Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Proširene i bolne vene: OBLOGE OD ZELENOG PARADAIZA DONOSE VELIKO OLAKŠANJE (Recept)

Published

on

Proširene vene se mogu javiti iz više razloga, a postoje dva tipa ovih vena. One mogu biti unutrašnje i u tom slučaju nisu vidljive, ali izazivaju osjećaj težine i bolove u nogama. Mogu biti i površinske i u tom slučaju osim zdravstvenog, predstavljaju i estetki problem. U poodmaklom stadijumu ove bolesti može doći i do otvorenih rana na nogama.

Tup, pulsirajući bol i otečene noge često su pojava koja je gotovo neraskidivo povezana sa proširenim venama. Uz redovnu upotrebu ovih obloga smanjuju se ili potpuno rješavaju problemi proširenih vena.

Jabukovo sirće ima široku primjenu, a pokazalo se kao vrlo efikasno kod liječenja proširenih vena. Ono poboljšava cirkulaciju i djeluje umirujuće pa će smanjiti bolove koje možete da osjećate kao posljedicu upale vena.

Kada gvorimo o poboljšanju cirkulacije, od koristi će vam biti interna konzumacija jabukovog sirćeta. Jednostavno pomiješajte 2 kašičice sirćeta sa čašom vode i pijte ovo dva puta dnevno.
Pored toga, možete napraviti i jednostavnu oblogu za vene od jabukovog sirćeta. Samo potopite gazu u sirće i stavite na problematično mjesto. Osavite da djeluje do pola sata pa isperite.

Obloge od zelenog paradajza
Paradajz sadrži velike količine antioksidanta likopena koji pomaže u ublažavanju upala. Takođe, sadrži i supstancu sličnu aspirinu, koja sprječava stvarenje ugrušaka u krvi i pospješuje cirkulaciju. Ali prvenstveno, zeleni paradajz je bogat vodom i sastojcima koji će smanjiti upalu, umor u nogama i napetost.

Zeleni paradajz za vene može se upotrijebiti na dva načina:

Prvi način je najjednostavniji i podrazumijeva da nabavite i operete nekoliko zelenih paradajza i isiječete ih na kriške. Te kriške zatim nanesite na upaljene čvorove vena na nogama ili rasporedite na noge. Da bi sve stajalo na svom mjestu, pričvrstite elastičnim zavojem. Držite ovako dok ne počne da vas pecka, pa onda isperite.

Drugi način da upotrebite obloge za vene od zelenog paradajza jeste djelotvorniji, jer podrazumijeva kombinaciju sa jabukovim sirćetom te tako imate prednosti od oba ova tretmana.
Za ovu oblogu potrebno vam je 5 zelenih paradajza, 1 čaša jabukovog sirćeta i jedna staklena tegla.

Zeleni paradajz isiječete na kolutove i stavite u staklenu teglu, pa prelijete jabukovim sirćetom. Poklopite i ostavite da odstoji 48 sati na hladnom i tamnom mjestu. Nakon 2 dana, ova obloga za proširene vene na nogama je spremna za upotrebu.

Nanosite je slično kao i prethodnu. Kriške paradajza stavljate na kritična mjesta i onda zavijete zavojem. Ostavite da djeluje 40 minuta pa isperite hladnom vodom. Nakon dvije nedjelje trebalo bi da primijetite značajno olakšanje povlačanje upaljenih vena. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

Zdravstvene prednosti različitih vrsta grožđa: KOJE JE NAJZDRAVIJE – ZELENO, CRVENO ILI CRNO?

Published

on

Grožđe je popularno voće širom svijeta i dolazi u mnogo različitih varijanti, svaka sa svojim jedinstvenim ukusom i nutritivnim prednostima. Iako sve grožđe nudi zdravstvene prednosti, postoje male razlike u njihovim profilima hranljivih materija koje neke sorte čine korisnijim od drugih.

Zeleno grožđe
Zeleno grožđe, poznato i kao bijelo ili žuto grožđe, je najčešće konzumirana sorta grožđa. Ovo grožđe ima sladak i kiselkast ukus i koristi se u raznim receptima, uključujući salate, smutije i peciva. Prema istraživanju, jedna šolja zelenog grožđa sadrži približno 104 kalorije, 1,4 grama proteina, 0,2 grama masti i 27,3 grama ugljenih hidrata. Nutricionista kaže da je zeleno grožđe takođe dobar izvor vitamina C, vitamina K i kalijuma. Vitamin C je antioksidans koji podržava imunološku funkciju i zdravlje kože, dok vitamin K igra ključnu ulogu u zgrušavanju krvi i zdravlju kostiju. Kalijum je važan za regulisanje krvnog pritiska i podržava zdravlje srca, piše Healthshots.

Crno grožđe
Crno grožđe, poznato i kao ljubičasto grožđe, je slatka i sočna sorta grožđa duboke boje. Često se koriste u proizvodnji crnog vina zbog visokog sadržaja tanina, koji vinu daje prepoznatljiv ukus.

Jedna šolja crnog grožđa sadrži približno 104 kalorije, 1,1 grama proteina, 0,2 grama masti i 27,3 grama ugljenih hidrata. Crno grožđe je zdravo jer je dobar izvor vitamina C i vitamina K, slično zelenom grožđu. Ono takođe sadrži resveratrol, moćan antioksidans koji je povezan sa različitim zdravstvenim prednostima.

Crveno grožđe
Crveno grožđe, poznato i kao grimizno ili bordo grožđe, ima slatkast i blago kiselkast ukus i obično se koristi u voćnim salatama, džemovima i želeima. Koriste se i u proizvodnji crnog vina, slično crnom grožđu. Jedna šolja crvenog grožđa sadrži približno 104 kalorije, 1,1 grama proteina, 0,2 grama masti i 27,3 grama ugljenih hidrata. Crveno grožđe je dobar izvor vitamina C, vitamina K i resveratrola, slično crnom grožđu.

Koje boje grožđa je najzdravije?
Dok sve tri sorte grožđa nude slične nutritivne prednosti, crno grožđe i crveno grožđe sadrže resveratrol, koji ih razlikuje od zelenog grožđa.

„Poznato je da crno i crveno grožđe sadrži tri vrste polifenola koji se nazivaju fenolna kiselina, flavonoid i resveratrol. Stoga, crno i crveno grožđe mogu ponuditi nešto više zdravstvenih koristi od zelenog grožđa – objašnjava nutricionista.(Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending