Pratite nas

Poznati

Sponzoruša u pjesmi: KOME JE DINO MERLIN POSVETIO HIT “MOJ JE ŽIVOT ŠVICARSKA”

Published

on

Jedan od najvećih kantautora svih vremena na balkanskim prostorima često se spominje kao uspješan plagijator. No, bez obzira na sve, njegove pjesme su veliki hitovi, a koncerti najposjećeniji.

U svom stvaralaštvu Dino Merlin pjeva o Bosni, ljubavi, porodici…. Tako je baladu “Nedostajš” posvetio rahmetli majci. I pjesma “Ja potpuno trijezan umirem” je biografska, a nastala je u Njemačkoj, u vemenima kada je umjetnik bio psihički slomljen.

Međutim, malo je poznato kako je nastala pjesma “Moj je život Šicarska”. Ebo u čemu se radi:

Kantautor je kao mlad momak, u Sarajevu zavolio djevojku koja je bila sponzoruša. Kako je Dino tada bio jako siromašan, ona ga je ostavila i otišla u Švajcarku sa drugim, bogatim momkom. Kada se vratila u Sarajevo, Merlin se već proslavio i tada joj je prvi put otpjevao ovu pjesmu. (Naj portal)

Poznati

Svađa zbog hita: “To nije sa, sa”: AMELA ZORICI PORUČILA DA DRUGI PUT SNIMI I NJENO PUŠTANJE VJETRA

Published

on

Bila je 1984. godina; na estradnoj sceni ondašnje Jugoslavije vladali su Miroslav, Šaban, Hanka, Mitar. Zorica, Marinko… a iz Sarajeva su pristizali dvojica Halida, Šerif Konjević, Duško Kuliš, Ferid Avdić, te Amela Zuković, koja je važila za najtalentovaniju mladu pjevačicu.

Bila su to vemena kada je krenula ekspanzija sarajevskog “Diskotona”, a hit mejker Ibro Mangafić je komponovao sve hit do hita za novu saajevsku pjevačku elitu. Tako je komponovao i pjesmu “To nije sa, sa” za Amelu Zuković, koju je izdao “Diskoton”.

I samo što je pjesma počela da Ameli otvara vrata uspjeha, snimila je Zorica Brunclik pod naslovom “Ovo je pesma o momku mom”. Preko noći je zasjenila mlađanu Amelu, a Mangafić je zadovoljno trljao ruke kao kompozitor, jer nije mala stvar da njegove pjesme snima velika zvijezda poput Brunclikove.

Tada mlada Amela nije krila ogorčenje Zoricinim postupkom. Kako je bila sarajevski mangup u suknjici, javno joj je u medijima poručila:

“Zorice, bolje sam otpjevala od tebe “To nije sa, sa”, ali ti si popularnija, pa je tvoja izvedba slušanija. Drugi put, snimi i moje puštanje vjetra. Ne vjerujem da ćeš i to znati otpjevati kako treba – poručila je Amela.
Ova poruka se godinama prepričavala po estradnim kuloarima kao jedan od Amelinih bisera i sarajevskih mangupluka, na koje Zorica nikada nije regovala. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending