Pratite nas

Sudbine

Tetka Uma mu bila najbolja profesorica: KAKO JE EMIR ZJAJO POSTAO USPJEŠAN MLINAR U DONJEM VAKUFU

Published

on

Emir Zjajo iz Donjeg Vakufa je zajedno sa suprugom nakon završenog fakulteta i bez mogućnosti da se zaposli pokrenuo vodenicu staru 100 godina. Priča kako su se vratili sa studija iz Sarajeva 2016. godine i kako nisu imali posla, te da su razmišljali čime bi mogli da se bave.

Jedno vrijeme je pokušao sa malinama, ali nije išlo. Tri godine su imali dobre urode, ali su bile slabe otpupne cijene, pa se okrenuo novim izvorima zarade. Formirao je firmu “Hadžin mlin”

“Svi se okreću nekoj zdravoj hrani, a pošto je bila vodenica ovdje, ja sam nabavio sve vrste žitarica i počeo sam da učim kako se melje. Naša tetka Uma nam je pokazala kako bi brašno trebalo da bude mljeveno. I tada smo krenuli sa tim procesom. Najviše se traži kukuruzno brašno, a u posljednje vrijeme traži se i heljda – priča Emir o svom mlinu kojeg zovu “Hadžijin mlin”.

U planu im je i proizvodnja bezglutenskog brašna.

“Jedan dio smo odvojili i tu planiramo da meljemo žitarice koje u sebi ne sadrže gluten. Kod nas su trenutno dostupne heljda, kukuruz, spelta i riža. U doticaj sa bezglutenskim brašnom ne može dolaziti prašina od ovih koje u sebi imaju gluten – pojašnjava.

Kaže da je iz godine u godinu sve veća potražnja, a naročito kada dolaze ljudi iz dijaspore.

“Kod nas dosta siju svoje domaće žitarice i donose da im meljemo – kazao je.

Navodi da je kilogram pšenice, raži i ječma 1,50 KM po kilogramu, kukuruz 2 KM, a heljda 5 KM.

I žitarice su poskupjele pa bi mogla poskupiti i cijena mljevenog brašna, a navodi kako sve žitarice koje melju i nabavljaju su provjerenog kvaliteta.
Emir kaže da je teško pokrenuti posao i da je teško opstati kada je to jedini izvor prihoda.

“Ja sam nedavno dobio posao i sada je ovo dodatna zarada i tako je lakše. Vrijedi pokušati bilo šta ovdje kod nas nego otići vani. Mada ni vani nije tako jednostavno kako se to nama čini. Stalno razmišljamo o širenju posla. Sada imamo i koke nosilice i piliće, pa će biti i jaja domaćih. Velika je potražnja za domaćim – navodi za “centralnu bonu” Zjajo (Naj portal)

Sudbine

Gejevske muke. JA SAM AMERIKANAC, MOJ DEČKO KINEZ; HOĆEMO LI U BOSNI BITI IZBODENI?

Published

on

Jedno pitanje postavljeno na Redditu privuklo je posljednjih dana veliku pažnju među korisnicima ove društvene mreže.

Naime, gej par koji planira turistički da posjeti Bosnu i Hercegovinu na internetu je zatražio informacije i savjete kako da se ponašaju u ovoj zemlji.

“Da li je sigurno posjetiti Bosnu kao gej par? – glasilo je pitanje korisnika popularnog sajta pred potencijalni dolazak u Bosnu i Hercegovinu, koju je planirao da posjeti sa partnerom.

Kako dalje objašnjava, ne zna previše o Bosni i Hercegovini, pa brine za sigurnost i dodaje da se plaši da neko može i da ih napadne i izbode, ako se sazna da su homoseksualci.

“Ja sam Amerikanac i moj dečko je Kinez i jedno od rijetkih mjesta koje oboje možemo da posjetimo bez viza je Bosna. Sve dok se ne ljubimo ili radimo bilo šta kao par u javnosti, trebalo bi da sve bude ok, je li tako? Hoćemo li ja i moj dečko biti izbodeni ili tako nešto ako posjetimo Bosnu – pitao je on.

Dobili su mnoštvo odgovora ali i savjeta drugih gej parova koji su dolazili u Bosnu i većina njih poručuje isto – da se ne ljube u javnosti.

Samo nemojte da se držati za ruke i ljubite u javnosti – poručuje im dio korisnika Reddita a neki kažu i da niko neće previše obraćati pažnju na njih ili da se spreme na čudne pogleda, ali ne i na nasilje.

U jednom od komentara stoji da u Sarajevu neće imati problema, ali da možda nije pametno da idu po manjim mjestima po Bosni.

Poznajem neke homoseksualce i lezbijke u Bosni. Većina njih su nekako potajno gej. Čak i ako žive u liberalnom okruženju, ne pokazuju otvoreno da su homoseksualci.

Video sam i turistički vlog na Jutjubu jednog gej i lezbijskog američkog para. Svi Bosanci s kojima su razgovarali mislili su da su dva strejt para. To je bilo pomalo smiješno i pokazuje da homoseksualnost zapravo ne postoji u mnogim bosanskim umovima – piše jedan korisnik.

Mogli bi se vratiti sa šljivama – poručio je jedan Bosanac. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending