Pratite nas

Razglednice

Sanski biseri prirode: BLIHIN VODOPAD – BOŽIJE ČUDO!

Published

on

Na lokalitetu između sanskih naselja Fajtovci i Gornji Kamengrad nalazi se vodopad poznat kao Blihin skok, koji je visok oko 60 metara. Ovaj pravi biser prirode najznačajniji je turistički potencijal općine Sanski Most.

Prema riječima Fikreta Kurtovića, kulturnog radnika iz Sanskog Mosta, Blihin vodopad mnogi nisu vidjeli, ali oni koji ga posjete uvjere se da on ima neki specifičan usjek u kanjonu, što mu daje poseban izgled i upravo zbog toga je atraktivan.

“Kod nas u Sanskom Mostu je karakteristično da je različitost prisutna u raznim dijelovima općine. Tu je i kanjon koji je 10-15 metara pješačka staza i najviše ju koriste planinari rekreativnog tipa. Ekološko i planinarsko društvo je skoro napravilo dom, a oni, kao i drugi, rade na uređenju staza, često ih posjećuju i imaju goste.- kaže Kurtović.

Dodaje kako je tokom posljednjih desetak godina došlo do obnavljanja pristupnog puta koji omogućuje posjetu tvrđavi Kamengrad koja je integralni dio ovog prostora gdje ljudi mogu da provedu jedan cijeli dan gledajući vodopad Blihe.

Prema riječima sanskog književnika Amira Talića, vodopad Blihe je pravo čudo. Malo je rijeka u kojima se, kaže, može pronaći riječni rak, a u Blihi je prisutan.

– Radi se o vodi čiji tok je dug 19 kilometara, i nije to neka velika rijeka. Taj vodopad je Božije čudo, jer se on iz godišnjeg doba u godišnje doba mijenja, količina vode ga određuje u različitim varijacijama, kretanje Sunca ga određuje, ujutro, popodne i predvečer je drugačiji.

Za mene je najljepši ujutro, jer Sunce izlazi i obasjava taj dio. Bliha izvire niže Skucanog Vakufa i tu je lovno područje. Taj dio najviše obilaze lovci i tu ima sitne pastrmke i potočnog raka, ona je tu mala, jer još se usput priključe i neki potoci. Imamo prirodne ljepote koje nisu dovoljno promovisane, niti su pristupačne i dosta se zagađuju – ističe Talić

Za Emira Nišića, umjetnika iz Živinica, rijeka Bliha i njen vodopad su prirodna fascinacija i energentska tačka na kojoj se on posebno lijepo osjeća. Upravo taj osjećaj bio je Nišiću inspiracija da napiše nekoliko pjesama i pripovjedaka u kojima se spominje Bliha, ali prije svega šire sansko područje.

Jedna od tih pjesama nosi naziv „Sanjati Sanu“ čime je želio naglasiti da je ovo prirodno područje nalik nečemu iz najljepših snova, budući da se tu nalazi devet izuzetno lijepih i još uvijek čistih rijeka, a svaka od njih je poseban dragulj kome treba posvetiti pažnju.

– To vam je onaj lijep osjećaj koji imate kada ste na nekom mjestu gdje vam od miline zaigra duša, gdje imate izrazito jak osjećaj prijatnosti, gdje ste opušteni i u skladu sa okruženjem. To isto osjeti svako ko posjeti vodopad Blihe, i dobro je što je tek nedavno uređena prilazna staza, jer bi odavno pojedinci tu izgradili vikendice i narušili prirodni dragulj.

Rijeka Bliha izvire u jednom nepristupačnom surovom šumskom predjelu kako se navodi često u mjestu Skucani Vakuf, ali ja sam naveo da je to Donji Lipnik, budući da u zemljišnim knjigama lokacija samog izvorišta Blihe pripada katastarskoj općini Donji Lipnik – pojašnjava Nišić koji je zaljubljenik u ovaj kraj.

Sanski Most je bogat raznovrsnostima. Ima dijelova koji djeluju ravničarski potpuno, a drugi dijelovi su kraškog, čisto planinskog tipa, brežuljci, zagorja… Kada drugima žele prikazati Sanski Most u najljepšem izdanju, Kurtović kaže da im saopće kako ne bi bilo dobro da odu iz ovog grada, a da ne posjete vodopad Blihe, Dabarsku pećinu tj. rijeku Dabar, koja je u cijelome svom toku nenaseljena hiljadama godina. (Najportal)

Razglednice

Znate li koji je površinom najveći grad u Hrvatskoj: VEĆI JE OD PARIZA I BARCELONE, A NIJE ZAGREB

Published

on

Teritorijalno najveći hrvatski grad je Gospić koji se prostire na čak 967 kilometara kvadratnih, dok je glavni grad Hrvatske površine od 641 km kvadratnih.

U površinu Gospića nadodano je čak 50 naselja koja mu pripadaju, kao i prostor između njih, te ovaj faktor čini Gospić najvećim gradom u Hrvatskoj.

Osijek je površine od 169, a Split nešto manje od 80 km2, Pariz 105 km2, Berlin 892 km2, Madrid 604 km2, Amsterdam 219 km2, Barcelona sa 102 km2 broji 1,62 miliona stanovnika, a Gospić nešto manje od 13.000, piše portal Direktno.

Ovaj lički grad veći je i od najmanje hrvatske županije, Međimurske, koja površinom zauzima samo 729 km2. To znači da bi Gospić bio veći od Međimurske županije i kada bismo Međimurju pridodali površine Osijeka i Rijeke. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending