Pratite nas

Razglednice

Sarajevske razglednice: OVO JE TAČKA GDJE SE SPAJAJU ISTOK I ZAPAD!

Published

on

Postoji jedinstveno mjesto u Sarajevu za koje će vam svako, bio on Sarajlija ili posjetitelj Sarajeva, reći da je upravo to linija gdje se sudaraju, dodiruju i spajaju Istok i Zapad. Ne samo kao strane svijeta, već i kao civilizacije.

Ukoliko stanete na to mjesto i licem se okrenete prema zapadu, u pozadini vaše fotografije naći će se „istočno“, osmansko Sarajevo – Gazi Husrev-begov bezistan, Slatko ćoše, Aeroplan, Sarači…

A, ako se potom zarotirate za 180 stepeni i licem stanete prema istoku, iza vaših leđa naći će se centralna gradska šetnica – ulica Ferhadija, oivičena zgradama izgrađenim u „zapadnom stilu“, nastalim tokom austrougarske vladavine.(Naj portal)

Razglednice

Znate li koji je površinom najveći grad u Hrvatskoj: VEĆI JE OD PARIZA I BARCELONE, A NIJE ZAGREB

Published

on

Teritorijalno najveći hrvatski grad je Gospić koji se prostire na čak 967 kilometara kvadratnih, dok je glavni grad Hrvatske površine od 641 km kvadratnih.

U površinu Gospića nadodano je čak 50 naselja koja mu pripadaju, kao i prostor između njih, te ovaj faktor čini Gospić najvećim gradom u Hrvatskoj.

Osijek je površine od 169, a Split nešto manje od 80 km2, Pariz 105 km2, Berlin 892 km2, Madrid 604 km2, Amsterdam 219 km2, Barcelona sa 102 km2 broji 1,62 miliona stanovnika, a Gospić nešto manje od 13.000, piše portal Direktno.

Ovaj lički grad veći je i od najmanje hrvatske županije, Međimurske, koja površinom zauzima samo 729 km2. To znači da bi Gospić bio veći od Međimurske županije i kada bismo Međimurju pridodali površine Osijeka i Rijeke. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending