Pratite nas

Naj recepti

Ručak za cijelu porodicu: KARFIOL IZ RERNE, SA UKUSNIM PRELIVOM (Recept)

Published

on

Ovo je prava vitaminska bomba, brzo se sprema, a jede za čas posla! Odličan recept za ukusnu večeru ili ručak za cijelu porodicu

POTREBNI SASTOJCI: 1 glavica karfiola 800 gr., 2 jaja, 2 kašike rendanog kačkavalja, 200 ml pavlake za kuhanje, 2 kašike kisele pavlake, 1-2 kašike brašna, 100 ml mlijeka, soli…bibera, malo bijelog luka (može u granulama), malo peršunovog lista

Karfiol oprati odstraniti korijen i listove pa ga pokidati na manje cvjetove. Kuhati oko 7-8 min pa ocijediti.

Tepsiju dobro podmazati maslinovim uljem iki kockicom maslaca. Jaja izmutiti dodati kačkavalj, pavlaku za kuhanje, kiselu pavlaku, brašno, mlijeko i so i biber i sve dobro izjednačiti.

Karfiol poredati u podmazan pleh pa preliti prelivom pavlake i jaja. Odozgo posuti peršunov list. Peći na 220 stepeni C. (Naj portal)

Naj recepti

Hrskav odozgo, a unutra mekan i pun fila: TIKVENJAK (Recept)

Published

on

Izuzetno ukusna poslastica, koju ćete poželjeti češće da imate na svojoj trpezi.

POTREBNI SASTOJCI: 500 gr gotove kore za pitu, 700 gr rendane bijele tikve, 400 gr šećera, 4 kesice vanillin šećera, 200 ml tople vode, 150 ml ulja, šećer u prahu (po ukusu)

Razdvojiti kore za rolate. Po 4 kore za jedan rolat. Pomiješati toplu vodu i ulje. Staviti prvu koru, pa premazati uljem i vodom. Inače, moguće je da ćete dobiti 4 rolata.

Preko staviti drugu koru. Posipati rendanom tikvom, posuti sa 4-5 kašike šećera i posipati malo vanil šećera (za svaki rolat po jedna kesica vanil šećera). Ponoviti postupak sa trećom i četvrtom korom.

Umotati rolat. Ponoviti postupak sa preostalim korama. Rolate redati u pleh na pek papiru. Premazati rastvorom vode i ulja. Peći na 250 C oko 30 minuta. Rolate prohladiti. Po ukusu posipati prah šećera prije služenja. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending