Pratite nas

Info

Sjajan poslovni potez BH pošta: SAFET, BEBA, NADA I HIMZO NA POŠTANSKIM MARKAMA

Published

on

Jedan sjajan projekat koji ima za cilj očuvanje sevdalinke I velikana sevdaha, danas je zvanično startao. BH pošte su pustile u opticaj poštanske marke “Velikani sevdalinke”. Prvi tiraž je 50.000 primjeraka.

Na poštanskim markama se nalaze likovi Safeta Isovića, Nade Mamule, Bebe Selimović, Himze Polovine i Zehre Deović. Prigodan program je priređen u “Kući sevdaha”.

“Edicijom poštanskih maraka posvećenih našim velikanima sevdaha željeli smo otrgnuti od zaborava neke od najpoznatijih izvođača sevdalinki koji su bili zaslužni što je tradicionalna ljubavna bosanskohercegovačka pjesma i danas pjevana i sačuvana. Cijeli svijet je čuo za sevdalinke, a mi nikada nismo sigurni divimo li se dovoljno i jesmo li se dovoljno zahvalili njenim izvođačima koji su u note i stihove sevdalinki utkali svoj talenat, posvećenost i ljubav.

U BH Pošti smo željeli odati počast izvođačima koji su doprinijeli tome da sevdalinka nadživi vrijeme svog nastajanja i da se kvalitetom i autentičnošću izbori sa naletima svih brojnih modnih stilova u muzičkom svijetu. Ovako će kroz poštanske marke, naše male predstavnike Bosne i Hercegovine, sevdah putovati cijelim svijetom”, – kazao je Mirsad Mujić, direktor BH pošta.

Prvi primjerci poštanskih maraka “Velikani sevdalinke” uručeni su članovima porodica istaknutih umjetnika, Udruženju estradnih izvođača KS, Art kući sevdaha i Asocijaciji muzičkih stvaralaca Amus. (Naj portal)

Info

Prevarena za 1.300 KM: KAKO JE BOSANAC IZ RS-A NASAMARIO DALMATINKU?

Published

on

Djevojka (22) iz okoline Marine morala je prvo sebi priznati da je prevarena, a onda je nakon toga to djelo prijavila u četvrtak i u Policijskoj stanici u Trogiru u Hrvatskoj.

Radi se zapravo internet prevari, u kojoj je 22-godišnjakinja ostala bez svojih 5279 kuna (oko 1.300 KM). Ona je baš taj iznos zapravo htjela zaraditi kada je putem internetskog oglasnika oglasila prodaju svog kreveta za taj iznos.

Nakon oglašavanja joj se brzo obratila osoba sa pozivnim brojem iz RS koja joj je rekla da će odmah kupiti taj krevet, samo je 22-godišnjakinju zamolila da joj dostavi svoje podatke računa na koje će joj te novce uplatiti

Očito izvježbana prevaratnica joj je poslala i aplikaciju – link za unos bankovnih podatataka tražeči da prodavačica u nju unese podatke sa svoje bankovne kartice pa čak i CVC broja na taj link (zadnja tri broja na bankovnoj karitici).

Oštećena 22-godišnjakinja je nakon upisanih podataka sa kartice i CVC broja na taj link, ubrzo primijetila da joj je s računa skinut novčani iznos od 5279 kuna te joj nije preostalo ništa nego otići u PP Trogir i prijaviti da je žrtva računalne prijevare.

Broj s kojeg je oštećena kontaktirana je iz RS, ali je prevaratnica mogla zvati od bilo kuda te će joj biti jako teško ući u trag pogotovo što su te poslane aplikacije jednokratne i uspješno se brišu, a dignuti novac se samo preseli na tuđi račun.

U konkretnom slučaju se radi o takozvanim “phishing” obrascima na internet stranicama, kojima nepoznati počinitelji pokušavaju od građana prevarom dobiti podatke o broju njihove kreditne kartice, vlasniku kartice i CVV/CVC kodu koji je potreban kod svih internetskih plaćanja kada platna kartica nije fizički dostupna, te gdje nije moguće zahtijevati osobni PIN platne kartice.

Iz PU splitsko-dalmatinske po stoti put savjetuju građane da ne daju tražene podatke, piše Slobodna Dalmacija.

“Cilj je pošiljatelja da neovlašteno i bez ograničenja koriste vaše kreditne kartice za plaćanje putem interneta. Upozoravamo građane da ne nasjedaju na ovakve i slične vrste prijevara, te da ne dijele svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama. Također, pozivamo građane da svaki sumnjivi način komunikacije prijave policiji.” kažu iz splitske policije.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara, te savjete o tome kako se zaštititi možete pronaći na Europolovim savjetima za sigurniji internet, te na poveznici Internet prijevare. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending