Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Reumatizam: ČAJNA MJEŠAVINA KOJA OLAKŠAVA TEGOBE (Receptura dr. Jovana Tucakova)

Published

on

Jedan od najvećih balkanskih stučnjaka za ljekovito bilje, doktor Jovan Tucakov, veoma je poštovao koprivu kao veoma efikasan biljni lijek za mnoga oboljenja. Pronašli smo njegovu recepturu za pomoć u liječenju reumatičnih tegoba.

Potrebni sastojci: po 20 g lista koprive i breze, ZATIM po 20 g cvijeta suručice, zove, lipe i pupoljaka topole

Kuhajte 15 minuta u ½ l vode, dodajte po 20 g cvijeta suručice, zove, lipe i pupoljaka topole, ostavite da proključa, ostavite poklopljeno 8 sati i pijte tokom dana umjesto vode. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

URINARNE INFEKCIJE: Da li ste probali recept sa sodom bikarbonom?

Published

on

Sigurno ste barem jednom u životu osjetili peckanje pri mokrenju ili težinu i pritisak u mokraćnoj bešici. Kada se jave ti simptomi uglavnom je riječ je o urinarnoj infekciji.

To je vrlo učestala tegoba koja nastaje kada mikroorganizmi koji inače žive u urogenitalnom traktu i crijevima dospiju u mokraćnu bešiku. Više od 90% svih mokraćnih infekcija uzrokuje bakterija ešerihije koli, koja se prirodno nalazi u vašim crijevima.

Urinarne infekcije puno češće pogađaju žene, a za to postoji anatomsko objašnjenje. Nepoželjne bakterije lakše ulaze u žensku bešiku zbog puno kraće mokraćne cijevi. Infekcija se najčešće javlja kod djevojaka koje su tek stupile u se*sualne odnose i kod žena u menopauzi.

Simptomi urinarne infekcije su osjećaj pritiska u mokraćnoj bešici, peckanje pri mokrenju, zamućeni urin i krv u urinu, povišena temperatura i bolovi u donjem delu stomaka.

Ako imate ove simptome počnite što prije sa liječenjem, jer previše odugovlačenja može dovesti do toga da bakterije dospiju u bubrege i izazvati veće komplikacije.
Soda bikarbona je prava super namirnica koja ima alkalna svojstva, što znači da neutrališe kiselost urina, pa tako pomaže kod bakterijskih infekcija urinarnog trakta.

U 2,5 dl vode dodajte 1 kašičicu sode bikarbone, pa dobro izmiješajte. Popijte cijelu čašu. Najbolje je da je popijete odmah ujutru.

VAŽAN SAVJET: Sodu bikarbonu nemojte koristiti u kontinuitetu duže od sedam dana. Njena primjena ne preporučuje se onima koji moraju da paze na unos soli jer ova namirnica sadrži dosta natrijuma. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending