Pratite nas

Info

Sjeti se da ćeš umrijeti: U OVOM GROBU MOŽETE BESPLATNO LEŽATI I RAZMIŠLJATI

Published

on

Skoro svaki fakultet na svijetu ima u svojim redovima zaposlenu osobu koja je zadužena za mentalno zdravlje studenata, a neki čak imaju i pse za pomoć. Ovo holandsko sveučilište nudi neku drugu vrtu pomoći – iskopalo je grob.

“Ako želite ležati u grobu, javite nam se na mail”, stajala je pozivnica za sve studente Radbound sveučilišta na službenim stranicama fakulteta, ali i na plakatima koji su bili poljepljeni po kampusu.

Radbound Sveučilište u Nijmegenu, Holandiji za vrijeme ispitnih rokova nudi svojim studentima „sobu za plakanje“ i donedavno, grob u kojeg su mogli leći. Grob je iskopan iza crkve Radbound sveučilišta, koje inače pohađa 22 hiljade studenata, prenosi Vice.com.

Kako su naveli na svojim službenim stranicama, iskopan je u sklopu umjetničke instalacije nazvane “Memento mori” (lat. ‘Sjeti se da ćeš umrijeti’) s ciljem da studenti i zaposlenici legnu u zemlju i „odmore“: postanu svjesni toga da nisu besmrtni, da malo uspore svoj užurbani život i shvate da nije sve u diplomi, novcu, izgledu i sličnim materijalnim stvarima. U grob također mogu leći i studenti susjednog HAN sveučilišta primijenjenih nauka.

Nakon što legnete u grob, vidno polje vam se smanji samo na rubne zemljane dijelove, a iznad vas je otvoreno nebo, lišće i grane drveća. U hladnije vrijeme godine, Sveučilišna je crkva nudila suhu prostirku, pa čak i jastuk. Grob je zaštićen plastičnom vrpcom kako neko ne bi slučajno upao unutra, jer, ovo mjesto je samo za one koji to uistinu žele.

Ko god se prijavio preko maila da želi ležati u grobu, mora pratiti nekoliko pravila. Naime, u grobu je zabranjeno koristiti mobitele i knjige, a unutra može ležati od 30 minuta do tri sata. Na službenoj stranici sveučilišta postoji čak i link na video kojeg možete pogledati (Naj portal)

Info

Fudbaler “igrao produžetke”: “ZABIJAO GOLOVE” I SUPRUZI I LJUBAVNICI

Published

on

Žakelin Sousa je odlučila da ispriča detalje magazinu The Sun o tome kako je prevario igrač koji igra u Engleskoj, ali njegovo ime nije objavljeno.

Ona je navodno zatrudnila sa neimonovanim fudbalerom i sada ima njegovu devetomjesčnu kćerku, dok je on u braku sa drugom ženom.

“Stalno mi je slao poruke, čak i za vrijeme njegovog vjenčanja. Raskinula sam s njim one noći kada se oženio jer je to bilo previše za mene”, ispričala je Žakelin i nastavila:

“Zakleo mi se na vječnu ljubav, napisao je da će me voljeti do kraja života. Rekao mi je da ću imati svoj stan i da ga nikada neću napustiti. Da bi se iskupio, platio mi je dvije sedmice odmora u hotelu s pet zvjezdica s najboljim prijateljem, dok je trajalo njegovo vjenčanje”.

Iako se venčao sa drugom, fudbaler je neprestano želio biti sa Žakelin. Krajem 2019. godine zatrudnila je, što mu je kasnije i saopštila.

“On je odjednom prestao da mi se javlja, kao da nikada nisam ni postojala i kao da se nismo ni poznavali. Nije nazvao da me pita kako sam i kako je dijete, jesam li sama, s porodicom, imam li koga… Mislila sam da sam u bajci, ali mi se sve pretvorilo u noćnu moru. Depresija me toliko pogodila da sam ostala bez posla. Srce mi je slomljeno. Najviše sam voljela osobu koja me uništila. Nije mi čak ni pružio nikakvu finansijsku pomoć sve do nedavno kada mi je dao određeni iznos kako bih o svemu ćutala i kako na bilo koji način ne bih urgozila njegovu karijeru – rekla je Žakelin. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending