Pratite nas

Poznati

Sjećate li se “Beogradskog proleća”: PRIJE 60 GODINA NA PRVOM FESTIVALU JE POBIJEDIO ĐORĐE MARJANOVIĆ

Published

on

Prije tačno 60 godina – 17. aprila 1961. godine na sceni beogradskog Dvorane doma sindikata, današnje “Kombank Dvorane”, počeo je svoj glamurozni život prestižni Festival zabavne muzike “Beogradsko proleće”, koji je, smatra se, bio pandan tadašnjem Opatijskom festivalu, kao najvećem u tadašnjoj Jugoslaviji, ali kao pokušaj da se napravi jugoslovenski San Remo.

Bilo je tovrijeme kada su stasale mnoge prestižne festivalske manifestacije; pored opatijskog, te Beogradskog proleća, ostat će kao legendarne festivalske manifestacije “Vaš šlager sezone” u Sarajevu, Splitski festival, Zagrebački, Skopski, “Akordi Kosova”, “Mladi pjevaju proljeću”,

Sjećanje na “Beogradsko proleće” nije bez razloga. Nakon što su umrle mnoge festivalske manifestacije, prijatno je osvježenje da u Beogradu žele da vrate “proleće”. Naime, bivši “Dom sindikata”, a današnja “Kombank Dvorana” ima za cilj da veliko i značajno “Beogradsko proleće” ponovo zaživi pod njenim krovom.

Naime, nakon što je prava za festival i brend, Kombank Dvorana otkupila od “Udruženja Jazz, zabavne i rok muzike Srbije”, u planu je da se po normalizaciji epidemiološke situacije, pod okriljem “Beogradskog proleća” nastavi tradicija u Kombank Dvorani, kada će ponovo na Velikoj sceni zablistati muzički velikani zabavne scene.

A tačno prije 60 godine, na pozoprnici Doma sindikata, na prvom “Beogradskom proleću” nastupali su Đorđe Marjanović, Predrag Gojković Cune, Tereza Kesovija, Lola Novaković, Nada Knežević, Dušan Jakšić, Radoslav Graić i Marko Novosel.

Pobjednik prvog Beogradskog proleća bila je pesma “Anđelina”, čije su verzije pevali Đorđe Marjanović i Radoslav Graić, autor pjesme. Drugo mjesto osvojio je Đorđe Marjanović sa pjesmom “Nek’ prođe zima”, dok je treće mjesto pripalo Marku Novoselu, koji je izvodio pjesmu “Valovi”. Tada je jedini žiri bila publika, koja je svojim glasovima odlučila da dvije glavne nagrade pripadnu Đorđu Marjanoviću! (Naj portal)

Poznati

Prošlu godinu pauzirao iz opravdanih razloga: ČOVJEK OD MERAKA RASTURIO NOVOM PJESMOM

Published

on

Još uvijek nadam se i nikom nedam da mi uzme to, jednom će doći suđena meni da od kuće napravi mi dom – u prvoj strofi pjeva Kemal Hasić u njegovoj novoj pjesmi, koja već na prvo slušanje sluti da će biti ovogodišnji hit.

U Hasićevom provjerenom stilu, na koji nas navikao decenijama unazad, pjesma budi poriv za dobar provod i provjerenu atmosferu koja karakteriše ovog pjevača kojeg s pravom nazivaju ‘čovjek od meraka’.

Pjesma ‘Nema dana moja draga’ nastala je u saradnji sa Elvisom Bećarom, autorom muzike i aranžmana.

Foto: Hayat

– Ovo je Elvisovo prvo muzičko ostvarenje i jako sam sretan što je baš mene odabrao da otpjevam ovu pjesmu. Volio bih da ova pjesma naiđe na pozitivne kritike, koliko zbog mene, još mnogo više zbog Elvisa. On je idejni tvorac i krivac za sve u ovoj pjesmi – kazao je Hasić.

Tekst pjesme govori o neostvarenoj ljubavi i nadi koja blijedi, želji jednog muškarca da i u javi i u snovima vidi svoju dragu i uz nju ostvari dom. Napisao ga je književnik Nijaz Turković.

2023. Hasić nije snimao iz opravdanih razloga, no obećao je sebi i već počeo sa realizacijom da će 2024. biti izuzetno plodonosna, jer osim pjesme ‘Nema dana moja draga’ uskoro će publici pokloniti još jednu fantastičnu pjesmu autora Dilvada Felića Dade, koja govori o Sarajevu i nosi posebne emocije.

– Bit ću vrijedan ove godine, imam dosta toga ponuditi čak i kao autor – dodao je Hasić koji osim snimanja bilježi i veliki interes za nastupima, kako u BiH, tako i regionu i svijetu.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending