Pratite nas

Sudbine

Tabani im čvrsti kao hrastova kora: MLADENOVIĆI SVE RADE BOSONOGI, NEMAJU RADNE I PARADNE CIPELE

Published

on

Nekome su teške životne okolnosti odredile da bude go i bos, a drvosječa Đorđe Mladenović iz Starog sela kod Velike Plane (Srbija) sam je odlučio da hoda bez obuće, kaže da mu tako najviše prija. Bosonogog ga možete pronaći u šumi kako priprema drva, livadi ili njivi, i mnogi se kunu da su ga samo jednom u životu vidjeli obuvenog, i to kada je za Badnji dan išao po snijegu da traži sveto drvo.

“Najviše se se bavim sečom drva u šumi, ali igram fudbal i vozim kamion, i sve to najlakše mi je kada radim bos. Dogodi se po nekad da se zabode neki trn ili kamičak ali ubrzo ispadne ili ga izvadim, navikao sam tako – kazao je ovaj bosonogi drvosječa za RINU.

Tradicija da hodaju bosi kod Mladenovića se prenosi sa koljena na koljeno. Đorđe nije jedini koji hoda bez obuće i čarapa, već i cijela njegova porodica.

“Sve poslove oko kuće radim bez obuće, tako navikao od djetinjstva. Kada je malo hladnije pete ispucaju ali to nije strašno, sada su već naši tabani kao hrastova kora čvrsti. Pre više od dvadeset godina ubo mi se šljivov trn za koga kažu da je opasan, ali nakon dvije godine taj trn mi je sam ispao i nisam imao nikakve posljedice – rekao je Đorđev otac Živorad.

Mladenovići osim što hodaju bosi po selu, aktivno igraju i veliki fubdal, zanemarujući to što im obuća nije potrebna.

“Teren nam je blizu kuće, kada god se igra fudbal ja im se priključim. Komšija iz susjednog sela ušao je u duel sa mnom udario me u noge. Meni nije bilo ništa, on je povrijedio svoje, mnogi ne vjeruju ali imamo svjedoke – dodao je Đorđe.

Ono što je sigurno da su članovi ove porodice na dobitku, jer za razliku od drugih oni ne troše mnogo novca na radne i paradne cipele, patike i čizme. (Naj portal)

Nastavi čitati

Sudbine

Gejevske muke. JA SAM AMERIKANAC, MOJ DEČKO KINEZ; HOĆEMO LI U BOSNI BITI IZBODENI?

Published

on

Jedno pitanje postavljeno na Redditu privuklo je posljednjih dana veliku pažnju među korisnicima ove društvene mreže.

Naime, gej par koji planira turistički da posjeti Bosnu i Hercegovinu na internetu je zatražio informacije i savjete kako da se ponašaju u ovoj zemlji.

“Da li je sigurno posjetiti Bosnu kao gej par? – glasilo je pitanje korisnika popularnog sajta pred potencijalni dolazak u Bosnu i Hercegovinu, koju je planirao da posjeti sa partnerom.

Kako dalje objašnjava, ne zna previše o Bosni i Hercegovini, pa brine za sigurnost i dodaje da se plaši da neko može i da ih napadne i izbode, ako se sazna da su homoseksualci.

“Ja sam Amerikanac i moj dečko je Kinez i jedno od rijetkih mjesta koje oboje možemo da posjetimo bez viza je Bosna. Sve dok se ne ljubimo ili radimo bilo šta kao par u javnosti, trebalo bi da sve bude ok, je li tako? Hoćemo li ja i moj dečko biti izbodeni ili tako nešto ako posjetimo Bosnu – pitao je on.

Dobili su mnoštvo odgovora ali i savjeta drugih gej parova koji su dolazili u Bosnu i većina njih poručuje isto – da se ne ljube u javnosti.

Samo nemojte da se držati za ruke i ljubite u javnosti – poručuje im dio korisnika Reddita a neki kažu i da niko neće previše obraćati pažnju na njih ili da se spreme na čudne pogleda, ali ne i na nasilje.

U jednom od komentara stoji da u Sarajevu neće imati problema, ali da možda nije pametno da idu po manjim mjestima po Bosni.

Poznajem neke homoseksualce i lezbijke u Bosni. Većina njih su nekako potajno gej. Čak i ako žive u liberalnom okruženju, ne pokazuju otvoreno da su homoseksualci.

Video sam i turistički vlog na Jutjubu jednog gej i lezbijskog američkog para. Svi Bosanci s kojima su razgovarali mislili su da su dva strejt para. To je bilo pomalo smiješno i pokazuje da homoseksualnost zapravo ne postoji u mnogim bosanskim umovima – piše jedan korisnik.

Mogli bi se vratiti sa šljivama – poručio je jedan Bosanac. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending