Pratite nas

Zdravlje i ljepota

SEBORETIČNI DERMATITIS: Riješite se peruti na prirodan način (recept)

Published

on

Jedan od problema sa kojima se mnogo ljudi susreće kada je njega kose u pitanju je perut. Na perut utiče i pojava bolesti poput dermatitisa, pretjeran rad lojnih žlijezda, ali i brojni drugi uzroci poput alergija, kozmetičkih preparata, klimatskih uslova…

Iako ovakvo stanje ozbiljno ne ugrožava zdravlje, nepravilnim liječenjem ili zanemarivanjem može prerasti u teže stanje, poput seboreičnog dermatitisa koji zahtijeva mnogo više vremena za izliječenje.

U ajuverdskoj medicini ističe se aloe vera gel, koji se smatra najdjelotvornijim načinom za ublažavanje i suzbijanje peruti.
Osim toga, pomaže i mješavina maslinovog ulja i svježeg korijena đumbira. Smjesu je potrebno utrljati u tjeme prije pranja kose i dobro izmasirati.

Perut će ublažiti i topla mješavina bademovog i maslinovog ulja. Nju treba umasirati u tjeme i čitavom dužinom kose, ostaviti da odstoji pola sata, pa potom oprati kosu.

Seboreični dermatitis
Ako vas teme glave ili područje iza uha često svrbe, možda patite od seboreičnog dermatitisa, stanja koje je često nasljedno, a pogoršava se u jesen. Seboreični detmatitis je hronična bolest koja se javlja na tjemenu, licu, području iza uha…

U nastanku seboreičnog dermatitisa uz seboreju (pojačano lučenje masti) važnu ulogu imaju i neki mikroorganizmi i njihovi produkti razgradnje, kao i stres.

Glavni krivac za pojavu seboreičnog dermatitisa je gljivica Pityrosporum ovale. U nastanku ove bolesti važnu ulogu ima i to da li neku u vašoj porodici ima isti problem. Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike.

Terapija seboreičnog dermatitisa je dugotrajna, a u ishrani treba izbjegavati koncentrisane ugljene hidrate, masti i začinjenu hranu. U terapiji se koriste gelovi, kreme, šamponi na bazi sumpora, salicilne kiseline, seselenium sulfida, cinka, itd… (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

SPRIJEČITE RAST DLAČICA: Napravite smjesu od ljuske oraha (RECEPT)

Published

on

Ne postoji ništa ljepše od njegovane i mekane kože, ali put do takvog rezultata nije lak. Šta više, često je i bolan, posebno kada je u pitanju depilacija.

Međutim, postoji recept uz pomoću kojeg će vam koža biti glatka, a dlačice će rasti usporeno. Tajna je u smjesi od ljuske oraha.

Ono što treba da uradite jeste da ispečete nekoliko ljuski od oraha i da ih sameljete u prah. Dobijena količina treba da odgovara jednoj supenoj kašici. Potom, taj prah pomiješajte s jednim litrom vode i ostavite da odstoji 24 sata.

Kada prođe taj period, tečnost promućkajte, uzmite vatu, potopite je u nju i premazujte dijelove tijela sa kojih želite da uklonite dlačice. Ovaj postupak bi trebalo primjenjivati 3 puta dnevno, dok ne dobijete željene rezultate.

U zavisnosti od jačine dlake, kod nekih žena će doći do drastičnog prorjeđivanja, dok će se kod nekih potpuno ukloniti.

NAPOMENA: Prije nego što se odlučite na ovu vrstu uklanjanja dlaka na telu, posavjetujte se sa svojim dermatologom, kako biste saznali da li vaš tip kože može to da podnese. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending