Pratite nas

Info

Tito u Visokom 1971: GOVORE NAM DA SMO SIROMAŠNI, A MI NJIH OBLAČIMO!

Published

on

Dok na Balkanu ključa, zbog nacionalističkih politika bivših jugoslovenskih republika i pokrajina, a para nema više ni za narodne kuhinje, kada se naiđe na neke požutjele fotografije i novinske članke, otme se uzdah, a onda pomisao: “Nikada više tako neće biti”.

Ovo je detalj kada je Josip Broz Tito posjetio mali gradić u srcu BiH. Bilo je to 1971. godine. Posjetio je tadašnji uspješan privredni gigant KTK, koji je godišnje izvozio 150.000 odjevnih predmeta u inostranstvo.
Kada je taj podatak generalni direktor RO KTK Mulo Hodžić saopštio drugu Titu, predsjednik Jugoslavije je konstatovao:

“Govore nam da smo siromašni, a mi njih oblačimo”.

Tada je u visočkim novinama, koje je sačuvao portal “visoko. ba” objavljen članak slijedeće sadržine:
Bio je 6. maj 1971. godine – dan nabrekao toplinom sunca i mirisom cvijeća, oduševljenjem i radošću nas, Visočana, koji smo imali čast da dočekamo najdražeg gosta – druga Tita. I samo nebo i samo sunce kao da je htjelo uveličati ljepotu i znamenitost tog dana kada nam je dragi Predsjednik stigao u pohode. Više od deset hiljada građana Visokog i stanovnika okolnih mjesta izašlo je na ulice kojim se prošetao od sviju rado viđen i srdačno dočekan gost.

Svi smo bili odušeljveni. Posebno mi -radnici Kombinata doživjevši da posjetom dragog Tita obilježimo početak rada još jedne proizvodne jedinice – Fabrike krupne kože čijim se halama, kao i KMG predionicom Predsjednik prošetao”.

Ovako se nakad u Visokom pisalo o Josipu Brozu. Tito je u Visokom bio dva puta, posjetu iz 6. maja 1971.godine pratile su i kamere nakon čega je nastao i film o Titovom boravku u ovom kraju.

Danas mnogi savremenici tog doba potiskuju osjećaje koje su ispoljavali tih godina. Mnogi su, ne samo u Visokom, nego širom bivše Jugoslavije “promijenili uniformu”, imaju neke svoje lidere, hrane se nacionalizmom, a sve više stežu kais ili se iseljavaju u svijet. (Naj portal)

Info

Fudbaler “igrao produžetke”: “ZABIJAO GOLOVE” I SUPRUZI I LJUBAVNICI

Published

on

Žakelin Sousa je odlučila da ispriča detalje magazinu The Sun o tome kako je prevario igrač koji igra u Engleskoj, ali njegovo ime nije objavljeno.

Ona je navodno zatrudnila sa neimonovanim fudbalerom i sada ima njegovu devetomjesčnu kćerku, dok je on u braku sa drugom ženom.

“Stalno mi je slao poruke, čak i za vrijeme njegovog vjenčanja. Raskinula sam s njim one noći kada se oženio jer je to bilo previše za mene”, ispričala je Žakelin i nastavila:

“Zakleo mi se na vječnu ljubav, napisao je da će me voljeti do kraja života. Rekao mi je da ću imati svoj stan i da ga nikada neću napustiti. Da bi se iskupio, platio mi je dvije sedmice odmora u hotelu s pet zvjezdica s najboljim prijateljem, dok je trajalo njegovo vjenčanje”.

Iako se venčao sa drugom, fudbaler je neprestano želio biti sa Žakelin. Krajem 2019. godine zatrudnila je, što mu je kasnije i saopštila.

“On je odjednom prestao da mi se javlja, kao da nikada nisam ni postojala i kao da se nismo ni poznavali. Nije nazvao da me pita kako sam i kako je dijete, jesam li sama, s porodicom, imam li koga… Mislila sam da sam u bajci, ali mi se sve pretvorilo u noćnu moru. Depresija me toliko pogodila da sam ostala bez posla. Srce mi je slomljeno. Najviše sam voljela osobu koja me uništila. Nije mi čak ni pružio nikakvu finansijsku pomoć sve do nedavno kada mi je dao određeni iznos kako bih o svemu ćutala i kako na bilo koji način ne bih urgozila njegovu karijeru – rekla je Žakelin. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending