Pratite nas

Poznati

Spomenar: PREPOZNAJETE LI KEMICU I GORDANU?

Published

on

Možete li prepoznati zvijezde bosanskohercegovačke muzičke i plesne scene na fotografiji?

RIječ je o legendarnom Kemalu Montenu i Gordani Magaš. Kemal je muzičku karijeru počeo u drugoj polovini 1960-ih godina nastupom na festivalu “Vaš šlager sezone” s vlastitom pjesmom “Lidija”. Tom festivalu ostao je trajno vjeran, tu su i nastale neke od Keminih najpoznatijih pjesama posvećenih BiH i Sarajevu, poput pjesama “Zemljo moja” i “Sarajevo ljubavi moja”.

Kemal je bio nepopravljivi romantičar koji je u svojim pjesmama originalno objedinio elemente sevdalinke i italijanske kancone. Volio je festivale pa je rado godinama nastupao i na Splitskom festivalu, Opatijskom festivalu te Zagrebfestu.

Izdao je 14 albuma, ali i veliki broj pojedinačnih hitova. Bio je poznat i po brojnim duetima. Za svoj doprinos gradu Sarajevu dobio je i prestižnu Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva. Nažalost, napustio nas je 2015. godine.

Gordana Magaš je 1953. godine postala članica Baleta Pionirskog pozorišta. Ansamblu Narodnog pozorišta Sarajevo pridružila se 1966. godine. Ostvarila je značajne uloge u baletima “Licitarsko srce”, “Žizela”, “Ofelija”, “Labudovo jezero” i mnogim drugim.

Ona se smatra začetnicom modernog plesa u Bosni i Hercegovini te je sa svojom plesnom grupom smišljala koreografije za televizijske kuće u Sarajevu, Beogradu, Zagrebu i Podgorici.

Bila je i koreografkinja za izbor Miss Jugoslavije. Učestvovala je u snimanju brojnih spotova, serija, emisija i filmovima. Predaje ples na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. (Naj portal)

Poznati

Prošlu godinu pauzirao iz opravdanih razloga: ČOVJEK OD MERAKA RASTURIO NOVOM PJESMOM

Published

on

Još uvijek nadam se i nikom nedam da mi uzme to, jednom će doći suđena meni da od kuće napravi mi dom – u prvoj strofi pjeva Kemal Hasić u njegovoj novoj pjesmi, koja već na prvo slušanje sluti da će biti ovogodišnji hit.

U Hasićevom provjerenom stilu, na koji nas navikao decenijama unazad, pjesma budi poriv za dobar provod i provjerenu atmosferu koja karakteriše ovog pjevača kojeg s pravom nazivaju ‘čovjek od meraka’.

Pjesma ‘Nema dana moja draga’ nastala je u saradnji sa Elvisom Bećarom, autorom muzike i aranžmana.

Foto: Hayat

– Ovo je Elvisovo prvo muzičko ostvarenje i jako sam sretan što je baš mene odabrao da otpjevam ovu pjesmu. Volio bih da ova pjesma naiđe na pozitivne kritike, koliko zbog mene, još mnogo više zbog Elvisa. On je idejni tvorac i krivac za sve u ovoj pjesmi – kazao je Hasić.

Tekst pjesme govori o neostvarenoj ljubavi i nadi koja blijedi, želji jednog muškarca da i u javi i u snovima vidi svoju dragu i uz nju ostvari dom. Napisao ga je književnik Nijaz Turković.

2023. Hasić nije snimao iz opravdanih razloga, no obećao je sebi i već počeo sa realizacijom da će 2024. biti izuzetno plodonosna, jer osim pjesme ‘Nema dana moja draga’ uskoro će publici pokloniti još jednu fantastičnu pjesmu autora Dilvada Felića Dade, koja govori o Sarajevu i nosi posebne emocije.

– Bit ću vrijedan ove godine, imam dosta toga ponuditi čak i kao autor – dodao je Hasić koji osim snimanja bilježi i veliki interes za nastupima, kako u BiH, tako i regionu i svijetu.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending