospe, u što je papa Ivan Pavao II. duboko vjerovao.

Lažni dokument
I istoričari i katolički teolozi upozoravaju da zapravo nema nikakvih dokaza o istorijskoj autentičnosti Malahijina proročanstva. Ono se, naime, nije spominjalo prije 1590. pa stoga smatraju da je upravo tada i nastalo i to kao lažni dokument. Zato su latinske fraze koje se odnose na pape prije tog vremena prilično jasne, ali za sve posljednje nije lako uspostaviti jasnu poveznicu.

Poznati talijanski katolički publicist Vittorio Messori smatra da je riječ o lažnim spisima nastalima u 16. Vijeku za vrijeme velikih borbi za vlast na ondašnjim konklavama.

Uostalom, baš kao i Nostradamusove centurije, i ovo je proročanstvo pisano u šiframa koje su toliko nejasne i uopćene da ih se može selektivno tumačiti. Uz to, francuski svećenik iz 17. vijeka Louis Moreri smatrao je da je kardinal Girolamo Simoncelli namjerno proširio priču o Malahijinu proročanstvu u prilog vlastitom nastojanju da postane papa tokom konklave 1590. godine.

Astrologija

Dnevni horoskop za 28. novembar 2021: RAK DIRNUT PARTNEROVOM PAŽNJOM, DJEVICA LJUBOMORNA, RIBE IZLAZE IZ KRIZE

Published

on

Pročitajte astro prognozu za 28. novembar 2021. godine:

OVAN
POSAO: Period stagnacije se kod vas konačno završava. Spremni ste da se posvetite željenim poslovnim promjenama.
LJUBAV: Voljena osoba će vam pokazati da joj je iskreno stalo do toga da vaša veza napreduje.
ZDRAVLJE: Problemi sa vidom.

BIK
POSAO: Današnji dan vam donosi puno izazova koje ćete morati da prevaziđete ako želite da budete poslovno uspješni.
LJUBAV: U vašem bliskom okruženju dolazi do spajanja sa osobom koja pokazuje jako interesovanje.
ZDRAVLJE: Prijaće vam odmor.

BLIZANCI
POSAO: Današnji dan bi mogao da vam donese neke manje komplikacije na poslovnom polju.
LJUBAV: Vodićete interesantan razgovor sa osobom koja vam se dopada. Na korak ste od mogućeg početka veze.
ZDRAVLJE: Prijaće vam neki vid opuštanja.

RAK
POSAO: Ukoliko ste planirali da pravite promjene na polju posla, u tome možete biti uspješni danas.
LJUBAV: Dirnuti ste partnerovom pažnjom. Lijepo vam je i uživate u trenucima koje provodite zajedno.
ZDRAVLJE: Dobro se osjećate.

LAV
POSAO: Danas biste veoma lako mogli da nastupite pogrešno i da na poslovnom polju dođete do nekih komplikacija.
LJUBAV:Moguće je da postoji sukob između vas i partnera, koji ne možete baš lako da riješite.
ZDRAVLJE: Posavjetujte se sa ljekarom.

DJEVICA
POSAO: Polako vam se otvaraju nove poslovne mogućnosti koje će vam donijeti priliku za uspjeh.
LJUBAV: Imate osjećaj da voljena osoba nije sasvim posvećena vama i postajete ljubomorni pomalo.
ZDRAVLJE: Problemi zbog stresa.

VAGA
POSAO: Očekuje vas period u kojem ćete na polju posla imati neke komplikacije i otežanja koja nećete moći lako da riješite.
LJUBAV: Današnji dan vam donosi manje rasprave u odnosu sa voljenom osobom.
ZDRAVLJE: Povedite računa o stomaku.

ŠKORPIJA
POSAO: Skloni ste tome da burno reagujete kada vam neke okolnosti ne idu u prilog. Moguće je da ćete danas biti pod tenzijom.
LJUBAV: Voljeli biste da ostvarite novu vezu ali vam nije lako da ostvarite novo poznanstvo.
ZDRAVLJE: Manji pad imuniteta.

STRIJELAC
POSAO: Moguće je da niste dobili podršku za napredovanje i proširenje posla, pa ste zbog toga nezadovoljni.
LJUBAV: Možete da očekujete zanimljivo poznanstvo sa osobom koja će vas šarmirati.
ZDRAVLJE: Mogući su problemi sa zglobovima.

JARAC
POSAO: Moguće je da ćete imati neke manje nesporazume na poslu. Neće vam biti lako da ostvarite sve svoje planove.
LJUBAV: Upoznajete zanimljivu osobu i dobijate želju da se vašem odnosu posvetite malo više.
ZDRAVLJE: Problemi sa alergijama.

VODOLIJA
POSAO: Očekuje vas nepovoljan dan za poslovno polje. Nemojte da očekujete sada velike promjene.
LJUBAV: Moguće je da vam odnos sa voljenom osobom postaje nestabilan i da se brinete za opstanak vaše veze.
ZDRAVLJE: Loša probava je naglašena.

RIBE
POSAO: Iako ste imali neke veće troškove, uspjećete da regenerišete svoje finansije u narednom periodu.
LJUBAV: Često mislite na osobu sa kojom želite da uđete u vezu. Spremni ste da joj pokažete svoja osjećanja.
ZDRAVLJA: Smanjite unos alkohola. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending