Pratite nas

Info

Putinovo i ukrajinsko sve ili ništa: “BAĆUŠKA” KOPIRA AMERIČKE POTEZE U AGANISTANU, IRAKU, LIBIJI…

Published

on

Još 16. februara ove godine, kada je bio najavljivan napad Rusije na Ukrajinu, ovo što se danas događa nije se činilo vjerovatnim. Sada se sve čini mogućim. Od danas je moguć i treći svjetski rat!

Spoljnopolitički analitičar Branimir Vidmarović iz Hrvatske smatra da je Putinu cilj staviti Zapad pred izbor:

“Ili pristajete na naše uvslove ili će Ukrajina biti kompletno okupirana, a politički vrh srezan. Ili ćete prihvatiti naše uslove ili ćemo mi stvari kreirati kako mi želimo”
To su oni dobro poznati uslovi – garancija da se Ukrajina neće širiti u NATO, uklanjanje baza. On želi osakatiti ukrajinsku vojnu infrastrukturu”, pojašnjava Vidmarovićm te nastavlja:

Isto tako, postoji i druga stvar; Vladimir Putin simetrično kopira sve ono što je SAD radile minulih godina pod izgovorom očuvanja vlastite sigurnosti, govorim o invazijama na Libiju, Irak, Afganistan… Putin se osvećuje i govori kako i on ima pravo na ono što je SAD radio”, dodao je Vidmarović.

Niko ne zna kako će se situacija dalje razvijati, no Vidmarović nije optimističan.

“Ovisi o reakciji Zapada i ukrajinskog predsjednika. A Volodimir Zelenskij je sad u istorijski neugodnoj poziciji. On mora reagirati, mora štititi svoju zemlju, a to dovodi do daljnje eskalacije. Može se reći da je moguća i potpuna okupacija Ukrajine, uspostavljanje neke kvislinške države, kompletna destrukcija ukrajinskog državno-pravnog poretka. Tako obezglavljenoj Ukrajini trebat će financijska pomoć. Moguće je da se tada Rusija postavi kao da nudi pomoć”, kazao je.

“S obzirom da u ovoj fazi Zapad neće pristati na uslove, Ukrajini će se slati oružje i finansijska pomoć. Na taj način Zapad neće suštinski pomoći, Ukrajina bi mogla biti nešto poput novog Vijetnama. Ako ne bude reakcije, ako Zapad ne pristane na uslove, Kijev bi mogao biti okupiran za dva dana”, dodao je.
Vidmarović je kazao da je Putin “kompletno promijenio ploču” te da više sam sebe ne doživljava kao predsjednika, već kao “lidera epohe”.

“Na Hamletovu dilemu Putin je odgovorio s ‘biti’. Odučio se osvetiti Zapadu. U tom načinu razmišljanja on je veći od predsjednika, on je vršitelj epohe u Rusiji. Takva logika ponašanja uvodi iracionalne elemente i on može jednostavno, ne čekajući odgovore, sam odlučiti presjeći i sve redefinirati”, kazao je analitičar.
Napomenuo je da postoje i tri “manje crna” moguća scenarija.

“Jedan od njih je da Zapad i Zelenskij odmah reagiraju i pristanu na ukrajinsku neutralnost, i to onom obliku u kojem Rusija to traži. No male su šanse da se to dogodi. Drugi je isključivo moguć u slučaju da Putin procijeni da se Zelenskij neće braniti i da Zelenskij odluči da neće biti previše proaktivan. Cilj ionako nisu civilne žrtve. Treći je pretvaranje svega u status quo po kiparskom modelu ili po modelu Gaze”, kazao je Vidmarović.

Sada se sve čini mogućim. Sada treba naći neki modus operandi. Mislim da bi bilo plemenito od ukrajinskog predsjednika da pristane na uvjete, da se proglasi vojna neutralnost kako bi se sačuvali ljudski životi. Ja bih opet ponovio, možda će me neki osuditi, zbog očuvanja ljudskih života ja bih volio da Zapad pristane na te uvjete”, zaključio je analitičar. (Naj portal)

Info

Fudbaler “igrao produžetke”: “ZABIJAO GOLOVE” I SUPRUZI I LJUBAVNICI

Published

on

Žakelin Sousa je odlučila da ispriča detalje magazinu The Sun o tome kako je prevario igrač koji igra u Engleskoj, ali njegovo ime nije objavljeno.

Ona je navodno zatrudnila sa neimonovanim fudbalerom i sada ima njegovu devetomjesčnu kćerku, dok je on u braku sa drugom ženom.

“Stalno mi je slao poruke, čak i za vrijeme njegovog vjenčanja. Raskinula sam s njim one noći kada se oženio jer je to bilo previše za mene”, ispričala je Žakelin i nastavila:

“Zakleo mi se na vječnu ljubav, napisao je da će me voljeti do kraja života. Rekao mi je da ću imati svoj stan i da ga nikada neću napustiti. Da bi se iskupio, platio mi je dvije sedmice odmora u hotelu s pet zvjezdica s najboljim prijateljem, dok je trajalo njegovo vjenčanje”.

Iako se venčao sa drugom, fudbaler je neprestano želio biti sa Žakelin. Krajem 2019. godine zatrudnila je, što mu je kasnije i saopštila.

“On je odjednom prestao da mi se javlja, kao da nikada nisam ni postojala i kao da se nismo ni poznavali. Nije nazvao da me pita kako sam i kako je dijete, jesam li sama, s porodicom, imam li koga… Mislila sam da sam u bajci, ali mi se sve pretvorilo u noćnu moru. Depresija me toliko pogodila da sam ostala bez posla. Srce mi je slomljeno. Najviše sam voljela osobu koja me uništila. Nije mi čak ni pružio nikakvu finansijsku pomoć sve do nedavno kada mi je dao određeni iznos kako bih o svemu ćutala i kako na bilo koji način ne bih urgozila njegovu karijeru – rekla je Žakelin. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending