Pratite nas

Poznati

Skandal o kojem se malo pričalo: KAKO SU SILVANI ARMENULIĆ „ZABRANILI“ KONCERT U ZAGREBU?

Published

on

U zadnje vrijeme česte su teme zabrana nastupa narodnjaka u Hrvatskoj. Poznati su slučajevi iz Pule, Splita, Zagreba… Nezadovoljni su statusom narodne muzike u Hrvatskoj čak i pjevači koji tamo žive i rade (Duško Kuliš, Mate Bulić, Vera Svoboda….)

I u bivšoj Jugoslaiji narodnjaci su se teško probijali do programa tadašnje RTV Zagreb ili lokalnih radio stanica. Mogli su se povremeno čuti Toma Zdravković, Himzo Polovina, Silvana Armenulić, a kasnije Hanka Paldum, Miroslav Ilić, Meho Puzić…

Na tadašnjoj RTV Zagreb teško su mogli nastupati i izvođači tadašnjeg „Jugotona“, jedne od najjačih diskografskih kuća, poput Tozovca, Kalezića, Konjevića… Bili su dozvoljeni samo koktel koncerti, na kojima su zajednički nastupale zvijezde narodne i zabavne muzike.

Jedan slučaj iz 1975. godine umalo nije izrodio veliki skandal, ali je nečijim migom sve utaškano. Naime, u novosagrađenoj reprezentativnoj koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu zakazan je solistički koncert legendarne Silvane Armenulić, tada jedne od najvećih zvijezda. Njeni gosti su bili orkestar Ljubiše Pavkovića, Tozovac, Usnija Redžepova, Meho Puzić, Zoran Kalezić, Cune i sestra joj Mirjana Bajratarević.

Nekoliko dana prije koncerta bila su rasprodata sva sjedeća mjesta (oko dvije hiljade) te još toliko karata za stajanje.

Bio je to prvi koncert jedne zvijezde narodne muzike u ovoj kultnoj koncertnoj dvorani, koja se smatrala prestižnom u Jugoslaviji. Inače, otvorena je 29. decembra 1973. godine, a tada je nastupala Zagrebačka filharmonija.

Šok će uslijediti na generalnoj probi. Iako su bili obavezni ugovorom da obezbijede posebno ozvučenje, organizatori – dvorana “Vatroslav Lisinski” nisu ispoštovali ugovornu odredbu. Na razglas se čekalo skoro dva sata, a kako se izgubio svaki trag direktoru dvorane, bilo je jasno da su Silvana i njeni gosti prevareni, te da je nekome zasmetao koncert narodnjaka u „Vatroslavom Lisinskom“.

„Svima nam je to teško palo. Silvana je plakala. Vilo joj je žao publike – pričao je Zoran Kalezić.

A Ljubiša Pavković, harmonikaš i šef orkestra koji je pratio Silvanu se sjeća tog trenutka i ispričao je kako je Silvana ispoštovala svakog učesnika.

„Bez obzira što je propao koncert, ona je svakom isplatila honorar. Svi smo odbijali da uzmemo honorar, ali ona je insistirala da nam se isplate dogovoreni iznosi. Silvana je bila veliki profesionalac – kazuje Pavković. (Naj portal)

Poznati

Prošlu godinu pauzirao iz opravdanih razloga: ČOVJEK OD MERAKA RASTURIO NOVOM PJESMOM

Published

on

Još uvijek nadam se i nikom nedam da mi uzme to, jednom će doći suđena meni da od kuće napravi mi dom – u prvoj strofi pjeva Kemal Hasić u njegovoj novoj pjesmi, koja već na prvo slušanje sluti da će biti ovogodišnji hit.

U Hasićevom provjerenom stilu, na koji nas navikao decenijama unazad, pjesma budi poriv za dobar provod i provjerenu atmosferu koja karakteriše ovog pjevača kojeg s pravom nazivaju ‘čovjek od meraka’.

Pjesma ‘Nema dana moja draga’ nastala je u saradnji sa Elvisom Bećarom, autorom muzike i aranžmana.

Foto: Hayat

– Ovo je Elvisovo prvo muzičko ostvarenje i jako sam sretan što je baš mene odabrao da otpjevam ovu pjesmu. Volio bih da ova pjesma naiđe na pozitivne kritike, koliko zbog mene, još mnogo više zbog Elvisa. On je idejni tvorac i krivac za sve u ovoj pjesmi – kazao je Hasić.

Tekst pjesme govori o neostvarenoj ljubavi i nadi koja blijedi, želji jednog muškarca da i u javi i u snovima vidi svoju dragu i uz nju ostvari dom. Napisao ga je književnik Nijaz Turković.

2023. Hasić nije snimao iz opravdanih razloga, no obećao je sebi i već počeo sa realizacijom da će 2024. biti izuzetno plodonosna, jer osim pjesme ‘Nema dana moja draga’ uskoro će publici pokloniti još jednu fantastičnu pjesmu autora Dilvada Felića Dade, koja govori o Sarajevu i nosi posebne emocije.

– Bit ću vrijedan ove godine, imam dosta toga ponuditi čak i kao autor – dodao je Hasić koji osim snimanja bilježi i veliki interes za nastupima, kako u BiH, tako i regionu i svijetu.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending