Pratite nas

Kućni ljubimci

Riješena misteija: DA LI KORNJAČE STVARNO DIŠU KROZ ZADNJICU?

Published

on

Većina sisara diše na usta i nos, vodozemci poput žaba to rade kroz kožu, a šta je sa životinjama koje imaju oklop? Kako one udišu vazduh?
Odavno postoji tvrdnja da kornjače mogu da dišu kroz zadnjicu. Da li je to zaista moguće, pita se Livescience?

Tehnički nije: kornjače ne dišu kroz zadnjicu, jer je – nemaju. Umjesto “guze”, dobile su kloaku, višenamjenski otvor koja služi za reprodukciju, polaganje jaja i izbacivanje otpada. Kroz taj otvor one kloakalno dišu: ovaj neobičan proces može se nazvati „disanjem zadnjice“.

Kornjače upumpavaju vodu kroz otvore u dva organa slična vrećama: to su kloakalne burze i imaju ulogu vodenih pluća. Kiseonik iz vode u krvotok se prenosi preko papila koje oblažu zidove kloakalne burze. Ovi gmizavci mogu da dišu i plućima, a kloakalno dišu slatkovodne vrste, koje žive u brzim rijekama ili zaleđenim barama.

Kloakalno disanje je manje efikasno od “običnog”, jer ubacivanje vode u burze zahtijeva mnogo energije koju kornjača teško stvara, a brzo je gubi. Dok diše “kroz zadnjicu”, ona ulaže veliki napor da zadrži kiseonik, pa se efekat disanja smanjuje.

Kornjače koje kloakalno dišu žive u rijekama, a najpoznatije vrste su iz Australije: bjelovrata kornjača (Elseya albagula) i kornjača reke Meri (Elusor macrurus). Neke vrste bolje su u kloakalnom disanju od drugih, a “pobjednik” je kornjača reke Ficroj (Rheodytes leukops).

Na ovaj način, ona izvuče 100 posto vazduha i energije i može da boravi pod vodom na neodređeno vrijeme. Ostale podvrste kornjača koje kloakalno dišu malo duže ostaju pod vodom, jer im je vrijeme do izlaska na površinu radi udisanja vazduha ograničeno.

U hibernaciji dišu obrazima i ćelijski
Sposobnost dužeg boravka pod vodom najvažnija je životinjama koje žive u brzim rijekama. Kornjaču koja izlazi na površinu vode da bi udahnula vazduh, brza voda lako može da odnese ili će ona postati plijen krokodila, ptica i velikih riba.

U Sjevernoj Americi postoji nekoliko podvrsta slatkovodnih kornjača koje spavaju zimskim snom, pa su prinuđene da dišu kloakalno. Ove vrste, poput Blandingove kornjače (Emydoidea blandingii) mjesecima ostaju ispod leda koji zimi prekriva bare.

Ima kornjača koje skoro pola godine ostaju pod ledom i nijednom ne udahnu vazduh. Umjesto toga, one uzimaju kiseonik kroz burze ili primjenjuju “bukalno pumpanje vazduha”: dišu obrazima. Kornjače u hibernaciji imaju usporen metabolizam i troše beznačajno malo energije i kiseonika. Dok su pod ledom, statične su i održavaju temperaturu tijela blizu smrzavanja. U tom stanju mogu da pređu na anaerobno (ćelijsko) disanje, poseban način stvaranja energije bez kiseonika. (Naj portal)

Kućni ljubimci

Vlasnik je odglumio da je mrtav: Pogledajte kako su reagovale mačke, a kako pas (Video)

Published

on

Oni koji dom dijele sa psima i mačkama najjasnije mogu vidjeti razliku među njima. Dok mačke bije glas da im nije stalo do ljudi, psi su poznati kao odani stvorovi. Jasno, nije istina uvijek takva: mnoge mačke mare za svoje ljude, samo to ne pokazuju na isti način kao i psi, dok ima pasa koji se neće pretjerano uznemiriti kad im se vlasnik uplaši.

Jedan je muškarac odlučio na zabavan način još jednom pokazati razliku između ovih životinja. U ruci je nosio zdjelu s hranom kad se naglo srušio i umirio.

Mačke su odmah došle do njega i počele jesti hranu, a nisu se libile malo mu gurnuti prste kako bi se dočepale keksića koji se sakrio ispod njih. Nijedna mačka nije posvetila pažnju činjenici da se njihov čovjek nalazi u neobičnom položaju niti je odlučila istražiti što se događa.

Pas je, s druge strane, posve ignorisao keksiće koji su se prosuli po podu. Njega je zanimalo šta se događa s voljenim mu vlasnikom i je li dobro.

Jasno, obje vrste životinja imaju vrhunski sluh i jasno čuju da on diše, ačo pas je svejedno odlučio da provjeri da li je sve u redu. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending