Pratite nas

Zanimljivosti

Sretan Međunarodni dan zagrljaja: Ovo je 5 razlog zašto bismo se trebali grliti češće

Published

on

Pet do šest zagrljaja dnevno učinit će vaš život ljepšim i produžit će ga, tvrde psiholozi, a do istog je zaključka stigao i američki svećenik Kevin Zaborney još 1982. koji je današnji dan proglasio Međunarodnim danom zagrljaja!

Pored toga što čine da se osjećamo zaštićeno i voljeno, zagrljaji mogu da učine mnogo toga za ljudsko tijelo! Na Svjetski dan zagrljaja, prisjećamo se nekih zanimljivih činjenica o njima.

Čin grljenja nije samo osjećaj na koži – dok se grlimo, oslobađa se oksitocin, „hormon ljubavi“ zahvaljujući kojem se osjećamo bolje. Naučno su dokazana brojna pozitivna dejstva ovog hormona neurohipofize, a među njima su brže trežnjenje, ublažavanje bolova (nerijetko se daje životinjama kako bi im se olakšao porođaj), mršavljenje, piše National Geographic.

“Oksitocin je neuropeptid, što znači da stvara osjećanja privrženosti, povjerenja i povezivanja”, istile Mat Hartenstein, psiholog Univerziteta “Depo” u Greencastleu.

Što više zagrljaja ― to je niži pritisak
Ne samo da će zagrljaji učiniti da se osjećate srećnije već su korisni za zdravlje. Tokom zagrljaja i kontakta druge osobe s kožom, aktiviraju se receptori poznati kao Pacinijeva telašca, koja šalju mozgu informacije o bilo kakvom pritisku, bolu ili promjeni temperature. Međutim, ona čine još nešto: šalju signal dijelu moga koji je, između ostalog, odgovoran za snižavanje krvnog pritiska.

Zagrljajima se pobjeđuje strah
Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u magazinu Psychological Science pokazali su da zagrljaji i dodiri uopšte smanjuju ljudsku brigu o sopstvenoj smrtnosti. Utvrđeno je da zagrljaj – makar to bio i samo kontakt s predmetom (kao kad djeca grle plišanog medu) – pomaže da se izborimo s egzistencijalnim strahovima.

Kako život prolazi, zagrljaji su sve važniji
Grljenje i fizički kontakt dobijaju na važnosti s godinama, pokazalo je istraživanje Državnog univerziteta u Ohiu. I nekim ranijim studijama dokazano je da se osjećaj usamljenosti u starosti povećava, što za posljedicu ima povišen stres i nepovoljan efekat na zdravlje.

Veoma je važno grliti djecu
Ako želimo da uradimo nešto za buduće generacije, potrebno je da grlimo mališane od najranijeg djetinjstva, pokazalo je istraživanje Univerziteta Emory.

Naučnici ove ustanove su analizirali vezu između dodira i smanjenja stresa na početku života prateći njene efekte na pacove. Otkriveno je da su se osobe koje su grljene u djetinjstvu kao odrasle osobe lakše borile protiv stresa u odraslom dobu, a naučnici smatraju da se isto može reći i o ljudskim bićima. (Naj portal)

Zanimljivosti

Penzioner mangup: 34 GODINE LAGAO DA JE SLIJEP I PRIMAO INVALIDSKU PENZIJU

Published

on

Muškarac iz okoline Torina, koji ima 84 godine, uhvaćen je u neviđenoj prevari kad je policija otkrila da se sam kreće ulicom bez pomagala za slijepe i da čita pogrebne plakate, ali i podiže novac sa bankomata.

Istraga je počela prije nekoliko mjeseci nakon prijave o lažnoj slijepoj osobi. Policija je počela da ga prati što je na kraju dovelo do toga da ga nedavno prijavi pravosudnim organima zbog krivičnog djela teška prevara protiv države.

Lokalni sud naložio je preventivnu zapljenu 90.000 eura koje je imao na bankovnom računu i stana u Pijemontu. Ako bude proglašen krivim, moraće da vrati sav novac koji je primio tokom 34 godine navodnog invaliditeta.

Na sudu su završila i dva ljekara koji su 2020. godine konstatovali pogoršanje njegovog stanja u pravcu potpunog sljepila. Penzioner je već primao novčanu naknadu jer je bio teško slabovid, a onda je prije četiri godine pregledom utvrđeno da je potpuno slijep.

Isti grad u Torinu bio je poprište sličnog incidenta koji se dogodio prije nekoliko godina kad je drugi penzioner, koji je izgledao potpuno slijep, išao sam u prodavnicu i radio u povrtnjaku gdje je čak vozio i mali kombi. Policija ga je takođe pratila i otkrila da zastaje da čita pogrebne plakate na ulici. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending