Pratite nas

Zanimljivosti

Super trik: KOJIM ČAJEM ZALJEVATI ORHIDEJU DA CVJETA NEPRESTANO?

Published

on

Uzgojiti orhideju zdravih zelenih listova koja neprestano cvjeta jedan je od najvećih izazova svakog ljubitelja ovog raskošnog cvijeta. Osim svjetlosti i prihrane, zalivanje orhideja pretvorilo se u posebnu “nauku”.

Za mnoge kraljica cvijeća, orhideja je posebno osjetljiva biljka. A svaki ljubitelj tog prelijepog cvijeta sigurno ima sopstvene najbolje savjete za uzgoj – neki je drže na direktnom suncu, neki je zalivaju odstajalom vodom koju kasnije izliju iz podmetača, neki joj samo prskaju listove… Ali, istina je da kod nekih vrsta ponekad nema pravila.

Samo voda nije dovoljna

Takođe, mnogima se sigurno dogodilo da su na poklon dobili raskošan primjerak u punom cvatu, koji kad je precvjetao, više nikada nije dobio nove cvjetove.

Za uzgoj takvih orhideja koje pomalo kasne u razvoju postoji jedan trik. Umjesto da je zalijete običnom vodom, kakva god ona bila, učinite to zelenim čajem. Ne morate da kuhate posebnu šoljicu, nego od one koju pijete ostavite na dnu gutljaj koji ćete na kraju dana sipati u orhideju.

Ne pretjerujte s količinom i pripazite da čaj nije prejak – na dan joj dodajte maksimalno dvije kašike i nemojte je zalivati tokom vikenda. Ta tehnika funkcioniše i kod ostalih biljaka koje rastu u kiselijem tlu poput ruža. (Naj portal/ Foto: Shutterstock)

Zanimljivosti

Vic: PUNICE, NISAM NIZAŠTA!

Published

on

Danas će nas nasmijati punica i zet. To je ta čuvena “ljubav”, puna podbadanja. Želimo vam uspješan i nasmijan današnji dan!

Došao zet kod punice i ona počela stavljati jelo na sto, a zet će:

“Nemoj punice svega ti, nisam nizašta stvarno!”

Na to će punica:

“Ma znam ja zete da ti nisi nizašta, al de bar jedi!” (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending