Pratite nas

Razglednice

Putopis Ahmeda Bosnića: SINAJ – PUSTINJA U KOJOJ JE MOJSIJE UPOZNAO BOGA!

Published

on

Golemi gušter je halapljivo progutao pustinjsku zmiju, a zatim se lijeno pokrenuo, nekoliko koraka se udaljio od mjesta krvave drame, oprezno zastao, osluhnuo, zadovoljno zapalacao tankim račvastim jezikom i ostao zadovoljno ležati na vrelom suncu. U tom nesvakidašnjem prizoru utkana je cjelokupna povijesna stvarnost o životu i preživljavanju u pustinji.

Ovdje, u beskraju Sinajske pustinje, između mondenog Šarm el-Šeika (Sharm el-Sheikh) na jugoistoku i El-Arisha na sjeveru; između El-Kantare (El-Qantarah) na zapadu i El-Rafaha na istoku, gušteri, zmije, škorpioni, pustinjske lisice, sprženi pijesak i sunce jedino su što čovjeka okružuje i čega se uistinu pribojava. Pa ipak, tim žarkim fatamorganičnim pustinjskim prostranstvima i dan-danas – bez obzira na česte ratne drame i razaranja – kaskaju dugi trgovački karavani, sporo se vukući ka dalekim i neizvjesnim pustinjskim odredištima. Svaka zora i svaki sumrak bude se ili umiru u dramatičnim okolnostima.

Ovdje se život i smrt prepliću u najrazličitijim oblicima, a moderna vremena miješaju sa svetim biblijskim čudesima, pa stvarnost poprima mistiku mitova i legendi!

Više puta – što namjerno, što sticajem životnih okolnosti – zalazio sam u mnoga pustinjska prostranstva u svijetu. Putujući prema gornjim tokovima Nila i sprženim ruinama tajanstvenog drevnog carstva Kuš (Kush) u Sudanu, iskusio sam strahote pustinjske oluje u Sahari; drugom zgodom, na putu za Shat el-Arab i Kuvajt, s mnogo sreće prešao sam Sirijsko-iračku pustinju; tragajući za ostacima legendarnog carstva kraljice od Sabbe, zalazio sam i u pustošnu Rub el-Kali na Arabijskom poluotoku; a ne tako davno, putujući Indijom i Kinom, osjetio sam i pustošni beskraj pustinja Tar (Thar) i Gobi. (Naj portal)

Razglednice

Ovdje je moguće svakim danom pronaći dragi kamen: KO PRONAĐE, NOSI GA SA SOBOM!

Published

on

Krater dijamanata u Arkansasu je javni rudnik dijamanata i kao takav, rijedak u svijetu. Njihovo geslo je „ko nađe, njegovo“ i svako može ući ako plati ulaznicu koja košta 10 dolara (za djecu ispod 6 godina ulaz je besplatan).

Prvi dijamant je ovdje pronađen 1906. godine, a pronašao ga je lokalni farmer koji je posjedovao dio današnjeg parka. Pokušaji da se park pretvori u komercijalni rudnik trajali su dugo i završavali neuspješno, sve dok ga 1972. godine nije kupila savezna država Arkansas i pretvorila u javni rudnik, prenosi punkufer.hr.

Čak i zastava Arkansasa ima u sebi oblik dijamanta, a dijamant se nalazi i na kovanici savezne države. Tokom predsjedničke inauguracije 1994. godine, Hillary Clinton na ruci je nosila žuti dijamant pronađen upravo ovdje.

U parku postoje redovni rudari od kojih su se neki čak i preselili kako bi bili bliže parku. Neki već imaju i zavidnu kolekciju dijamanata, a upitani šta će s njima, odgovaraju kako ih čuvaju za penziju.

No, koliko dijamanata se uopšte pronađe ovdje? U prosjeku, neko ga pronađe svaki dan. Otkako je ovaj rudnik otkriven, pronađeno je preko 30.000 dijamanata. Od toga čak 10 njih spada u najveće dijamante ikad pronađene u SAD-u, a njih hiljadu imalo je više od jednog karata.

U sklopu parka nalazi se i centar u koji možete odnijeti kamen koji pronađete. Tu će vam ga izvagati i identificirati. Premda vode statistiku pronalazaka i redovno objavljuju podatke o pronađenim dijamantima, ukoliko pronađete dijamant s više od jednog karata, upozorit će vas da to ne objavljujete na društvenim mrežama.

Kako kažu, „Ako pronađete dijamant, ljudi će pronaći vas.“ Možda biste pomislili da s obzirom na otvorenost i bogatstvo dostupno svakome, ovaj park izgleda poput američkih shopping centara na Crni petak. No broj ulaznica dnevno je ograničen na oko hiljadu dnevno, a u idiličnoj prirodi vlada prilično pitoma atmosfera.

Ovdje možete uživati i u jahanju konja, vožnji čamca po rijeci, ribičiji, planinarenju, igranju golfa, planinskom biciklizmu, plivanju i ronjenju… Za mnoge je boravak u prirodi ljepši i vrjedniji od pronalaska dijamanta, a ima i onih koji to vide kao win-win situaciju:

„To je poput igranja lutrije s boljim šansama, a dobro je za tijelo i zdravlje.“ (Naj portal)

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending