Pratite nas

Zdravlje i ljepota

SINUSNE INFEKCIJE: Za 10 dana ćete disati punim plućima! (RECEPT)

Published

on

Milioni ljudi širom svijeta se makar jednom godišnje suočavaju sa problemom infekcije i upale sinusa. Svima nama je dobro poznat osjećaj bola i pritiska u predjelu čela, nosa i očiju, kao i poteškoće sa disanjem i izbacivanjem gustog sekreta.

Različiti znakovi se mogu javiti prilikom razvoja sinusne infekcije. Njihovo trajanje zavisi od tipa sinusitisa. Kod akutnog sinusitisa simptomi traju najduže tri nedjelje, kod subakutnog 4-12 nedjelja, a kod hroničnog tri mjeseca ili duže. Disanje kroz nos postaje otežano ili nemoguće zbog formirane blokade. Dolazi do stvaranja gustog sekreta u nosu koji može biti žućkast, zelen ili smeđ. Upalu često prati kašalj i glavobolja u predjelu čela, očiju i nosa. Nerijetko može doći do povišene tjelesne temperature i malaksalosti.

RECEPT 1 _ KUPKA SA VODOM I SOLJU
Tretman liječenja sinusa započnite ispiranjem sinusa. Ujutru isperite sinuse toplom vodom i solju i to 10 dana zaredom. Rastvor za ispiranje napravite ovako: U 1 šolju vruće vode dodajte 1 supenu kašiku soli. Dodajte 1 do 2 kapi joda.

Zatim zagrijte sinuse u trajanju od 30 minuta. Najbolje za to je so ili pijesak. Zagrijanu so stavite na tanak peškir pa oblog stavite na sinuse.

RECEPZ 2 – MEDNE OBLOGE
Sinuse možete zagrijati i sa mednim oblogom. U malo brašna stavite kašiku meda i malo biljnog ulja pa umijesite glatko tijesto koje liči na plastelin. Tijesto stavite na papirnu maramicu pa na sinuse. Medni oblog će izvući upalu veoma brzo.

Zatim se preporučje da tokom dana kada se borite sa jakom upalom sinusa obavezno jedete hren ili ljutu papriku kako biste otpušili sinuse i izbacili sekret. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

Zdravstvene prednosti različitih vrsta grožđa: KOJE JE NAJZDRAVIJE – ZELENO, CRVENO ILI CRNO?

Published

on

Grožđe je popularno voće širom svijeta i dolazi u mnogo različitih varijanti, svaka sa svojim jedinstvenim ukusom i nutritivnim prednostima. Iako sve grožđe nudi zdravstvene prednosti, postoje male razlike u njihovim profilima hranljivih materija koje neke sorte čine korisnijim od drugih.

Zeleno grožđe
Zeleno grožđe, poznato i kao bijelo ili žuto grožđe, je najčešće konzumirana sorta grožđa. Ovo grožđe ima sladak i kiselkast ukus i koristi se u raznim receptima, uključujući salate, smutije i peciva. Prema istraživanju, jedna šolja zelenog grožđa sadrži približno 104 kalorije, 1,4 grama proteina, 0,2 grama masti i 27,3 grama ugljenih hidrata. Nutricionista kaže da je zeleno grožđe takođe dobar izvor vitamina C, vitamina K i kalijuma. Vitamin C je antioksidans koji podržava imunološku funkciju i zdravlje kože, dok vitamin K igra ključnu ulogu u zgrušavanju krvi i zdravlju kostiju. Kalijum je važan za regulisanje krvnog pritiska i podržava zdravlje srca, piše Healthshots.

Crno grožđe
Crno grožđe, poznato i kao ljubičasto grožđe, je slatka i sočna sorta grožđa duboke boje. Često se koriste u proizvodnji crnog vina zbog visokog sadržaja tanina, koji vinu daje prepoznatljiv ukus.

Jedna šolja crnog grožđa sadrži približno 104 kalorije, 1,1 grama proteina, 0,2 grama masti i 27,3 grama ugljenih hidrata. Crno grožđe je zdravo jer je dobar izvor vitamina C i vitamina K, slično zelenom grožđu. Ono takođe sadrži resveratrol, moćan antioksidans koji je povezan sa različitim zdravstvenim prednostima.

Crveno grožđe
Crveno grožđe, poznato i kao grimizno ili bordo grožđe, ima slatkast i blago kiselkast ukus i obično se koristi u voćnim salatama, džemovima i želeima. Koriste se i u proizvodnji crnog vina, slično crnom grožđu. Jedna šolja crvenog grožđa sadrži približno 104 kalorije, 1,1 grama proteina, 0,2 grama masti i 27,3 grama ugljenih hidrata. Crveno grožđe je dobar izvor vitamina C, vitamina K i resveratrola, slično crnom grožđu.

Koje boje grožđa je najzdravije?
Dok sve tri sorte grožđa nude slične nutritivne prednosti, crno grožđe i crveno grožđe sadrže resveratrol, koji ih razlikuje od zelenog grožđa.

„Poznato je da crno i crveno grožđe sadrži tri vrste polifenola koji se nazivaju fenolna kiselina, flavonoid i resveratrol. Stoga, crno i crveno grožđe mogu ponuditi nešto više zdravstvenih koristi od zelenog grožđa – objašnjava nutricionista.(Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending