Pratite nas

Poznati

Safet Isović se dokazao i kao kompozitor: POSLUŠAJTE SAJINE NAJLJEPŠE PJESME

Published

on

O legendarnom Safetu Isoviću sve je rečeno, ali se vrlo malo zna o njegovom kompozitorskom radu. A autor je dvadesetak bezvremenih pjesama, za koje mnogi misle da su sevdalinke.

“Sjaj mjeseče žut” je pobjednička pjesma sa Ilidžanskog festivala 1970. godine i jedna od dvadesetak pjesama koje je Safet Isović komponovao samom sebi.

„Na svakom festivalu na kome sam učestvovao dobio sam najmanje po jednu nagradu i obično sam pobjeđivao. Za pjesmu “Sjaj mjeseče žut” dobio sam pet od mogućih šest nagrada – govorio je legendarni Safet Isović (1936 – 2007).

„Mogu da kažem da sam počeo da komponujem iz čista hira. Jednostavno, htio sam i sebi i drugima da pokažem da mogu i to. Skoro svaka pjesma koju sam komponovao bila je veliki hit u cijeloj bivšoj Jugi.

Dugo je Sajo sumnjao u mogućnost komponovanja nečeg novog, a boljeg od tradicionalnog bosanskog sevdaha. A onda je svemogući Sajo upoznao svog imenjaka i pesnika Safeta Kafedžića.

Od sredine 60-ih snimio je dvadesetak pjesama koje potpisuje kao kompozitor, ubjedljivo najviše na stihove Safeta Kafedžića: “Oči moje kletvom bih vas kleo”, “Sjaj mjeseče žut”, “Ne ljubi Ciganku”, “Kad bi znala šta mi srcu značiš”, “Ja u klin, ti u ploču”, “Hej, šoferi, znani i neznani”, “Kada ti draga otruje ruže”, “Sve što mine povratka mu nema”, “Doći ću ti ljepoto od žene”, “Prijatelju moj”, “Ah, te žene vile bijele”, “Anđelija”, “Kono Fato”, “Obećanje, ludom radovanje”, “Na aleji staroj”, “U haremu Aziz Abdulaha”, “Šta ćeš meni ti, šta ću tebi ja”, “Pjesma Gavrilu Principu”, “Nit sa tobom, nit’ bez tebe”, “Zašto stalno pijem”.

Zanimljiva je priča o pjesmi „Ne ljubi Ciganku“, koju je snimio 1972. godine:

„Gdje god sam pjevao, ljudi su horski prihvatali pjesmu “Nemoj sa mnom, ne luduj, jer ja sam Ciganka”. Tu pjesmu su pjevale i moje kolege i koleginice, a publika je bila u transu. I kad nisu znali tekst, onda su makar zviždukali pjesmu.

“Ne ljubi Ciganku” sam snimio u zlatnim godinama “Beogradske estrade” i PGP-a i promovisao je na putujućem festivalu “Pesma leta” 1972. Budući da je tekst pesme izrazito ženski, mnoge kolege su mislile da sam malo prolupao pa pjevam pjesmu iz repertoara neke koleginice.
I pored milonskih tiraža svojih kompozitorskih ostvarenja i desetina zlatnih ploča, Safet Isović je imao veoma stroge kriterijume prema ovdašnjim kompozitorima narodne muzike.

„Od naših Bosanaca kao kompozitora izdvajam Jozu Penavu. Jozine pjesme zvuče kao stare sevdalinke iz 19. vijeka. Moje komponovanje je sporedna stvar u mom bavljenju muzikom. Glavna mi je preokupacija izbođenje i očuvanje tradicionalne bosanske sevdalinke koja je snažan segmemt naše tradicije, budućnosti i opstanka.

I sevdalinka traži pažnju i njegu i zaštitu. Mnogi me pitaju – od koga? Ta naša tanana, urbana i slikovita pjesma čeka u redu kod nekih novih urednika. Sve što sačuvamo svojim inatom, mi dovedemo u pitanje svojim nehatom. Izhleda da sami sa sobom najteže izlazimo na kraj.
Legendarni Safet Isović preminuo je 2. septembra 2007. godine. (Naj portal)

Poznati

Tamara želi da se uda pred kamerama: ŽIVI OD PRODAJE INTIME NA SAJTU ZA ODRASLE

Published

on

Bivša učesnica muzičkog takmičenja “Zvezde Granda” Tamara Tacca Radmilović nedavno je šokirala sve kada je objavila da je otvorila profil na kontroverznoj aplikaciji na kojoj sa pretplatnicima svog profila dijeli i svoje intimne fotorafije i snimke.

Ona je nedavno otkrila i da sada više želi da se posvetu ovom poslu, a manje pjevanju, jer od njega više zarađuje.
Međutim, to ne znači da je odustala od udaje. I to pred kamerama.

U novoj emisiji “Brak na neviđeno” atraktivna Tamara se našla u ulozi mlade, a potencijalni mladoženja je nabildovan i istetoviran. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending