Pratite nas

Poznati

Silvana i Mirjana su tragično poginule prije 47 godina: KOJA JE BOLJE OTPJEVALA “CIGANINE, SVIRAJ, SVIRAJ”

Published

on

Na današnji dan, 10. oktobra 1976. godine tragično su izgubile život slavna Silvana Armenulić i njena mlađa sestra Mirjana, čija je karijera kretala uzlaznom putanjom. Obje su otišle u legendu. Poginule su u stravičnoj saobraćajnoj nesreći na auto-putu Beograd – Niš, kod mjesta Kolar, vraćajući se sa koncerta u Aleksandrovcu.

Obje su bile miljenice masa; Silvana pjevačica broj 1 u Jugi, a Mirjanina karijera se pela vrtoglavom brzinom ka vrhuncu estradne ljestvice.

Silvana je bila i ostala jedna od najvećih jugoslovenskih zvijezda svih vremena. Glumila je u nekoliko TV serija, filmu “Lov na kelene”, a za sebe je ostavila antologijske hitove: “Šta će mi žiot bez tenbe dragi”, “Rane moje”, “Ja nemam prava nikoga da volim”, “Nad izvorom vrba se nadnijela”, “Srce gori jer te voli”, “Ludujem za tobom”, “Zaplakaće stara majka”, “A što ćemo ljubav kriti”, “Da sam ptica”….

Mnogi su bili mišljenja da će mlađa sestra premašiti popularnost starije, ali njih dvije nisu puno o tome razmišljale. Doduše, u početku se Silvana protivila MIrjaninom pjevanju, ali je kasnije prihvatila njenu odluku i bila joj je cijelo vrijeme najveća podrška.

Silvana je, čak kod Tozovca, njenog kuma, intervenisala da njenoj sestri daje najljepše pjesme, a Tozovac se opet ludo zaljubio u Mirjanu. U takvim okolnostima nastala je pjesma pod nazivom “Druga ga miluje”, koju je Mirjana izdala 1971. godine na singl ploči.

Nažalost, pjesme je prošla nezapaženo. Dvije godine kasnije Silvana će snimiti pjesmu pod naslovom “Ciganine sviraj, sviraj” i od nje napraviti kultnu pjesmu, koja se i danas pjeva.

Skoro 50 godina kasnije, u ovom muzičkom vremeplovu odlučili smo publici ponuditi obje verzije pjesme, te sa ove vemenske distance dobiti ojenu koja je verzija bolja? Glasajte! Kažite, čija je izvedba legendarnog hita bolja – Silvanina ili Mirjanina?.(Najportal)

Poznati

Prošlu godinu pauzirao iz opravdanih razloga: ČOVJEK OD MERAKA RASTURIO NOVOM PJESMOM

Published

on

Još uvijek nadam se i nikom nedam da mi uzme to, jednom će doći suđena meni da od kuće napravi mi dom – u prvoj strofi pjeva Kemal Hasić u njegovoj novoj pjesmi, koja već na prvo slušanje sluti da će biti ovogodišnji hit.

U Hasićevom provjerenom stilu, na koji nas navikao decenijama unazad, pjesma budi poriv za dobar provod i provjerenu atmosferu koja karakteriše ovog pjevača kojeg s pravom nazivaju ‘čovjek od meraka’.

Pjesma ‘Nema dana moja draga’ nastala je u saradnji sa Elvisom Bećarom, autorom muzike i aranžmana.

Foto: Hayat

– Ovo je Elvisovo prvo muzičko ostvarenje i jako sam sretan što je baš mene odabrao da otpjevam ovu pjesmu. Volio bih da ova pjesma naiđe na pozitivne kritike, koliko zbog mene, još mnogo više zbog Elvisa. On je idejni tvorac i krivac za sve u ovoj pjesmi – kazao je Hasić.

Tekst pjesme govori o neostvarenoj ljubavi i nadi koja blijedi, želji jednog muškarca da i u javi i u snovima vidi svoju dragu i uz nju ostvari dom. Napisao ga je književnik Nijaz Turković.

2023. Hasić nije snimao iz opravdanih razloga, no obećao je sebi i već počeo sa realizacijom da će 2024. biti izuzetno plodonosna, jer osim pjesme ‘Nema dana moja draga’ uskoro će publici pokloniti još jednu fantastičnu pjesmu autora Dilvada Felića Dade, koja govori o Sarajevu i nosi posebne emocije.

– Bit ću vrijedan ove godine, imam dosta toga ponuditi čak i kao autor – dodao je Hasić koji osim snimanja bilježi i veliki interes za nastupima, kako u BiH, tako i regionu i svijetu.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending