Pratite nas

Naj recepti

Sočni desert: PREVRNUTI KOLAČ SA ŠLJIVAMA (RECEPT)

Published

on

Ako ste ljubitelj poslastica koje u sebi sadrže voće, sada je idealno da isprobate najrazličitije ukuse. Ovo je jednostavan, lagan i sočan kolač kojeg, osim sa šljivama možete pripremiti i sa drugim, mekanim sezonskim voćem.

POTREBNI SASTOJCI: 200 g brašna, 150 g + 2 kašike šećera, kesica praška za pecivo, 60 ml ulja, 200 ml mlijeka, 2 jaja, 20 g putera, cimet po želji, šljive, jabuke ili kajsije

Pomiješajte brašno, šećer i prašak za pecivo. Dodajte ulje i zagrijano mlijeko. Dobro promiješajte da nema grudvica. Dodajte i jaja pa umiješajte kašikom.

U kalup na dno stavite puter isječen na kockice, pospite šećerom i cimetom pa preko poredajte polovine šljiva (koje ste prethodno oprali i izvadili koštice) sa otvorima za košticu ka dnu kalupa. Naravno, možete koristit voće po izboru, princip je isti.

Kada ste prekrili dno kalupa sipajte tijesto i pecite na 180 stepeni 40 minuta. Kada je pečen kolač servirajte okrenut naopako, tako da voće bude gore. (Naj portal)

Naj recepti

Ukusno jelo: PAPRIKE SA KROMPIROM (Recept)

Published

on

Još uvijek ima svježih paprika. Da li su prave ili krive, nije bitno. Najvažnije je da su svježe i zdrave. Za pripremu ovog jela možete koristiti paprike bilo koje boje.

POTREBNI SASTOJCI: 5 srednjih paprika, 1 glavica crnog luka, 1 mrkva, 4 veća krompira, 3-4 kašike ulja, 1 kašičica morske soli, 2-3 prstohvata bibera

Crni luk, sitno isjeckan, pržiti na srednjoj tmperaturi dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Dodati rendani krompir i mrkvu.

Dinstati na nižoj temperaturi dok krompir ne postane staklast. Začiniti.

Paprike isjeći na pola, očistiti i puniti smjesom od krompira. Redati ih u blago nauljen pleh. Po krompiru možete poređati komade paprika.

Peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata. Prilikom služenja, paprike možete dekorisati peršunovim listom ili rukolom.Možete im dodati malo pavlake ili sira. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending