Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Spriječite ozbiljne zdravstvene probleme: DJELOTVORNI MELEMI ZA JETRU I ŽUČ

Published

on

Jetra i žučna kesa su 2 organa koja učestvuju u formiranju žuči. Žuč je sok za varenje koji pomaže u emulgovanju masti u tijelu i, kao rezultat, pomaže varenje i procese detoksikacije. Dobar protok žuči je neophodan za optimalno varenje i opšte zdravlje.

Kada nešto ometa dobar protok žuči, mogu se pojaviti različiti problemi, to može dovesti do raznih problema sa varenjem, uključujući lošu apsorpciju hranljivih materija, prekomjerni rast štetnih crijevnih bakterija, zapaljenje crijeva i sindroma propuštanja crijeva. Pravilan protok žuči reguliše mnoge važne procese u tijelu. Ako je ono otežano iz bilo kog razloga, može doći do brojnih komplikacija, uključujući: dobijanje na težini, emocionalna nestabilnost, loša probava

Promjena ishrane i korišćenje suplemenata za poboljšanje funkcije jetre i žučne kese umnogome može poboljšali protok žuči i spriječili ove neželjene nuspojave. Jedan od najboljih načina da osnažite svoju jetru i žučnu kesu je korištenje biljaka i prirodnih proizvoda.

Jabukovo sirće
Jabukovo sirće ima antiinflamatorno, antibakterijsko i antivirusno djejstvo. Obično se koristi za bol u žučnoj kesi. Može biti od koristi za varenje, jetru, nivo šećera u krvi i holesterola. Možete napraviti napitak koji je dobar za jetru i žučnu kesu tako što ćete dodati 1 kašiku jabukovog sirćeta u 250 ml čiste vode.

Artičoka
Artičoka se obično klasifikuje kao povrće. Međutim, to je zapravo cvijetni pupoljak. Vijekovima se koristi širom Evrope za liječenje lošeg varenja. Artičoke imaju veoma malo kalorija, ali su bogate vlaknima i hranljivim materijama, uključujući magnezijum, kalijum, folnu kiselinu i vitamin C. One mogu pomoći u povećanju proizvodnje žuči i podržavaju funkciju jetre i žučne kese. Artičoke su takođe ukusno predjelo, te se mogu poslužiti pržene ili kuhane na pari kao prilog ili sos.

Limun i limeta
Limun i limeta su neverovatno korisni. Imaju nizak glikemijski indeks, puni su vitamina C i mogu pomoći u balansiranju pH nivoa. Limunov sok može podstaći proizvodnju žuči i želudačne kiseline. Sok od limuna ili limete je odličan jer koji podstiče lučenje žuči. Možete ih koristiti na različite načine. Dan započeti velikom čašom tople vode sa limunom kako biste podstakli hidrataciju, ubrzali metabolizam i podržali varenje, jetru i žučnu kesu. Dodajte sok od limuna ili limete u zelene sokove i smutije, biljne čajeve, supe i druga jela.

Peršun
Peršun je mnogo više od zelenog ukrasa. Pun je antioksidanata, flavonoida, minerala i vitamina. Peršun ima nevjerovatna svojstva detoksikacije jetre. Pomaže u stimulisanju lučenja žuči, uklanja teške metale i druge toksine iz tijela. Pored toga što se koristi kao ukras na jelima, može se dodati u salate ili zelene sokove. Takođe probajte i umirujući čaj od peršuna. U manjoj šerpi prokuhajte 1 šolju vode, pa dodajte pola šolje sjeckanog svježeg peršuna ili 2 kašike suhog peršuna i ostavite da odstoji 5-10 minuta.

Krastavac
Krastavac je skladište fitonutrijenata i elektrolita. Podržava varenje i jetru i sastavni je dio dijete za detoksikaciju jetre, žučne kese ili bubrega. Krastavac je idealno povrće za užinu. Možete ga umočiti u humus ili gvakamole. Dodajte ga u zelene sokove i salate.

Celer
Celer je još jedno hidratantno povrće bogato vlaknima. Pun je antioksidansima i mikronutrijentima kao što su magnezijum, kalcijum, kalijum, fosfor, folna kiselina, folna kiselina, vitamin A i vitamin K. Celer može pomoći u smanjenju upale u tijelu, kao i kod brojnih zdravstvenih problema, uključujući refluks kiseline, čireve i varenje. On pomaže u poboljšanju funkcije enzima jetre i opšteg zdravlja jetre. Dodajte ga u salate i zelene sokove. Probajte i sok od celera.

Nana
Nana je moćna superhrana koja stimuliše probavni sistem. Djeluje kao prirodni relaksant. Možete dodati mentu u salate, sosove i jela. Možete napraviti čaj od mente ili vodu sa limunom i mentom.

Korijander
Korijander se koristi za aromatiziranje jela u južnoj Evropi, sjevernoj Africi i zapadnoj Aziji hiljadama godina. Ovo je klasična karminativna gorka biljka koja pomaže u proizvodnji probavnih sokova i stabilizaciji nivoa šećera u krvi. Savršeno čisti tijelo i uklanja toksine, bogat je polifenolima i drugim hranljivim materijama. Štiti jetru od toksina i sprječava oštećenje jetre. Možete ga dodati u salate, salsu ili guacamole.

Rotkvica
Rotkvice su divno povrće koje se može naći tokom cijele godine. Izvor antioksidanata i vlakana, pomaže u čišćenju jetre, poboljšava zdravlje jetre i stimuliše sintezu žuči. Rotkvice su odličan dodatak svakoj salati ili ukusna, hrskava užina.

Mliječni čičak
Mliječni čičak je bodljikava biljka sa bijelim venama i ljubičastim cvjetovima. On štiti brojne membrane ćelija jetre i usporava brzinu kojom se toksini apsorbuju u jetru. Istraživanja su pokazala da može koristiti osobama sa cirozom jetre i hepatitisom C i B. Mliječni čičak se najčešće koristi kao dodatak ishrani.

Maslačak
Maslačak je dobro poznata „trava“, besplatna namirnica koja raste skoro svuda. Zelenilo maslačka poboljšava pokretljivost želuca, odličan je diuretik i poboljšava varenje. Ima antiinflamatorni efekat. Poboljšava funkciju jetre. Listovi maslačka mogu se jesti sirovi i predstavljaju dobar dodatak svakoj mješavini zelene salate.

Kurkuma
Kurkuma je jedna od najmoćnijih antiinflamatornih biljaka i koristi se u indijskoj i kineskoj medicini hiljadama godina. Jedna od najranijih dokumentovanih upotreba i prednosti kurkume datira iz 250. godine prije nove ere kada se koristila za ublažavanje negativnih efekata trovanja. Ova biljka stekla popularnost u posljednjih 30 godina u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama kao dodatak hrani i ukusan začin. Kurkuma ima nevjerovatnu sposobnost da smanji upalu i bori se protiv bakterija, virusa i drugih patogena. Odličan je za probleme sa varenjem i može podržati funkciju jetre i žučne kese. Kurkuma je popularan sastojak u indijskoj kuhinji i jelima od karija. Možete ga koristiti u svojim azijskim jelima. Dodajte ga u salate, smutije, supe i sosove. Možete svakodnevno uzimati dodatke kurkume da biste podržali jetru i žučnu kesu.

Đumbir
Đumbir je moćna antiinflamatorna biljka. To je blizak rođak kurkume. Đumbir se u Indiji i Kini koristi zbog svojih ljekovitih svojstava i kao začin već 5.000 godina. Aktivno hemijsko jedinjenje u đumbiru, gingerol, pomoći će u smanjenju upale u tijelu. Posebno je koristan kod upale debelog crijeva i problema sa varenjem. Možete popiti šolju čaja od đumbira da biste smirili stomak, ili ga možete koristiti i kao dodatak.

Kiseli kupus
Pomaže u ravnoteži crijevne flore. Podržava jetru i žučnu kesu i pomaže u sprječavanju sindroma propuštanja crijeva. Možete ga sami kuhati.

Aktivni ugalj
Aktivni ugalj je jedno od najstarijih sredstava za detoksikaciju na svijetu, datira preko 3000 godina i koristi se u kineskoj i zapadnoj medicini. To je fantastičan apsorbent koji vezuje i uklanja toksičnu žuč i toksične supstance. Koristite ga ako ste jeli hranu sumnjivog kvaliteta ili pili alkohol. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

ZA ZDRAVIJE BUBREGE: Svako jutro pijte šoljicu napitka od peršuna RECEPT)

Published

on

Bubrezi dnevno profiltriraju oko 200 litara krvi, a sve kako bi iz nje izbacili toksine koje štete našem tijelu. A kada bubrezi postanu preopterećeni toksinima, može doći do bolesti bubrega i mokraćnog mjehura,

KLJUČNI SASTOJAK ZA ČIŠĆENJE BUBREGA JE PERŠUN
Peršun je mediteranski začin koji se rasprostranio po cijelom svijetu. Zahvaljujući velikim količinama minerala poput kalcijuma, željeza, magnezijuma i fosfora te vitaminima među kojima prednjače vitamin C i A te tiamin i riboflavin peršun se smatra jednim od najjačih antioksidansa.
List peršuna djeluje protivupalno i štiti tijelo od uticaja slobodnih radikala koji su uzročnici raznih bolesti poput ateroskleroze, raka debelog crijeva, dijabetesa i astme.

POTREBNI SASTOJCI: šaka peršunovog lišća i 1 litar vode

Peršun operite pa ga nasjeckajte na veće komade, istresite u lončić pa prelijte vodom. Na srednje jakoj vatri zagrijte vodu do ključanja, smanjite vatru na najslabije i kuhajte još 5 do 10 minuta.

Sklonite s vatre, ostavite da malo odstoji pa ga procijedite i ostavite u frižider. Šoljicu napitka popijte svako jutro.(Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending