Pratite nas

Zanimljivosti

Savjeti dr. Karanra: PLAFON ZA SJEDENJE NA WC ŠOLJI JE 10 MINUTA

Published

on

Jedan doktor je na društvenim mrežama otkrio zašto ne biste trebali provesti više od 10 minuta na toaletu.

Mnogi će pitati pa šta ako boravak u kupatilu potraje duže od očekivanog, jer možda samo listate neki časopis ili buljite u pod. Međutim, u sada je viralnom videu jedan doktor preporučio da vremenski ograničite pauze u toaletu.

U svom videu, @dr.karanr objašnjava zašto duži boravak može uzrokovati ozbiljne probleme, prenosi Unilad. Videozapis počinje animacijom o tome kako napinjanje može uzrokovati hemoroide, a doktor dalje objašnjava kako izbjeći operaciju. Da, tako je, operacija. Zapamtite ove korisne savjete za idući put kada budete sjedili malo predugo.

Prvo dr. Karanr kaže da izbjegavate naprezanje jer to uzrokuje da vaši krvni sudovi oteknu i to može uzrokovati hemoroide.

Njegov drugi prijedlog je da pokušate da u prosjeku ne provedete više od 10 minuta na toaletu. Gravitacija nije vaš prijatelj, što ste duže u toaletu, duže se krv može nakupljati u ovim venama, uzrokujući također hemoroide.

Posljednji prijedlog dr. Karanra je da unosite vlakna. Osim ako nemate specifično zdravstveno stanje, trebali biste unositi 20-30 grama vlakana dnevno. (Naj portal)

Zanimljivosti

Sarajevski žargon: KO SU I ZAŠTO SU PAPUČARI

Published

on

Mnogi sarajevski fazoni i fraze svakodnevno su u čestoj upotrebi kod one prave sarajevske raje. Kao takav tu je i naziv “papučar”. Uvijek se ocjenjivalo da li ste “raja” ili “papak”.

Često čujemo od raje u prolazu rečenicu:

“Mojne ba s njim na fuka on ti je papučar” i ne ostanemo zatečeni, jer to je onaj naš, sarajevski duh i fazoni koje samo pravi razumiju.

Obično kada je muškarac ljubazan prema dami, za njega se kaže da je džentlmen i ističe se kao pozitivna i poželjna osobina. Kod Sarajlija “papučar” ili “papuča” je “papak” i “džeš ba s njim, mojne”. – piše “Sarajevska sehara”)

Takve muškarce raja u “rajvoSa” još naziva i onim “žešćim levatima”. Kad postanete “levat” definitivno se možete pomiriti sa činjenicom da ste ostali bez svih jarana i da vam je jedino društvo vaša djevojka kojoj poklanjate pažnju. Za svoje jarane više i niste muško. Sami ste krivi jer ste postali “papčina”.

“Papučar” je i sarajevski zanatlija i kao takva ova fraza je jedino u tom smislu pozitivna. Sarajevska porodica Kalajdžisalihović još od 1882. godine ručno izrađuje sarajevske papuče. Ovaj zanat prenosi se “s koljena, na koljeno”. Jedne ovakve papuče dobio je i Bill Klinton, te tako i za njega možemo reći da je posjetom Sarajevu i on postao “papučar”.

Nije poželjno biti “papučar”, a ako slučajno budete imali priliku sresti takvog u Sarajevu onda: “žibje”. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending