Pratite nas

Zanimljivosti

Savjeti domaćicama: Kako da jeftino izbijelite požutjelu i staru plastiku?

Published

on

Ne morate potrošiti bogatstvo na kupovinu novih uređaja samo zato što su vam frižider ili mašina za pranje veša požutjeli. Možete se osloniti na slijedeće savjete kako bi vaši kućni aparati vratili svoju bijelu boju zahvaljujući proizvodima koje obično imate u ostavi ili ispod sudopere.

Kako možete očistiti požutjelu plastiku svojih kućnih aparata?
Ako vam je iole stalo do izgleda vašeg doma, vjerovatno morate obratiti pažnju na izgled svojih kućnih aparata. Međutim, teško odolijevaju zubu vremena. Mašine za pranje veša, frižideri, klime pa čak i mikrotalasne pećnice uređaji su koji se mogu promijeniti iz bijele boje u žutu… Srećom, čak i ako se čini da je nemoguće, uspjećete da riješite ovaj problem jednostavnim sredstvima, bez upotrebe hemikalija.

Najpraktičnije rješenje za požutjelu plastiku vašeg frižidera, mikrotalasne pećnice ili frižidera je pasta za izbjeljivanje zuba. Vidjećete, ostalo je jednostavno!

Nanesite pastu za izbjeljivanje zuba na četkicu za zube koju više ne koristite. Dodajte malo vode u pastu za zube. Pređite četkicom za zube kružnim pokretima preko požutjelih područja. Tako ćete lakše ukloniti mrlju

Ostavite pastu za zube 15 do 20 minuta. Uklonite pastu za zube mekom, lagano vlažnom krpom. Osušite suhom krpom i to je to. Vaši aparati su sada bijeli kao snijeg.

Ako rezultat ne ispuni vaša očekivanja, možete ponoviti postupak, ali ovaj put s mješavinom paste za zube i sode bikarbone. Soda bikarbona se smatra izvrsnim ekološkim sredstvom za uklanjanje mrlja, ali uglavnom je poznata kao proizvod za domaćinstvo par excellence. Samo pazite da ne trljate prejako. Bikarbonat je blago abrazivan. Takođe imajte na umu da je četkica za zube ključni element. Omogućuje vam da dosegnete teško dostupna mjesta: dugmiće, praznine, spojeve … i više.

Druge alternative:
Pasta za zube može učiniti čuda, ali nije jedini način da izbijelite svoje aparate. Otkrijte druge alternative koje zahtijevaju korištenje proizvoda koje vjerovatno imate kod kuće!

Izbijelite aparate vodonik peroksidom
Vodonik peroksid posebno je efikasan proizvod protiv žutih mrlja. Posebno na vašim kućnim aparatima, kojima ćete vratiti bjelinu, a nećete ih oštetiti.

Najprije natopite čistu krpu vodonik peroksidom, a zatim nanesite rastvor na žute mrlje na opremi. Ostavite da djeluje oko sat vremena;

Nakon toga, isperite vlažnom krpom i ostavite da se osuši. Uvijek možete ponoviti postupak ako smatrate da je potrebno.

Požutjelu opremu očistite alkoholnim sirćetom
O alkoholnom sirćetu je već sve rečeno! Treba li da vas podsjećamo da je to jedna od prvih alternativa hemikalijama? Njegova brojna svojstva mogu se koristiti na raznim površinama u kući, a posebno na požutelim! I ovaj postupak je jednostavan:

U posudi razrijedite čašu alkoholnog sirćeta s 1 litrom vruće vode. Natopite meku krpu ovom tečnošću. Nanesite na požutjela područja. Ostavite da djeluje nekoliko minuta, a nakon toga obrišite vlažnom krpom za ispiranje. (Naj portal)

Zanimljivosti

Penzioner mangup: 34 GODINE LAGAO DA JE SLIJEP I PRIMAO INVALIDSKU PENZIJU

Published

on

Muškarac iz okoline Torina, koji ima 84 godine, uhvaćen je u neviđenoj prevari kad je policija otkrila da se sam kreće ulicom bez pomagala za slijepe i da čita pogrebne plakate, ali i podiže novac sa bankomata.

Istraga je počela prije nekoliko mjeseci nakon prijave o lažnoj slijepoj osobi. Policija je počela da ga prati što je na kraju dovelo do toga da ga nedavno prijavi pravosudnim organima zbog krivičnog djela teška prevara protiv države.

Lokalni sud naložio je preventivnu zapljenu 90.000 eura koje je imao na bankovnom računu i stana u Pijemontu. Ako bude proglašen krivim, moraće da vrati sav novac koji je primio tokom 34 godine navodnog invaliditeta.

Na sudu su završila i dva ljekara koji su 2020. godine konstatovali pogoršanje njegovog stanja u pravcu potpunog sljepila. Penzioner je već primao novčanu naknadu jer je bio teško slabovid, a onda je prije četiri godine pregledom utvrđeno da je potpuno slijep.

Isti grad u Torinu bio je poprište sličnog incidenta koji se dogodio prije nekoliko godina kad je drugi penzioner, koji je izgledao potpuno slijep, išao sam u prodavnicu i radio u povrtnjaku gdje je čak vozio i mali kombi. Policija ga je takođe pratila i otkrila da zastaje da čita pogrebne plakate na ulici. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending