Pratite nas

Razglednice

Sklopite oči i zamislite: ODMOR NA DIJAMANTNOJ PLAŽI, KAŽU NAJLJEPŠOJ NA SVIJETU!

Published

on

Kako je objavio Journeyera, jedna posebna plaza u Indoneziji je otvoprena za goste. Nazvana je “Dijamantna plaza”, a nalazi se na ostrvu Nusa Penida, koje je smješteno jugoistočno od popularne turističke destinacije na indonezijskom ostrvu Bali.

Sa visokih stijena mogli ste samo gledati Dijamantnu plažu, jer se zbog konfiguracije terena nije moglo spustiti do nje. Ali, lokalno stanovništvo je isklesalo stepenice i sada turisti mogu uživati u kupanju na najljepšoj plaži svijeta

Plaža je otvorena za javnost, a do nje vam treba samo nekoliko minuta spuštanja po stepenicama. Pritom možete uživati u nesvakidašnjem prirodnom ambijentu i prizorima koji će vas ostaviti bez daha.
Tokom boravka na ostrvu možete posuditi moped ili se pridružiti turi iz Balija koja vam omogućuje da birate plaže i odredišta koja želite posjetiti.

Dijamantna plaža je smještena između još dvije atrakcije na ostrvu, plaži Atuh i vidikovca Hiljadu ostrva, a možete ih sve obići u jednome danu jer su vrlo blizu, na istočnom dijelu ostrva i treba vam samo dvije minute vožnje između njih. Idealno je da vidikovac ostavite za kraj posjete kako biste mogli uživati u zalasku sunca.

S vrha stepenica se pruža nevjerovatan prizor, a kako se spuštate, pejzaž je sve ljepši. Lokalni stanovnici prošle godine su u stijeni isklesali stepenice, pa vam na pojedinim mjestima veliko kamenje strši iznad glave.

E samo još da su nam puni novčanici i da nema korone. Zato zatvorite oči, odletite bar u mašti na trenutak u ovaj raj!

Razglednice

Mostarske razglednice: ZNATE LI DA JE KRIVA ĆUPRIJA BILA PRETEČA STAROM MOSTU?

Published

on

Svaka priča o Mostaru prvo asocira na Stari most, a onda na “Velež”, Eminu…, najpoznatije simbole bisera sa Neretve. Međutim, malo ko zna priču od maloj ćupriji iznad Starog mosta, poznatijoj kao Kriva ćuprija. .

Kriva Ćuprija je, zapravo, najstariji jednokrilni kameni most u Mostaru. Sagrađen je u vrijeme osmanske vlasti, 1558 godine, a sagradio ga je arhitekta Ceyvan Ketoda. Visok je 4,15 metara a širok 8,42 metra. Do njega se može doći kamenim stepenicama a od Starog mosta udaljen je 30-tak metara zapadno. Originalni kamen od kojeg je prvobitno sagrađen, uništen je u poplavi 2001 godine ali nedugo zatim, pod UNESCO-vom zaštitom je ponovno sagrađen.

Za vrijeme osmanske vladavine preko ovog mosta se odvijao jako gust saobraćaj jer je most predstavljao jedini povezni objekat za prelaz preko Radobolje u njenom donjem toku. Sve do uspostavljanja željeznice u Mostaru 1884 godine, ovaj se most nalazio na glavnom drumu koji je vodio od juga prema sjeveru i obratno. Kasnijom izgradnjom brojnih željezničkih mostova Kriva Ćuprija je izgubila tovarni ali i pješački saobraćaj.

Kriva ćuprija je izgrađena na tradicionalan način. Spoj je ručno klesanog Tenelija kamena i maltera, a ograde su napravljene od krečnjaka. Preživjela je i posljednji rat, ali ne i poplavu nekoliko godina nakon njega. U zimskim poplavama, 31. 12. 1999. godine, Kriva ćuprija se srušila. Što je rat započeo poplave su dovršile. Postoje predaje da je prema njegovom planu sagrađen Stari most. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending