Pratite nas

Naj recepti

Savršen doručak, večera ili užina za svaku priliku: BRZI UŠTIPCI SA JOGURTOM (Recept)

Published

on

Ukoliko ste gladni i ne znate šta da jedete, onda možete da napravite domaće mekike ili uštipke sa jogurtom. Ovi brzi uštipci su idealni za doručak, večeru ili užinu, jer su jednostavni za pripremu i spremni za samo nekoliko minuta.

POTREBNI SASTOJCI: 2 šolje od 200 grama brašna, 150 ml jogurta, kora limuna, 1 prašak za pecivo, 2 jaja, so, ulje

Priprema:
Umutite jaja u posudi, zatim dodajte jogurt, brašno sa praškom za pecivo, prstohvat soli i, ako želite da budu slatki, koru limuna.

Sve sastojke dobro izmiješajte i umijesite fino glatko tijesto. Tijesto treba da bude mekano i neljepljivo na dodir.

Razvijte tijesto na radnoj površini na debljinu od oko prsta i zatim ga sijecite na štapiće ili željeni oblik.

Ugrijte ulje u tavi na umjerenoj temperaturi.

Stavite uštipke u zagrijano ulje i pržite ih dok ne postanu zlatno smeđi sa obje strane.

Izvadite uštipke iz ulja i stavite ih na papirni ubrus da upije višak ulja. (Naj portal)

Naj recepti

Sve sastojke za ovo jelo već imate u kuhinji: PILEĆE GRUDI PUNJENE SIROM I PARADAJZOM (Recept)

Published

on

Punjene pileće grudi predstavljaju izuzetno popularno i voljeno jelo koje se može pronaći u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ovo jelo kombinuje sočnost pilećeg mesa sa bogatstvom raznovrsnih punjenja, što ga čini savršenim izborom za svečane večere, porodične obroke, ali i kao elegantnu opciju za večere udvoje.

Punjenje za pileće grudi može biti izuzetno raznoliko, uključujući kombinacije različitih sireva, povrća poput špinata ili pečene paprike, sušenog voća, orašastih plodova, pa čak i finih nadjeva od mljevenog mesa ili raznih začinskih biljaka koje dodaju dubinu ukusa.

Priprema ovog jela ne zahtijeva preveliku vještinu, a kako biste osigurali da će vam punjenje ostati unutra tokom pečenja, možete ga fiksirati čačkalicama. Pileće grudi se obično blago tucaju kako bi se izravnale, što omogućava lakše punjenje i ravnomjerno pečenje. Začini igraju ključnu ulogu u ovom jelu, sa mnoštvom varijacija koje se mogu prilagoditi individualnim ukusima, od blagih i aromatičnih do pikantnih i intenzivnih.

Ovo jelo možete servirati sa raznim prilozima, poput svježih salata, pečenog ili kuhanog povrća, raznih vrsta tjestenina, ili čak laganih žitarica poput kuskusa ili kinoje, čineći ga izuzetno svestranim jelo. Osim toga, punjene pileće grudi mogu se pripremati unaprijed, što ih čini odličnim izborom za zabave i okupljanja, omogućavajući domaćinima da impresioniraju svoje goste sofisticiranim i ukusnim obrokom bez posljednjeg trenutka stresa u kuhinji.

POTREBNI SASTOJCI: 2 kom. pilećih grudi bez koske, 1 paradajz, 200 g kačkavalja u komadu, ulje, italijanska mješavina, začinska paprika, so, biber

Priprema:
Pilećim grudima skinite kožu i zasijecite ih kao knjigu da dobijete 2 fileta. Izlupajte ih malo kuhinjskim čekićem.

Oštrim nožem isijecite paradajz na kolutove.

Sir isijecite na šnite širine oko 2 cm.

Piletinu posolite i pobiberite pa dodajte začine (origano, italijanska mješavina…)

Redajte na jednu začinjenu stranu piletine kačkavalj i paradajz.

Preklopite piletinu i oštrim nožem zasijecite gornju stranu.

Vatrostalnu posudu namažite uljem i stavite meso. Pospite odozgo so, biber i papriku, te obilno zalijte uljem.

Četkicom razmažite ulje i pecite na 180 stepeni oko 50 minuta. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending