Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Signali tijela: VRIJEME KOJE VAM JE POTREBNO DA UTONETE U SAN OTKRIVA VAŠE ZDRAVSTVENO STANJE

Published

on

San je neophodan ljudskom organizmu, a ljekari često ističu da je čovjeku dnevno potrebno oko osam sati sna. Međutim, ako vam treba dugo da zaspite, to može smanjiti vrijeme spavanja i uticati na vaše zdravlje.

Prema riječima ljekara intenzivne njege Breda Rapera, normalno je da vam treba neko vrijeme da zaspite noću, a to može da pruži i uvid u vaše zdravlje.

Takozvana latencija spavanja je vrijeme koje vam je potrebno da zaspite. Ovdje se mjeri period između trenutka kada osoba ode na spavanje i početka sna.

Pored toga što pruža uvid u vaš ukupni kvalitet sna, “kašnjenje” može uticati na to koliko spavate u cjelini. Vremenom, nedostatak sna može da poveća rizik od zdravstvenih problema kao što su gojaznost, visok krvni pritisak, dijabetes, bolesti srca i depresija.

Premor
Reper navodi da je obično potrebno između 10 i 20 minuta da zdrava odrasla osoba zaspi. Ako vam treba manje vremena da zaspite, to može biti znak da ste preumorni.
Najčešći uzrok je opšti nedostatak sna, ali može biti i znak nekih poremećaja kao što su narkolepsija ili poremećaj cirkadijalnog ritma.

Nesanica
S druge strane, ako vam je potrebno više od 20 minuta da zaspite, mogli biste da patite od nesanice, koja je najčešće uzrokovana stresom, anksioznošću ili depresijom, a u nekim slučajevima može biti i poremećaj spavanja poznat kao sindrom nemirnih nogu.

Važno je istaći da određeni lijekovi takođe mogu da produže latenciju sna, kao što su stimulansi i nesedativni antidepresivi. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

ZA ZDRAVIJE BUBREGE: Svako jutro pijte šoljicu napitka od peršuna RECEPT)

Published

on

Bubrezi dnevno profiltriraju oko 200 litara krvi, a sve kako bi iz nje izbacili toksine koje štete našem tijelu. A kada bubrezi postanu preopterećeni toksinima, može doći do bolesti bubrega i mokraćnog mjehura,

KLJUČNI SASTOJAK ZA ČIŠĆENJE BUBREGA JE PERŠUN
Peršun je mediteranski začin koji se rasprostranio po cijelom svijetu. Zahvaljujući velikim količinama minerala poput kalcijuma, željeza, magnezijuma i fosfora te vitaminima među kojima prednjače vitamin C i A te tiamin i riboflavin peršun se smatra jednim od najjačih antioksidansa.
List peršuna djeluje protivupalno i štiti tijelo od uticaja slobodnih radikala koji su uzročnici raznih bolesti poput ateroskleroze, raka debelog crijeva, dijabetesa i astme.

POTREBNI SASTOJCI: šaka peršunovog lišća i 1 litar vode

Peršun operite pa ga nasjeckajte na veće komade, istresite u lončić pa prelijte vodom. Na srednje jakoj vatri zagrijte vodu do ključanja, smanjite vatru na najslabije i kuhajte još 5 do 10 minuta.

Sklonite s vatre, ostavite da malo odstoji pa ga procijedite i ostavite u frižider. Šoljicu napitka popijte svako jutro.(Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending