Pratite nas

Naj recepti

Savršen zimski ručak: KISELI KUPUS SA MLJEVENIM MESEM I PAVLAKOM (Recept)

Published

on

Ovaj recept sa kiselim kupusom izdašno je jelo s mljevenim mesom, sirom i naravno kiselim kupusom, koje se lako priprema i ima izvrstan ukus.

Potrebni sastojci: 2 glavice luka, 1 kašika ulja, 500 g mljevenog mesa, 1 vrećica kiselog kupusa, 1 puna kašika koncentrata paradajza, 2 šoljice kisele pavlake, 250 g rendanog sira (gaude), so, biber, po želji ljuta mljevena paprika, masnoća za posudu za pečenje

Priprema
1. Oljuštite i isijecite luk na kockice. U velikoj tavi ili šerpi zagrijte ulje, propržite luk dok ne postane proziran, a zatim dodajte mljeveno meso i pržite.

2. Potom dodajte kiseli kupus, koncentrat paradajza i šoljicu kisele pavlake i sve promiješajte. Posolite i pobiberite i dodajte malo ljute paprike u prahu po želji.

3. Nauljite posudu za pečenje, dodajte smjesu od mljevenog mesa i kiselog kupusa i po tome ravnomjerno rasporedite drugu šoljicu kisele pavlake, a zatim pospite gaudu preko svega.

4. Pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni sve dok se sir ne rastopi i porumeni. (Naj portal)

Naj recepti

Sve sastojke za ovo jelo već imate u kuhinji: PILEĆE GRUDI PUNJENE SIROM I PARADAJZOM (Recept)

Published

on

Punjene pileće grudi predstavljaju izuzetno popularno i voljeno jelo koje se može pronaći u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ovo jelo kombinuje sočnost pilećeg mesa sa bogatstvom raznovrsnih punjenja, što ga čini savršenim izborom za svečane večere, porodične obroke, ali i kao elegantnu opciju za večere udvoje.

Punjenje za pileće grudi može biti izuzetno raznoliko, uključujući kombinacije različitih sireva, povrća poput špinata ili pečene paprike, sušenog voća, orašastih plodova, pa čak i finih nadjeva od mljevenog mesa ili raznih začinskih biljaka koje dodaju dubinu ukusa.

Priprema ovog jela ne zahtijeva preveliku vještinu, a kako biste osigurali da će vam punjenje ostati unutra tokom pečenja, možete ga fiksirati čačkalicama. Pileće grudi se obično blago tucaju kako bi se izravnale, što omogućava lakše punjenje i ravnomjerno pečenje. Začini igraju ključnu ulogu u ovom jelu, sa mnoštvom varijacija koje se mogu prilagoditi individualnim ukusima, od blagih i aromatičnih do pikantnih i intenzivnih.

Ovo jelo možete servirati sa raznim prilozima, poput svježih salata, pečenog ili kuhanog povrća, raznih vrsta tjestenina, ili čak laganih žitarica poput kuskusa ili kinoje, čineći ga izuzetno svestranim jelo. Osim toga, punjene pileće grudi mogu se pripremati unaprijed, što ih čini odličnim izborom za zabave i okupljanja, omogućavajući domaćinima da impresioniraju svoje goste sofisticiranim i ukusnim obrokom bez posljednjeg trenutka stresa u kuhinji.

POTREBNI SASTOJCI: 2 kom. pilećih grudi bez koske, 1 paradajz, 200 g kačkavalja u komadu, ulje, italijanska mješavina, začinska paprika, so, biber

Priprema:
Pilećim grudima skinite kožu i zasijecite ih kao knjigu da dobijete 2 fileta. Izlupajte ih malo kuhinjskim čekićem.

Oštrim nožem isijecite paradajz na kolutove.

Sir isijecite na šnite širine oko 2 cm.

Piletinu posolite i pobiberite pa dodajte začine (origano, italijanska mješavina…)

Redajte na jednu začinjenu stranu piletine kačkavalj i paradajz.

Preklopite piletinu i oštrim nožem zasijecite gornju stranu.

Vatrostalnu posudu namažite uljem i stavite meso. Pospite odozgo so, biber i papriku, te obilno zalijte uljem.

Četkicom razmažite ulje i pecite na 180 stepeni oko 50 minuta. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending