Pratite nas

Naj recepti

Sočan i ukusan specijalitet: ZAPEČENA PALENTA SA SIROM I PARADAIZ SOSOM (RECEPT):

Published

on

Ko može odolJeti njegovom toplom i mekanom sastavu i odličnom ukusu?

POTREBNI SASTOJCI: 2 šolje palenta, 1 kašičica putera. 6 šolja vode, 1 crni luk, 3 čehne bijelog luka, 2 – 3 šolje paradaiz sosa, so (po ukusu)biber (po ukusu), rendani trapist (2 – 3 šolje) maslinovo ulje (po potrebi)

Stavite vodu da proključa i sipajte malo soli, puter i palentu. Kuhajte dok se palenta ne zgusne. Sipajte u pleh namazan puterom i ravnomjerno poravnjajte da bude najmanje jedan centimetar debljine i ostavite da se ohladi.

Za to vrijeme na maslinovom ulju izdinstajte luk da omekša i blago porumeni i dodajte paradajz sos, pa krčkajte još oko pet minuta. Dodajte biber i malo soli.
Ohlađenu palentu režite na kocke, redajte u predhodno namašćenu tepsiju.

Prelijte pola paradajz sosa i pospite sa pola sira. Opet redajte kocke palente i pospite ostatak paradajz sosa i sira i stavite otkriveno u rerni da se peče. Pecite 25–30 minuta, da se uhvati rumena korica i sir istopi. (Naj portal)

Naj recepti

Hrskav odozgo, a unutra mekan i pun fila: TIKVENJAK (Recept)

Published

on

Izuzetno ukusna poslastica, koju ćete poželjeti češće da imate na svojoj trpezi.

POTREBNI SASTOJCI: 500 gr gotove kore za pitu, 700 gr rendane bijele tikve, 400 gr šećera, 4 kesice vanillin šećera, 200 ml tople vode, 150 ml ulja, šećer u prahu (po ukusu)

Razdvojiti kore za rolate. Po 4 kore za jedan rolat. Pomiješati toplu vodu i ulje. Staviti prvu koru, pa premazati uljem i vodom. Inače, moguće je da ćete dobiti 4 rolata.

Preko staviti drugu koru. Posipati rendanom tikvom, posuti sa 4-5 kašike šećera i posipati malo vanil šećera (za svaki rolat po jedna kesica vanil šećera). Ponoviti postupak sa trećom i četvrtom korom.

Umotati rolat. Ponoviti postupak sa preostalim korama. Rolate redati u pleh na pek papiru. Premazati rastvorom vode i ulja. Peći na 250 C oko 30 minuta. Rolate prohladiti. Po ukusu posipati prah šećera prije služenja. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending