Pratite nas

Naj recepti

Ručak na brzinu: ZAPEČENI KROMPIR SA MESOM, LUKOM I SIROM (Recept)

Published

on

Za pripremu ovog jela trebat će vam krompir, meso, maslac, luk, sir, mladi luk i malo vremena – i to je to!
Pratite korake u pripremi i uživajte u brzom, domaćem obroku koji će zadovoljiti sva nepca.

POTREBNI SASTOJCI: 3 kriške mesa, 1 kašika maslaca, 400 g krompira, 1 luk, sol i biber, 120 g naribanog cheddara, 2 mlada luka

Priprema:
Na srednje jakoj vatri na suhoj tavi ispecite usitnjeno meso dok ne postane hrskavo. Stavite je sa strane. Krupnije naribajte krompir pa ga isperite nekoliko puta i dobro ocijedite. Luk također naribajte i pomiješajte s krompirom, posolite i pobiberite.

Ponovno iscijedite višak vode. U preostalu masnoću u tavi dodajte maslac, zatim stavite mješavinu krompira i luka i ravnomjerno rasporedite po tavi u tanki sloj. Pecite bez pomicanja, dok krompir ne bude gotovo kuhan i porumeni s jedne strane, otprilike 5-8 minuta.

Koristeći lopaticu, okrenite dijelove krompira da se zapeku s druge strane, još barem pet minuta. Provjerite pečenost i po potrebi još koji put preokrenite. Naribani sir posipajte po krompiru i pustite da se otopi. Ostavljeno meso narežite na kockice i pospite je po krompiru. Prije posluživanja posipajte usitnjenim mladim lukom (Naj portal)

 

Naj recepti

Sve sastojke za ovo jelo već imate u kuhinji: PILEĆE GRUDI PUNJENE SIROM I PARADAJZOM (Recept)

Published

on

Punjene pileće grudi predstavljaju izuzetno popularno i voljeno jelo koje se može pronaći u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ovo jelo kombinuje sočnost pilećeg mesa sa bogatstvom raznovrsnih punjenja, što ga čini savršenim izborom za svečane večere, porodične obroke, ali i kao elegantnu opciju za večere udvoje.

Punjenje za pileće grudi može biti izuzetno raznoliko, uključujući kombinacije različitih sireva, povrća poput špinata ili pečene paprike, sušenog voća, orašastih plodova, pa čak i finih nadjeva od mljevenog mesa ili raznih začinskih biljaka koje dodaju dubinu ukusa.

Priprema ovog jela ne zahtijeva preveliku vještinu, a kako biste osigurali da će vam punjenje ostati unutra tokom pečenja, možete ga fiksirati čačkalicama. Pileće grudi se obično blago tucaju kako bi se izravnale, što omogućava lakše punjenje i ravnomjerno pečenje. Začini igraju ključnu ulogu u ovom jelu, sa mnoštvom varijacija koje se mogu prilagoditi individualnim ukusima, od blagih i aromatičnih do pikantnih i intenzivnih.

Ovo jelo možete servirati sa raznim prilozima, poput svježih salata, pečenog ili kuhanog povrća, raznih vrsta tjestenina, ili čak laganih žitarica poput kuskusa ili kinoje, čineći ga izuzetno svestranim jelo. Osim toga, punjene pileće grudi mogu se pripremati unaprijed, što ih čini odličnim izborom za zabave i okupljanja, omogućavajući domaćinima da impresioniraju svoje goste sofisticiranim i ukusnim obrokom bez posljednjeg trenutka stresa u kuhinji.

POTREBNI SASTOJCI: 2 kom. pilećih grudi bez koske, 1 paradajz, 200 g kačkavalja u komadu, ulje, italijanska mješavina, začinska paprika, so, biber

Priprema:
Pilećim grudima skinite kožu i zasijecite ih kao knjigu da dobijete 2 fileta. Izlupajte ih malo kuhinjskim čekićem.

Oštrim nožem isijecite paradajz na kolutove.

Sir isijecite na šnite širine oko 2 cm.

Piletinu posolite i pobiberite pa dodajte začine (origano, italijanska mješavina…)

Redajte na jednu začinjenu stranu piletine kačkavalj i paradajz.

Preklopite piletinu i oštrim nožem zasijecite gornju stranu.

Vatrostalnu posudu namažite uljem i stavite meso. Pospite odozgo so, biber i papriku, te obilno zalijte uljem.

Četkicom razmažite ulje i pecite na 180 stepeni oko 50 minuta. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending