Pratite nas

Kućni ljubimci

Skulpture koje slamaju srce: PRIČA O DJEČAKU KOJI SE SMRZNUO ZAJEDNO SA PSOM

Published

on

Ove skulpture podsjećaku čovječanstvo na dvije isinite, ali i bolne priče koje kazuju o prijateljstvu čovjeka i psa, a možda bolje kazati psa i čovjeka.

Hačiko

U Tokiju se nalazi velika skluptura psa Hačiko. Za mnoge to je obična skluptura psa, ali za one koji znaju priču koja se krije iza ove sklupture, ona predstavlja nešto mnogo više.

Hačika je usvojio univerzitetski profesor Ueno. Hačiko je svaki dan čekao svog gospodara da se vrati sa posla. To je trajalo godinama dok jednog dana profesor nije umro na poslu zbog cerebralne hemoragije. Nesvjestan činjenice da njegov gospodar više neće doći, Hačiko ga je čekao svaki dan, tokom 9 godina na istom mjestu, sve do smrti. Njegov pepeo je pokopan pored Uenovog groba.

Nelo i Patrase

Neposredno ispred katedrale Naše Gospe od Antvepena u Belgiji, nalazi se masivan kip dječaka koji spava sa svojim kućnim ljubimcem pod pokrivačem od kamena. Na prvi pogled statua djeluje “slatko”, ali priča iza nje nije nimalo romantična i lijepa. Skluptura Nela i njeogovog psa Patresa, junak je čuvene priče iz 19 vijeka. U svom životu Nelo se suočio sa ogromnim teškoćama, borio se sa siromaštvom i glađu, a na kraju je izgubio život kada se na smrt smrzao držeći u naručju najboljeg prijatelja. (Naj portal)

Kućni ljubimci

Vlasnik je odglumio da je mrtav: Pogledajte kako su reagovale mačke, a kako pas (Video)

Published

on

Oni koji dom dijele sa psima i mačkama najjasnije mogu vidjeti razliku među njima. Dok mačke bije glas da im nije stalo do ljudi, psi su poznati kao odani stvorovi. Jasno, nije istina uvijek takva: mnoge mačke mare za svoje ljude, samo to ne pokazuju na isti način kao i psi, dok ima pasa koji se neće pretjerano uznemiriti kad im se vlasnik uplaši.

Jedan je muškarac odlučio na zabavan način još jednom pokazati razliku između ovih životinja. U ruci je nosio zdjelu s hranom kad se naglo srušio i umirio.

Mačke su odmah došle do njega i počele jesti hranu, a nisu se libile malo mu gurnuti prste kako bi se dočepale keksića koji se sakrio ispod njih. Nijedna mačka nije posvetila pažnju činjenici da se njihov čovjek nalazi u neobičnom položaju niti je odlučila istražiti što se događa.

Pas je, s druge strane, posve ignorisao keksiće koji su se prosuli po podu. Njega je zanimalo šta se događa s voljenim mu vlasnikom i je li dobro.

Jasno, obje vrste životinja imaju vrhunski sluh i jasno čuju da on diše, ačo pas je svejedno odlučio da provjeri da li je sve u redu. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending