Pratite nas

Zdravlje i ljepota

SPRIJEČITE RAZVOJ ALCHAJMERA: Kako ojačati moždane funcije? Kako mozak držati stalno zaposlenim?

Published

on

Živimo u svijetu visoke tehnologije u kome nam različiti gedžeti olakšavaju život – na telefonu tražimo informacije, gledamo slike, razgovaramo, koristimo kalkulator umjesto da računamo sami, kucamo tekst na laptopu, čitamo knjige onlajn… Ali istovremeno u svijetu raste broj bolesti, posebno onih moždanih.

Već nakon 60 godine pamćenje počinje da slabi, kao i zaključivanje, logika, motorika. Ljekari jednoglasno izjavljuju da je to zato što ne tjeramo svoj mozak da radi, jer nam je lakše da odštampamo tekst, riješimo problem onlajn, pošaljemo poruku…Čak je i sve više hobija vezano za internet.
Jedan od načina da spriječite razvoj demencije i Alchajmerove bolesti jeste da svakog dana pišete rukom!

Trening pamćenja
Osim što uključuje koordinaciju pokreta, angažuje čulo vida, pisanje je i svojevrsna vježba za mozak jer angažuje sve moždane funkcije. Morate da pratite tok svojih misli, da se sjetite određenih činjenica, podataka, da sklapate rečenice, da reprodukujete slova, mislite o gramatici i pravopisu…Toga nema kada kucate na tastaturi, sistem može sam da vam automatski ispravlja greške.

Oslobađa stresa
Kada pišete na papiru, vi iznova proživljavate emocije. Zbog toga psiholozi savjetuju pisanje o svojim iskustvima kako biste se oslobodili psiho-emocionalnog stresa. Najbolji način je vođenje dnevnika ciljeva i događaja. Tako ćete pisati i osloboditi se stresa.

Utiče na razvoj motoričkih vještina
Kada radite rukama, uključujući pisanje, hemisfere su u interakciji, a više mentalne funkcije se bolje razvijaju. Zbog toga je pisanje odlična prevencija Alchajmerove bolesti, posebno za one koji ne znaju da šiju, pletu ili se bave nekim drugim ručnim radom.

Aktivira maštu
Kada pišemo rukom, desna hemisfera se više uključuje, a ona je odgovorna za umjetničku percepciju, emocije, a ne za logiku, kao lijeva. Probajte da napišete pismo voljenoj osobi- jedno na računaru, a drugo pisano rukom. Vidjećete kako će i sam ton pisma biti drugačiji, kroz pisanje rukom ćete više ispoljiti svoje emocije.

Intelektualni razvoj
Kada lekari sprovode psihodijagnostički pregled, oni posmatraju ne samo kako osoba izgleda, već i provjeravaju usmeni i pismeni govor. Obično se daje upitnik za popunjavanje rukom, što pomaže u otklanjanju brojnih mentalnih poremećaja.Da biste napisali jednostavnu frazu, morate čuti riječ, razlikovati zvukove, zapamtiti slike slova, prekodirati ih u pokret ruke…

Popravlja govor
Pisanje nije samo motorički čin. Naučnici su sproveli studiju i otkrili da pisanje ne utiče samo na percepciju, već i na usmeni govor. Što više čovjek piše, lakše mu je da pravilno formira svoje misli i izrazi ih. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

URINARNE INFEKCIJE: Čaj od kukuruzne svile preporodiće vaš organizam (Recept)

Published

on

Ako ste nekada pokušavali da očistite klip kukuruza sigurno ste primijetili niti koje vam stalno smetaju. To je kukuruzna svila koju nikako ne treba bacati jer je bogata proteinima, manganom, kalijumom, biljnim vlaknima…

Upravo ovaj čaj jedan je od najjačih prirodnih diuretika koji če vaš organizam očistiti od bakterija, pomoći će vam u izlučivanju mokraće, ali će i biti od pomoći kod upale bešike, ali i kod kamena u bubregu i kod urinarnih infekcija.

Dobar je zato što takođe ubrzava cirkulaciju, pomaže kod mršavljenja, smanjuje skupljanje vode u zglobovima, a takođe pomaže i kod predmenstrualnoh bolova. Pored ovih blagodeti on je dobar i za detoksikaciju čime olakšava rad jetre, a takođe je dobar i za smanjene bolova u zglobovima, nastalih usljed reumatskih bolesti.

Ako ste se pitali gdje možete da nabavite ovaj čaj odgovor je vrlo jednostavan. Možete ga nabaviti u obližnjoj zdravoj hrani.

Priprema:
Potrebno je da jednu kašičicu ovog čaja sipate u šolju koju ćete zatim preliti toplom vodom, a nakon toga ostaviti čaj da odstoji nekoliko minuta. Zatim ga procijedite i pijte jednom dnevno, a najviše 3 puta tokom dana. Ne preporučuje se da pijete ovaj čaj pred spavanje. Takođe, nemojte koristiti zaslađivače. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending